DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 24. kedd
Egyéb

Mentőautóvá alakul a saját kocsid?

A Chevrolet kínai fejlesztőmérnökei szerint ez a jövő. Legújabb tanulmányautójuk, az FNR korszakalkotó újítása a mentőautó-mód ötlete, amely forradalmasíthatja a biztonságos közlekedést.

Sőt, ha ez valaha megvalósul, akkor az autónkban nagyobb biztonságban leszünk, mint bárhol máshol, hiszen a Chevrolet fejlesztői egy olyan technológiát álmodtak meg, amely folyamatosan figyeli az autóban ülő emberek egészségi állapotát és különböző létfunkciós értékeit, és ha bármi rendkívüli bajt észlelnek, akkor automatikusan átveszik az irányítást, majd a legközelebbi kórházhoz szállítja tulajdonosát, ahová még út közben elküldi az általa felállított diagnózist is, így megkönnyítve az orvosok dolgát.

Persze ez a tanulmány még nagyon a jövőbe mutat, hiszen már a belsőégésű motorokkal is szakítana, az elektromos hajtás a kerekben van elhelyezve, így az egész autó egy nagy utastér. Az ülések egymással szembe fordíthatóak és így gyakorlatilag tárgyalóteremmé alakítható át a belső utastér, ha épp a tulajdonosnak úgy tartja kedve, hogy átadja az irányítást a robotpilótának. Kényelem mindenekfelett, viszont a vezetési élményt elfelejthetjük, és például az autósport szerelmesei imádkozhatnak érte, hogy ne ilyen legyen a jövő autója, vagy legalábbis ne csak ilyen, mert amint elvész az emberi irányítás szükségessége, úgy vesztené értelmét az autósport is. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: