DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Modern képalkotó diagnosztika

Látva az onkológiai osztályokon kezelésre váró tömegeket, sokakban merül fel a kérdés, hogy néhány évtizeddel ezelőtt kevesebb volt-e a daganatos megbetegedésben szenvedők aránya vagy csak az orvostudomány diagnosztikai eszközeinek a fejlődésének köszönhető az új rákos megbetegedések növekvő száma. Sajnálatos módon évről évre nő az újonnan diagnosztizált daganatos esetek száma, viszont csökken a halálozások száma. Ez egyértelműen köszönhető a korai felismerésnek, az időben megkezdett kezelésnek.

Hogyan derülhet fény a megbetegedésekre?

Leggyakoribb, hogy a szűrővizsgálatokon való részvétel alkalmával a laboreredmények hívják fel a figyelmet az eltérésekre, a vérben ugyanis bizonyos markerek megemelkedett szintje utalhat daganatos betegségre. A jelentős súlyvesztés - de akár a hirtelen súlygyarapodás is -, valamint a vérszegénység is utalhat kóros elváltozásokra. A kivizsgálásokban fontos szerepe van a képalkotó eljárásoknak, melyek a röntgen, a számítógépes rétegvizsgálat (CT) vagy az ultrahang.

http-__deliklinika.hu_ - 2019 december - Cikk3



A testüregekbe bevezethető diagnosztikai eszközök segíthetik a “szemmel való felismerést”, valamint a mintavételben is komoly szerepük van. A szövettani vizsgálatok eredményétől függően döntenek a szakemberek a kezelés részleteiről.

A legmodernebb képalkotó berendezés - az elasztográfiás ultrahang

A jelenlegi legkorszerűbb ultrahangos képalkotó technológia, mely a különböző szövetek eltérő rugalmasságán alapul. A hagyományos ulrahangos eljárásokkal szemben használatával sokkal részletgazdagabb képeket kaphatunk akár nagyon apró elváltozásokról, azok pontos helyéről is, melyek korai felismerése az alapköve a sikeres, mielőbbi kezelésnek.

Ez a speciális vizsgálat a CMC Déli Klinikán már elérhető a hazai Páciensek számára is. Alkalmazásával korán kimutathatóak például a májrák okozta elváltozások, és csökkenthető a hagyományos mintavételi eljárások (biopsziák) száma is.

A mintavételi eljárásokban is jelentős fejlődés tapasztalható, hiszen olyan precíziós eljárások is elérhetőek, mint az úgynevezett precíziós finomtű vagy vékonytű citológia vagy biopszia. Az új technológiák mind a pontos célzásban, mind a tű útjának precíz követésében nagy szerepet játszanak, javítva a sikeres kivitelezést.

A PET-vizsgálat

A pozitronemissziós tomográf sugárzó izotópok segítségével képes képszerűen megjeleníteni a szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat. Segítségével szintén hamarabb felismerhetők és pontosabban diagnosztizálhatók a rosszindulatú daganatok. A PET képes a normális és a kóros folyamatok között különbséget tenni, mivel a rosszindulatú elváltozások anyagcseréje magasabb. A daganat pontos helyét és kiterjedését is képes megmutatni, valamint az elsődleges daganaton túl az esetleges áttéteket is ábrázolja.

A szűrővizsgálatok fontossága

Összességében elmondható, hogy rendkívül fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: