DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Jövőbe mutató változások, átalakuló iparágak

Számos más területhez hasonlóan az autóipar is hatalmas változásokon ment át az elmúlt években. Egyre magasabb minőségű autók készülnek, amelyek már nemcsak kényelmesebbek, gyorsabbak, de biztonságosabbak is. Az utóbbi években azonban még egy fontos szempontot figyelembe vettek a gyártók: mégpedig a környezetkímélő módszerek bevezetését.

Az elmúlt évek tendenciáját figyelembe véve ma már jól látható, hogy egyre több ember hajlandó – környezetvédelmi szempontok, az ártalomcsökkentés érdekében – magasabb összeget kifizetni azért, hogy az autóját részben vagy egészben elektromos árammal hajtsa. Elég csak megnézni, hogy terjednek a hibrid, a plug-in hibrid és az elektromos járművek, elsősorban a fejlett országokban, ahol rendelkezésre áll a szükséges töltőinfrastruktúra is. 2019-ben világszerte 2,26 millió tölthető autót adtak el, ami 9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. Éppen ezért napjainkban az autógyárak komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ezt az igényt folyamatosan ki is tudják elégíteni.

shutterstock_1786627424



Szerencsére azonban nem csak az autóiparban figyelhető meg ez a változás. Több óriáscég is alapjaiban gondolta újra tevékenységét a környezet védelme érdekében, például a szépségipar, az élelmiszeripar és a dohányipar is a változás útjára lépett, hiszen a környezet- és légszennyezés ma már globális probléma lett, amely ellen nemcsak a gyártóknak, de minden embernek felelőssége tenni. 

Hétköznapi szokásaink átalakításával mi is hozzájárulhatunk a helyzet javulásához. Például elektromos autóra váltunk, környezetbarát csomagolású termékeket vásárolunk, vagy dohányzás esetén füstmentes technológiát választunk. Ez utóbbi több mint 1 milliárd embert érint a világon, ennyien dohányoznak ugyanis. A legcélravezetőbb a dohányzással kapcsolatban persze az lenne, ha egyáltalán nem dohányoznának az emberek, vagy ha már dohányoznak, minél előbb leszoknának. A leszokással ugyanis egyértelműen csökken a dohányzáshoz köthető betegségek kockázata. Ezért ha valaki eldöntötte, hogy leszokik, azt ebben támogatni kell. Vannak azonban olyan felnőtt dohányosok, akik valamilyen okból nem szoknak le, számukra jelenthetnek alternatívát a különböző füstmentes technológiák.  Ahogy az autók világában a benzin égetésének kiküszöbölésével csökkenteni tudják a környezeti ártalmakat, úgy a dohányipar is azzal tudta csökkenteni a dohányzással kapcsolatos ártalmakat, hogy olyan technológiákat fejlesztett ki, amelyek égés nélkül működnek, ezáltal nem képződik füst. Habár sokan úgy vélik, hogy a nikotin a felelős a dohányzással kapcsolatos megbetegedésekért, ma már tudjuk, hogy bár a nikotin erős függőséget okozó anyag, amely többek között fejfájást, magas vérnyomást okozhat, de a füst ezen betegségek elsődleges okozója. Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) a cigarettafüstben található több ezer vegyi anyag közül 93-ról megállapította ugyanis, hogy káros, vagy potenciálisan káros, nemcsak a dohányos, de a környezete egészségére is. 

A technológia fejlődésének köszönhetően számos különböző füstmentes technológia létezik, melyek működése és hatása teljesen eltérő. Ilyen például az e-cigaretta, a nikotinsóval működő vagy a dohányhevítéses technológia. Előbbi kettő dohány helyett nikotintartalmú folyadék, illetve nikotinsó felhasználásával állít elő nikotinpárát, míg a dohányhevítéses technológia olyan hőmérsékletre hevíti a dohányt, amely már elég ahhoz, hogy a dohány- és nikotinpára felszabaduljon, de még ne történjen égés, és így füst se képződjön. Ahogyan az elektromos autók is gyerekcipőben járnak még, és nem tudni, valóban elérik-e a kívánt hatást, úgy a füstmentes technológiáknál sem ismeretesek még azok hosszú távú hatásai. Viszont akár autókról, akár füstmentes technológiákról beszélünk, a nem megfelelő minőségből fakadó esetleges problémák csak megbízható forrásból származó anyagokkal kerülhetők el. 

Habár az autók világában nehezebb, időigényesebb és költségesebb tenni az ártalomcsökkentésért, mi könnyebben, akár azonnal tehetünk az ügy érdekében azzal, hogy hétköznapi szokásainkat újragondoljuk. A dohányzással kapcsolatos ártalomcsökkentés leghatékonyabb módja azonban továbbra is kizárólag az, ha nem dohányzunk. Ha pedig dohányzunk, az ártalmakat úgy csökkenthetjük a leghatékonyabban, ha teljesen abbahagyjuk a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztását. 

 

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött tájékoztatás, megrendelője a Philip Morris Magyarország Kft.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: