DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

Milyen adatokra van szüksége a gépjármű flottájáról?

A gépjárművek nyilvántartásával kapcsolatban nagyon sokféle bejelentési, adatszolgáltatási, jogszabály által előírt nyilvántartási kötelezettsége van az üzemeltetőnek. Ezen túlmenően egy flotta üzemeltetőnek saját folyamataihoz is szükségesek adatok. Ezeket vesszük sorba az alábbiakban.

Gépjármű és ügyfél alapadatok

Ez az adatcsoport az elengedhetetlenül szükséges adatokat tartalmazza, amely magában foglalja a forgalmi engedélyben szereplő adatokat, a gépjármű törzskönyvi adatokat, valamint a gépjármű tulajdonosára és üzembentartójára vonatkozó információkat.

Üzemeltetési adatok

Az üzembentartó mellett fontos lehet a gépjármű vezetésére jogosultak neve, vezetői engedélyének típusa, száma, érvényessége, a tárolási hely, valamint egyéb speciális adatok is.

Futásteljesítmény adatok

A futott kilométerek nyilvántartása több szempontból is érdekes lehet, figyelni kell például a garanciális szervizelési kötelezettségeknél, a gumik használatánál, a későbbiekben részletesebben ismertetett dolgozói elszámolásoknál.

 https-__seafleet.hu_ - 2020 január - Cikk3



Aktuális állapot adatok

Az avultság, a gépjármű aktuális értéke, az Eurotax alapján kalkulált értékekkel való összevetése, a cserélt alkatrészek, a javított sérülések és ehhez hasonlók tartoznak ebbe a csoportba. 

Gépjármű vezetői elszámolások

A sofőröknek legtöbbször vezetnie kell vagy útnyilvántartást vagy menetlevelet, előfordul, hogy tachográf alapján ellenőrzik a munkájukat. Ezek az adatok az elszámolások és juttatások alapját képezik.

GPS alapú járműkövetési adatok

Nagy cégeknél az útnyilvántartás adatai a GPS adatokból származtathatók, érdemes ezért a kétféle nyilvántartást összekapcsolni.

Fogyasztás és költség adatok

Mind az átlagfogyasztás, mind a fogyasztási normáktól való eltérés szolgálhat további információkkal a jármű állapotáról, költséghatékony működéséről.

Bevallási kötelezettségek, előírt határidők

Gépjárművek esetén többféle hatóság felé kell adatot szolgáltatni, például a NAV, az önkormányzat, a Belügyminisztérium felé. A különböző vizsgák, biztosítások, engedélyek, a matricák érvényessége, útvonal engedélyek nyilvántartása is szükséges lehet.

Lekérdezési lehetőségek

A nyilvántartott adatok naprakészen tartása informatikai támogatás nélkül elképzelhetetlen. Egy flottakezelő szoftver számos lekérdezési lehetőséget biztosít, amelyből az adatszolgáltatások elvégezhetők. A kötelező adatszolgáltatások automatizálása, a bevallási és egyéb határidőkre való figyelmeztetés is tovább fokozzák a flottakezelés bonyolultságát. 

Összegzés

A gépjármű egy speciális termékkategória, amelynek nyilvántartása sokkal bonyolultabb, mint egy hétköznapi terméké. Ehhez jön még hozzá, ha nem egy gépjárműről, hanem egy flottáról van szó. A nyilvántartó szoftver kiválasztásánál ezt is figyelembe kell venni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: