DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Egy Rába újjászületése: A Csirketelep legújabb remekműve egy retró-versenykamion

Csodát láthattak az ETRC hungaroringi fordulójának nézői, amikor néhány bemutató kör erejéig pályára gördült egy olyan Rába pontos mása, amely a hőskorszakban is ott volt a magyar kamionversenyeken. A járművet a Polgáron működő legendás Csirketelep zseniális „őrültje”, Béke Antal építette kollégáival. Magazinunk megkérdezte, milyen körülmények között készült el az autó és mik a további tervek a különlegességgel.

Hátha valaki nem ismeri: mi is az a Csirketelep és miért kértek a tulajdonosától percenként közös fotót, illetve autogramot az emberek a Hungaroringen? – kérdeztük a Baba névre keresztelt kamion megalkotóját az eseményt követően.

Mi eredetileg egy fuvarozócég lennénk, amely egy egykori csirketelepen rendezkedett be, és meg is őrizte azt a nevet. Akadt, aki akart is nálunk baromfit vásárolni, de nem járt sikerrel… A vállalkozás egy külföldi megkeresés miatt évekkel ezelőtt kibővült egy szerelőcsapattal, azóta buszok felújításával is foglalkozunk. Külföldi gyűjtők szoktak hozzánk fordulni a legkülönbözőbb kérésekkel, mi pedig igyekszünk teljesíteni azokat, és a projekteket videóra rögzítjük, aztán feltöltjük a netre. Időközben elkezdtek gyűlni a régi járművek is a területünkön, ma már közel 100 érdekes autó parkol nálunk. Ezeknek a rendbetétele állandó feladatot ad a kollégáimnak, az is gyakran előfordul, hogy filmforgatásokra kérnek tőlünk buszokat. A gyűjtemény és a Lengyel Tamás barátom által készített YouTube-anyagok aztán egyre több embernek keltették fel az érdeklődését, manapság már több tízezren követnek bennünket a neten, innen a népszerűség, ami nagyon jól jöhet még egyszer, hiszen hosszú távon egy olyan haszonjármű-múzeumot szeretnék létrehozni, amely a 21. század színvonalán lesz képes bemutatni a közelmúlt technikáját. Ez persze sem támogatók, sem érdeklődők nélkül nem megy majd, de hiszünk benne, hogy egyszer elérjük a célunkat.

Béke Antal_portré_01_resize



Egy ilyen elképzelés reklámozásához egy versenykamion feltámasztása is kiváló lehetőség, igaz?

Valóban, a hírverésre is alkalmas Baba, a most elkészült Rába vontató, de ezen kívül még nagyon sok mindent szeretnénk csinálni vele, például versenyezni. Megmondom őszintén, most először jártam a Hungaroringen, és nagyon megérintett a légkör, elképzeltem, milyen lenne hasonló kamionokkal harcolni igazi futamokon. A hazai fuvarozócégeknek is reklám lehetne egy ilyen bajnokság, a nézők pedig megőrülnének érte…

De ehhez több hasonló jármű is kellene, mint az önöké. Hogy is született meg tulajdonképpen ez az autó?

Évtizedekkel ezelőtt hozzánk került egy autó, ezzel is fuvaroztunk, de lassan kiszorította a korszerűbb technika. A kocsi félreállt, de nekem nagy tervem volt, hogy újjáépítsem, és erről több videónkban is beszéltem. Pár éve jött el az idő, hogy nekilássunk, és 2015-ben el is vittük Hajdúböszörménybe, a Traktorhúzó Versenyre, aztán 2016-ban még több energiát tettünk bele, de ismét parkolópályára került, miután az Ikarus versenyváltozata jobban érdekelte az embereket, és azt fejlesztettük. Ekkor keresett meg egy weboldal szerkesztője és Dinnyés László, aki a nyolcvanas évek végén vezetett egy ilyen versenygépet, hogy keltsük közösen életre a Rábát és mutassuk meg a Kamion-Eb közönségének.

01_NYITÓ_Demeter_Ferenc_W3RC_01_resize

Beleegyeztem, és ugyan a kollégáim csóválták a fejüket, de februártól hat kollégát állítottam rá, akik emberfeletti erővel sikeresen összerakták az autót. Erre az alkalomra 1987-es arculatot varázsoltunk rá, Bakó Csaba versenymérnök segítségével még az akkori angol szabálykönyvet is megszereztük a korhűség betartása miatt. Nem látszik rajta, azonban technikájában a mostani előírásoknak is megfelel a kicsike, és ahogyan említettem, szándékomban áll igazából is versenyezni vele. Persze csak alacsonyabb kategóriákban, és nem a nagyokkal, de tudom, hogy így is akadnának ellenfelek, nézzük csak meg a Benelux államokban milyen szériák is futnak.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: