DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
Egyéb

Az elnökválasztás és a dízelbotrány

Látszólag két egymástól igen távol álló kérdéskör a Trump-Cruz-Rubio hármas csatája a republikánus jelöltségért, valamint a VW amerikai botránya – valójában azonban előbbi hatással lehet az utóbbira...

Az Autopro.hu a német Welt am Sonntagra hivatkozva számolt be róla, hogy döcögősen alakulnak a tavaly súlyos botrányba keveredő Volkswagen és az amerikai környezetvédelmi hatóság közötti tárgyalások. Utóbbi, az EPA ugyanis úgy tűnik, hogy arra szeretné kihasználni a botrányt, hogy javítsák az Egyesült Államok helyzetét az elektromobilitás terén.

„Az EPA egyebek között azt követeli, hogy a VW jóvátételként gyártson elektromos meghajtású kocsikat a Tennessee állambeli Chattanoogában működő üzemében és járuljon hozzá az ilyen kocsik feltöltésére szolgáló berendezések hálózatának fejlesztéséhez. Hiába van azonban tapasztalata a Volkswagennek az elektromos autók gyártása terén, a gyár átalakítása komoly összegekbe kerülhet, a környezetbarát autók előállításának kényszerének költségei egyelőre alig kiszámíthatóak: amennyiben a jelenleginél több alternatív hajtással szerelt autót kellene készíteniük, az akár a gyártási rendszer nagyszabású átalakítását követelheti meg” – írja az Autopro.hu.

A Welt am Sonntag emellett azt is kiemeli, hogy az amerikai elnökválasztási kampány is komolyan befolyásolja az ügy alakulását, hiszen az EPA teljesítménykényszerben van, amivel kapcsolatban kulcsfontosságú a VW-ügy a maguk szempontjából minél sikeresebb rendezése. A republikánus előválasztáson jelenleg Donald Trump mögött a második legerősebb szereplést bemutató Ted Cruz ugyanis bejelentette, hogy megválasztása esetén megszünteti a hatóságot.

trump_cruz



Persze ez önmagában még nem jelenti az EPA vesztét, hiszen Trump a négyből három államot elvitt, s emellett a szintén latino származású Marco Rubio is komoly riválisa lehet az elkövetkező hónapokban – nem is beszélve arról, hogy ezt követően még maga a választás is hátra van... A március 1-én esedékes Szuperkedd után mindenesetre okosabbak leszünk – s velünk együtt az EPA is jobban fogja tudni, mire számíthat...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: