DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 20. hétfő
Egyéb

Megint Kecskeméten készül a kompakt Király!

Sportos arányaiknak, valamint erőt sugárzó, egyszerre fiatalos és dinamikus formanyelvüknek köszönhetően a CLA és CLA Shooting Brake modellek összetéveszthetetlenek. A CLA Shooting Brake továbbá teljesen egyedülálló típusnak számít a szegmensben, ugyanis a kupék stílusos formai megoldásait kiváló variálhatósággal és egy kombi használati értékével kombinálja.



D217791
A Mercedes-Benz CLA és CLA Shooting Brake modellek palettáján továbbra is megtalálhatóak a legmodernebb, továbbfejlesztett asszisztens rendszerek. Ide sorolható például a szériafelszereltség részét képező Aktív fékasszisztens (eddig COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS néven ismerhettük), amely akár önálló fékezésekkel igyekszik megelőzni a ráfutásos baleseteket. A menetdinamikai szabályozórendszerek kínálatának magját a DYNAMIC SELECT üzemmód választó adja, amivel gombnyomásra megváltozik az autó karaktere: a rendszer a vezető kívánságának megfelelően befolyásolja a motor, a váltó, valamint a kormányzás karakterisztikáját. A CLA modellek utastere többek között friss kárpitozásokkal, díszbetétekkel, valamint krómozott kezelő elemekkel gazdagodott, azonban a legfeltűnőbb újdonság kétségtelenül a kecsesebb, különálló 8 colos (20,3 cm-es) képátlójú médiaképernyő megjelenése, ami az Audio 20 USB és Audio 20 CD médiarendszerekhez opcionálisan elérhető. A kínálatban szintén újdonságnak számít az opcionális Exkluzív csomag szaharabézs/fekete bőrkárpitozása, valamint az Urban felszereltségi szint kristályszürke vagy fekete színben rendelhető ARTICO műbőr/Maringá szövetkárpitozása.
pic972_4953
A Mercedes-Benz CLA és CLA Shooting Brake modellekhez opcionálisan elérhető a LED High Performance nagyteljesítményű fényszórórendszer - a teljes LED technológia rendkívül alacsony fogyasztás mellett nappallá varázsolja az éjszakákat, továbbá az autók teljes élettartamát kiszolgáló fényforrások révén szükségtelenné válnak az izzócserék. A LED High Performance fényszórócsomaghoz speciális hátsó lámpák tartoznak, amelyek három fokozatban képesek változtatni fényerejüket, ezáltal sötétben kevésbé vakítják a mögöttes forgalom résztvevőit. A rakodás kényelmét a HANDS-FREE ACCESS kulcsnélküli rendszer fokozza: elég egy láblendítés a hátsó lökhárító alá, és a csomagtér ajtó a bepakolást megkönnyítve automatikusan kinyílik, valamint a Shooting Brake modelleknél ugyanilyen módon le is csukódik. További újdonságnak számít, hogy immár az AMG Line felszereltségi szintekhez is elérhető a vonóhorog. Az opcionális okostelefon-integrációval mind az iPhone®, mind pedig az Android okostelefonok integrálhatók az autó multimédiás rendszerébe az Apple CarPlay® és az Android Auto™ platformokon keresztül. Ezáltal lehetőség van például a telefonok kijelzőjének 'klónozására', továbbá beszédvezérléssel is irányíthatók a készülékek. Egy univerzális okostelefon-bölcső, valamint két, Lightning- illetve USB-csatlakozóval ellátott töltőkábel tovább könnyíti az okostelefonok használatát.pic972_4952
Új fogyasztásbajnokot köszönthetünk a CLA 180 d BlueEFFICIENCY Edition modell személyében. A kizárólag kézi váltóval elérhető, 109 lóerős dízelmotorral szerelt típus a számos fogyasztáscsökkentési intézkedés és a példamutató aerodinamikai jellemzők révén mindössze 3,5 illetve 3,6 l/100 km-es átlagfogyasztásra képes (CLA ill. CLA Shooting Brake), ami 89 illetve 94 g/km-es széndioxid-kibocsátásnak felel meg. Az összkerékhajtás kedvelői az új CLA 220 4MATIC változatnak örülhetnek, amely 184 lóerős 2-literes négyhengeres turbós benzinmotorral és szériában 7G-DCT automataváltóval érkezik. A CLA Shooting Brake palettán újdonságnak számít továbbá a CLA 180 BlueEFFICIENCY Edition kivitel, ami eddig csak Coupé karosszériával volt elérhető. A 122 lóerős 1,6 literes turbós benzinmotorral szerelt modell átlagfogyasztása csupán 5,5 l/100 km. A motorpaletta többi tagja változatlan formában folytatja pályafutását. A kínálat benzinfronton 122  (CLA 180) és 381 lóerő (CLA 45 4MATIC), dízelfronton pedig 109 (CLA 180 d) és 177 lóerő (CLA 220 d) közötti spektrumot fed le.
pic972_4954
A 4MATIC összkerékhajtás a CLA 220 d, a CLA 250 és a CLA 250 Sport modellekhez opcionálisan elérhető, a CLA 220 és CLA 45 modellekhez pedig szériában jár. A CLA-osztály frissítése a Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC modelleket is érintette: a továbbra is a szegmens legerősebb autóinak számító csúcsváltozatok lenyűgöző vezetési élményt garantálnak, a finomítások révén pedig kívánatosabbak, mint valaha. Mostantól a szériafelszereltség részét képezik a LED High Performance fényszórók, amelyek eddig csak opcionálisan álltak rendelkezésre, míg a menetdinamikát és a menetstabilitást a tovább javított aerodinamika fokozza, ezzel egyidejűleg alacsonyabb cw-értéket biztosítva. Az első AMG lökhárító a Mercedes-AMG aktuális irányzatának megfelelően 'A-szárny' kialakítást kapott, továbbá elől-hátul számos apró légterelő gondoskodik a még jobb levegőáramlásról.
pic972_4949
A 18- illetve 19-colos AMG könnyűfém keréktárcsák szintén megújultak, a kínálatban pedig megjelent az opcionális AMG Aerodinamikai csomag.
Az utasteret többek között a szériában ARTICO műbőrborítással és kontrasztvarrással ellátott műszerfal, az AMG sportülések, a lecsapott alsó karimájú Performance kormánykerék, valamint az új, egyedi díszbetétek varázsolják egyedivé. A csúcsmodellek hovatartozását a járműkulcson és az E-Select előválasztó karon lévő AMG pajzsok egyaránt jelzik. A lenyűgöző menetteljesítményekről és vezetési élményről egy 2-literes, 4-hengeres AMG turbómotor gondoskodik, amely 381 lóerős csúcsteljesítményével és 475 Nm-es maximális forgatónyomatékával a szegmens legerősebb erőforrásának számít.
D221486A rendkívül erős motornak, a szériában járó 4MATIC összkerékhajtásnak és a villámgyors AMG SPEEDSHIFT DCT 7-sebességes duplakuplungos automataváltónak köszönhetően a Mercedes-AMG CLA 45 4MATIC Coupé illetve Shooting Brake modellek 4,2 ill. 4,3 másodperc alatt képesek álló helyzetből 100 km/h-s sebességre katapultálni. Vegyes fogyasztásuk mindemellett csupán 6,9 l/100 km, amivel a hatékonyság terén is a kategória élén járnak. A fantasztikus vezetési élményben az AMG DYNAMIC SELECT menetprogram választó is kiveszi a részét, a menetdinamika pedig még tovább fokozható az opcionális Dynamic Plus csomag megrendelésével, amelyhez mechanikus, önzáró differenciálmű jár.
pic972_4950

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: