DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Gokartosból BME FRT-kapitány

Hat éves korában kapcsolatba került a négykerekűekkel, RC-modellekkel versenyzett, majd amint lehetett, a Formula Racing Teamhez csatlakozott – így lett az egyetemi versenycsapat első embere Boriszov Dániel.

FREC-005 – ez a neve annak az elektromos formulaautónak, amelyet a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatókból álló csapata, a BME Formula Racing Team tervezett, és amellyel ők is versenyeznek. A 35 egyetemistából álló csoport kapitánya és pilótája Boriszov Dániel, aki már hat éves korában gokartozott, és azóta elválaszthatatlan a négykerekű járművektől. A csapatkapitánnyal a delmagyar.hu készített interjút.

„Gokartot már hat éves koromban vezettem, emellett távirányítós modelleket építettem, természetesen villanymotorosokat, amikkel többször nyertem versenyeket és magyar bajnoki címet, tizenkét évesen pedig második lettem a felnőttek mezőnyében egy Németországban rendezett nemzetközi RC versenyen” –beszélt a kezdetekről Boriszov Dániel, aki számára örökre emlékezetes marad ez a verseny:



„Végig vezettem, amit alig hittem el, de elkövettem a klasszikus hibát, megnéztem, hogy mennyire vannak mögöttem a többiek, vagyis nem figyeltem közben az autómra, ami borult, és aztán feltornáztam magam a dobogóra.  A futam után a hitetlenkedő bírák alaposan szétszedték az autómat, aztán gratuláltak, mert természetesen teljesen szabályos volt.”

A gokartozásban pénzigényessége miatt nem vált profivá, a személyautó-jogosítványt azonban olyan hamar letette, ahogy csak lehetett. Talán nem csoda, hogy miután elkezdte a Műszaki Egyetemet, hamar jelentkezett az FRT csapatba. „Aki önként vállalt feladatokat, hamar beilleszkedett a társaságba. Kompozit csoportba kerültem, ott volt tagfelvétel, a vázszerkezetet, burkolatokat, az elektronikai dobozokat készítettük. 2013-ra már szerelő lettem, és lehetőséget kaptam a vezetésre is.”

Az FRT-nek akkoriban nem volt csapatkapitánya, tavaly szeptemberben azonban úgy érezték, szükség lenne erre, közös megegyezéssel pedig Boriszov Dánielre esett a választás. „Erre az autóra összpontosítunk minden energiát, ősszel minél többet tesztelünk, télen kijavítjuk a jelentkező hibákat, tavasszal újra tesztelünk, nem kerülhetünk időzavarba. És versenyen is indulunk majd, de nem a szokásos némettel kezdjük, mert az nagyon későn, csupán augusztus elején lesz, hanem a terveink szerint Angliában futunk először, július elején” – beszélt a csapat idei terveiről, amelyek első emberként az ő kezében összpontosulnak.

A delmagyar.hu teljes interjúja itt olvasható.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: