DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Egyéb

BMW X5 xDrive 30d: Minden szép és minden jó

A bajorok legnagyobb szabadidőautója az X5, amelynek a legfrissebb, harmadik generációját tettük próbára. Az autó hozta a szokásos formáját: minden területen jól teljesített.

A BMW-nél nem csak a minőségben, az árazási rendszeren is tetten érhetőek a prémium megoldások. Tesztautónk dízel verziójának az alapára 16,69 millió forint, ám mire ez a kellemes autó összeállt, már 25 millió szerepelt a cédulán. A gyártó üzletpolitikája azonban így is sikeres, a márka szárnyal, sőt legszebb üzleti éveit teljesíti – azaz életképes az üzletpolitika, mely szerint a jó dolgokért sok pénzt is kérhetünk…

A harmadik generációs X5 esetében kritizálható terület jelenthet az átlagos külső, sőt az a kijelentés is megkockáztatható, hogy elsőre nem mindig sikerül megkülönböztetni az elődjétől a friss modellt. A kategória legattraktívabb képviselőihez, mondjuk az Infiniti FX-hez képest valóban látványos a dizájnfilozófiai eltérés, a BMW-nél valószínűleg úgy vélekednek, hogy aki merészebb külsőben gondolkodik, annak ott az X6. Az átlagvásárló pedig - úgy látszik – nagyon is beéri a konzervatív vonalvezetéssel, mert az eddig értékesített X5-ök száma kb. 1,5 millió körül jár.

A tavaly óta piacon lévő új modellről lemérhető, hogy mit tud az autóipar 2015-ben: adott egy 2,2 tonnás szabadidőautó, amiben található rajtprogram, ezen felül ott a változtatható motor, futómű és váltó karakterisztika. A közel ötméteres modell 6,9 szekundum alatt gyorsul százra, 230 km/h a végsebessége, a benne lévő dízelmotor pedig két paci híján 260 lovas. A vicc az egészben, hogyha az automataváltós szabadidő-autóval odafigyelve közlekednek, akkor elérhető a hétliteres fogyasztás, a tesztátlagunk a tíz litert alig lépte túl. Az autó terepszögeit, a 20,9 centis hasmagasságát és az xDrive hajtásrendszert ismerve a kocsi akár még az aszfaltot elhagyva is megállná a helyét – de ezt a téli, sáros-havas körülmények között nem volt szívünk kipróbálni.

IMG_7693

A magánimportból szerkesztőségi tesztre került új X5-ösről süt, hogy hasonló értékesítési sikerekre lesz képes, mint elődei


Tesztautónk M csomaggal is fel volt szerelve, ennek köszönhetően nézett ki sportosan, feküdt remekül a kanyarokban és ráadásul a maga módján élvezhető is volt a vezetése.

Belül a megszokott kulturáltság, jól kezelhető minden, amit feldobtak az Alcantara bőrrel burkolt ülések, a háromküllős sportkormány és a sok-sok praktikus megoldás (csomagtér rekeszei, stb.). Külön figyelmet érdemelt az utastér változtatható hangulatvilágítása. Pazar kényelem, nagy tér mindenütt, a csendes utazáshoz pedig hozzájárult a 130-nál, 1900 körül forgó dízelmotor finom járása is.       

Hossz/szél./mag.: 4886/1938 /1762 mm

Motor: 2993 cm3, 258 LE/ 4000, 560 Nm/1500-3000

Gyorsulás (0-100 km/h): 6,9 s

Ár: 25 095 100 Ft (Alapár: 16 679 000 Ft)

Tesztautó: BMW Magyarország Kft.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: