DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Egyéb

Az Uber után a telekocsiknak is annyi?

A népszerű alkalmazás ellehetetlenülése után a telekocsis szolgáltatások lendültek fel: úgy tűnik azonban, újabb állami szigorítás érkezhet, és az Uberhez hasonlóan ezek a cégek is leléphetnek a színről.

A nol.hu számolt be arról, hogy a Nemzetközi Közlekedési Hatóság több régiós központjába is közúti ellenőröket keres: a felhívás alapján úgy tűnik, gyorsan akarnak sok embert felvenni. Ezt – a Fuvarlevél szaklapra hivatkozva – azzal kapcsolják össze, hogy a kormány valószínűleg a telekocsi-szolgáltatásoknak (mint az Oszkár telekocsi, BlaBlaCar vagy autOsztunk) készül hadat üzenni, miután a személyszállítás feltételeit szigorító szabályozások az Uber Magyarországról való kivonulását eredményezték.

Az egyik telekocsis cég reklámja


 A telekocsizást több szempont különbözteti meg a hagyományos személyszállítástól: lényege, hogy a sofőrnek is dolga van a célállomáson, nem csupán az utasok odajuttatása miatt indult el, emellett az utasok által fizetett díj az útiköltség rájuk eső részének felel meg, tehát a sofőrnek haszna nem származik a díjból. A Fuvarlevél szerint az adóhatóság eddig békén hagyta a telekocsizókat, amennyiben megfeleltek a feltételeknek.

Most azonban változás következhet, és a cikk szerint a kormány úgy dönthet, a jövőben nem fognak mérlegelni, hanem mindenkit egyaránt büntetnek, aki pénzt fogad el utasszállításért, és nem rendelkezik engedéllyel. Ez azt jelenti, hogy az Uber után egy újabb közösségi személyszállítási szolgáltatás is ellehetetlenülhet. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: