DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 27. hétfő
Egyéb

„Szegényes” műgyűjtőknek – kétszázmilliós Bugatti

Egy Bugatti már új korában sem számított olcsó népautónak, de ritka példányaikért annyit elkérnek, amiből több családnak lehetne egy teljes élet költségvetését biztosítani.

Persze vannak olyanok, akiknek a pénz olyan dolog, amiből oly sok van, hogy unalmukban százmilliókat szórnak ki anélkül, hogy a költségvetésükön meglátszana. Ezeknek az unatkozó embereknek lehet jó hír, hogy a mindösszesen 139 darab Bugatti EB110-ből, aminek az ára elképesztő magasságokig szökött, egyet elárvereznek. Ráadásul „jutányos” áron – már amennyire a 200 millió forintnak megfelelő dollár annak számít.

Bugatti EB110_01



A maga korában technikai bravúrnak számító sportgépet Ettore Bugatti születésének száztízedik évfordulóján, 1991 szeptember 15-én mutaták be a nagyérdeműnek. A négy turbóval lélegeztetett 3,5 literes, V12-es benzinfaló a maga 560 lóerejével és 611 Nm forgatónyomatékával korának legharapósabb sportkocsija volt. Készült belőle egy Supersport kiadás is, annak teljesítményét 610, nyomatékát 650 Nm-ig húzták fel. A mind a négy kerekét alázó gépezet 3,49 másodperc alatt szökkent fel százig, és a kellő józansággal rendelkező pilóták 342 felett láthatták lebegni a kilométeróra mutatóját.

Bugatti EB110_02

Ha jobban belegondolunk, így 2015-ben is elég súlyosak ezek az adatok, nemhogy akkoriban. A gépezetet 1995-ig gyártották, mivel sajnos a cég csődbe ment. Pedig érdekes lenne ez a márka a mai konkurenciával összeeresztve. Az 1993-as évjáratú sportgépet az RM Sotheby's aukciós ház várhatóan jövő január végén dobja kalapács alá, az arizonai Phoenixben. Szóval aki valami rendes bringát akar, annak ideje elkezdeni spórolni…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: