DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

Nina Rindt, a posztumusz világbajnok pilóta párja

Nina, Jochen Rindt felesége korának talán leghíresebb pilótafelesége volt, akit szépsége és kisugárzása miatt azóta is sokan emlegetnek. Túl tudta tenni magát férje elvesztésén és új életet kezdett.

nina rindt (2)



Nina Lincoln a pilótával való megismerkedése előtt modellkedett, szerepelt a legszínvonalasabb nemzetközi divatmagazinokban. Finn származású, de rendelkezik svéd és orosz ősökkel is. Apja, Curt Lincoln versenyző és a keimolai pálya tulajdonosa volt.

Az akkor 20 éves Nina 1963 nyarán látta meg a pilótát először egy versenyen. Karácsonykor a Lincoln család Lech am Arlbergbe utazott síelni, ahol a versenyző is pihenőjét töltötte. Nina emlékezett Jochenre és megkérte apját, hogy mutassa be neki, amit a férfi nem nézett jó szemmel. A lány azonban nem adta fel és sürgette apját, hogy ismerkedjenek meg vele. A két férfi úgy belemerült az autókról folytatott beszélgetésbe, hogy Curtnek csak két óra múlva jutott eszébe, hogy elfelejtette bemutatni lányát.

Másnap Jochen elhívta Ninát táncolni, a lány anyja ennek viszont nem nagyon örült, mert nem ilyen férfit képzelt el mellé. A pilóta megérezte ezt és próbálta elbűvölni Nina anyját, virágokat rendelt neki. Ezzel le is vette a lábáról a nőt, aki ezután az egekig magasztalta őt.

nina rindt (1)

Jochen és Nina egy ideig egy párt alkottak, de a lány szakított a pilótával és visszaadta az eljegyzési gyűrűjét. A férfi kinyitotta a dobozt, majd beletett egy papírt Ninának címezve, hogy tartsa meg a gyűrűt, mert remélte, hogy a nő meggondolja magát és visszatér hozzá - és visszaküldte a gyűrűt neki. Nina szerette azokat a férfiakat, akik határozottak és tudják, mit akarnak, ezért végül úgy döntött, újrakezdi kapcsolatát a versenyzővel.

1967 márciusában, Helsinkiben házasodtak össze, egyetlen közös gyermekük, Natascha egy évvel később született meg. A pilóta több gyermeket is szeretett volna még, de ez sajnos már nem történhetett meg az 1970 szeptemberében, Monzában elszenvedett végzetes balesete miatt.

Az év utolsó előtti versenyét Emerson Fittipaldi nyerte meg Watkins Glenben, megfosztva Ickx-et a világbajnoki címhez szükséges pontoktól, így Rindt a Formula-1 egyetlen posztumusz bajnoka lett - a trófeát özvegye, Nina vette át.

nina rindt

Jochen korábban megígérte feleségének, hogy abbahagyja a versenyzést barátja, Piers Courage halála miatt, ha megnyeri a világbajnoki címet, de az Olasz Nagydíj hétvégéje előtt állítólag meggondolta magát és szerette volna folytatni karrierjét legalább még egy évig.

Nina számára Jochen balesetében a legrosszabb a hirtelen üresség volt, amit halála miatt érzett. Kezdetben a nő bezárkózott és képtelen volt tovább élni úgy, ahogy azt addig tette - férje nélkül senkinek érezte magát és félt.

A nő nem sok interjút adott, de egyszer elmondta az egyik osztrák televíziónak, hogy amikor idejüket együtt töltötték, az nagyon intenzív volt – ám a versenyhétvégéken Rindt csak a munkájára koncentrált, szinte teljesen elfeledkezett párjáról. Tetszett neki a versenyzőben, hogy mindig kertelés nélkül kimondta azt, amire gondolt. Szerinte a pilótabarátnők többsége abban az időben mindig tartott a bőröndjében egy fekete ruhát, mert akkoriban sok volt a végzetes baleset a pályán, így jó néhány alkalommal a versenyről temetésre utaztak.

nina rindt (4)

Férje sokszor gondolt arra, hogy be kellene fejeznie karrierjét, de mindig gyorsan meggondolta magát és elhesegette az ötletet, mondván, hogy még nem világbajnok. Sokan arrogánsnak tarthatták őt viselkedése miatt, de a hozzá közel állók és Nina szerint vicces, nagylelkű és kedves ember volt.

Jochen halála után felesége továbbra is Svájcban élt, de szinte alig lehetett hallani magánéletéről és nagyon kevés fotó volt látható róla. 1972-ben hozzáment Jackie Stewart egyik barátjához, Philip Martyn-hoz, akitől egy lánya született, Tamara. Miután elváltak, egy ideig John Watson pilóta és kommentátor barátnője volt. 1979-ben hozzáment egy skót befektetési bankárhoz, Alexander Hoodhoz, akitől született egy fia, Anthony. 1999-ben elváltak, ezután Nina még jobban eltűnt a nyilvánosság elől. A 90-es években évek óta folytatott erős dohányzása miatt átszakadt az aortája, csak egy sürgősségi műtéttel tudták megmenteni.

Lánya, Natascha csupán kétéves volt, amikor a pilóta meghalt. Begninsben, a Genfi-tó mellett nőtt fel, abban a házban, amit apja tervezett. Nagyon sok a hasonlóság közte és a férfi között, nemcsak külseje, hanem a sport iránti szeretete miatt is. Sportmenedzsmenttel foglalkozott, dolgozott az 1992-es téli olimpián és egy ügynökségnél is, amelynek a kliensei között volt több pilóta, például Jackie Stewart is. Később a Formula One Groupnál dolgozott televíziós rendezőként. Két gyermeke született, India és Sophia.

2000 szeptemberében, pontosan 30 évvel a végzetes baleset után egy bronztáblát helyeztek el Rindt gyerekkori otthonánál Grazban, az avatáson Nina és Natascha is részt vett.
nina rindt (3)

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: