DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

1600 km/h: Íme, a világ leggyorsabb autója

Londonban bemutatták a Bloodhound, azaz véreb névre hallgató gépszörnyet, melyet egyetlen célra terveztek: túllépni vele az 1600 kilométer per órás végsebességet. 135 ezer lóerő dübörög benne!

Majdnem hét éve jelentette be a londoni Science Museum a Bloodhound projektet, mely egy roppant „egyszerű” célt tűzött ki maga elé: egy olyan autót építeni, mely megdönti a Thrust SSC által 1997 októberében felállított, 1228 kilométer per órás szárazföldi sebességi rekordot. A projektet késések és problémák hátráltatták, de most végre a célegyenesbe ért: az Engadget beszámolója szerint elkészült az autó, mellyel túl akarják lépni az 1000 mérföldes, azaz 1609 kilométeres óránkénti sebességet.

 
The BLOODHOUND SSC VIP reveal

 

Posted by The Bloodhound Project on Thursday, 24 September 2015

Először szeptember 24-én, Londonban mutatták meg a nagyközönségnek a három különböző erőforrás által hajtott autót, melynek építéséről korábban már beszámoltunk: egy Rolls-Royce EJ2000-es vadászgép-hajtómű (egy Eurofighter Typhoonból), egy adag Nammo hibridrakéta és egy Jaguar V8-as kompresszoros versenymotor gondoskodik az összesen 135 ezer lóerőről, ami több mint kilencszerese a teljes F1-es mezőnyének összeadva.

Az első teszteket jövő tavasszal, húsvét körül rendezik, méghozzá ugyanazzal az Andy Greennel a volán mögött, aki annak idején a Thrust SSC rekorddöntésénél is elvállalta a főszerepet. A tervek szerint ezt követően elutaznak Dél-Afrikába, ahol egy tökéletesen sima, több mint 19 kilométer hosszú és 4 kilométer széles síkon megpróbálják elérni a 800 mérföldes sebességet, s ezzel rekordot dönteni. Miután ez sikerült, Angliában kiértékelik az adatokat, s ha mindent rendben találnak, következhet a második dél-afrikai menet, ahol immár az 1000 mérföld per óra a cél.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: