DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Egyéb

Magyar önvezető autó készül a Szilícium-völgyben

Budapesten és Kaliforniában is van irodája annak a startupnak, amely önvezető autók szoftverének fejlesztésén dolgozik. Folyamatban van engedélyük, hogy közúton teszteljenek a tengerentúlon.

Bár már 120-an dolgoznak a vállalatnál, az Almotive céget mindössze két éve indították: egy grafikus chipek optimalizálásával foglalkozó vállalkozásról váltak le, jelenlegi céljuk pedig egy szoftveres keretrendszer kiépítése önvezető autókhoz.

„Az első nagy ugrás a 2015-ös Hungaroring-projektünk volt, amikor szakemberek, befektetők szeme láttára vezetett körbe egy beágyazott processzor egy kamerával felszerelt személyautót a pályán” – mondta a cég kommunikációs vezetője, Takács Árpád az autopro.hu-nak adott interjúban. „Ma már az önvezetés mind a négy pilléréhez – felismerés, lokalizáció, döntéshozatal, vezérlés – egyaránt hozzá tudunk szólni. Ezért vagyunk ma 120-an a cégnél… Mesterséges intelligencia-kutatókkal, autóipari mérnökökkel, szoftverfejlesztőkkel és –tesztelőkkel, robotikai szakemberekkel, szimulációs csapattal dolgozunk.”



A cég különlegessége a kétlakiság: központjuk Budapesten található, de van egy irodájuk, hozzá tartozó garázzsal és tesztautóval az Egyesült Államokban is. „Önvezető technológiával foglalkozó cégnek a Szilícium-völgyben irodát nyitni kötelező kör, mert minden partner, köztük a chipgyártók, is itt vannak. Az amerikai befektetőt nem érdekli az, amiért egy óránál többet kell autóznia. Épül Zalaegerszeg mellett a tesztpálya az önvezető járművek számára. Mi azt mondjuk, ez jó, hogy van, de a zárt környezet sohasem olyan, mint a valódi közlekedési helyzetek. Kaliforniában és Amerika további 13 államában viszont megfelelő engedélyek birtokában ki lehet menni az utcára tesztautóval. Ezért is van folyamatban az amerikai tesztengedélyünk” – magyarázta Takács Árpád.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: