DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Egyéb

Normandia meg nem énekelt nevezetessége, a calvados

A calvados az egyik legjobb dolognak számít, ami egy friss és egészséges almával történhet. Normandia lakossága büszke lehet arra, hogy a környék egy ilyen remekművel ajándékozta meg az emberiséget.

Rövid bejegyzésünkben tehát a calvados történetéről, sajátosságairól és pazar ízvilágáról osztunk meg érdekességeket.

A calvados izgalmas története

Egyszerűen fogalmazva az iDrinks kínálatában megtalálható calvados olyan almabornak számít, amelyet brandy-vé, vagyis finom gyümölcspálinkává desztillálnak. A különlegességének az egyik titka, hogy a készítéséhez nem csak egyféle almát használnak fel, hanem Normandia-szerte akár 48 fajta is választható az előállításhoz.

A legenda szerint a calvados története a spanyol armada San Salvador nevű hajójának hajótöréséhez köthető, méghozzá Normandia partjainál. A zátonyra futó ellenség bukását ugyanis a helyiek almaborból megmaradt párlat fogyasztásával ünnepelték meg, a hajó nevét pedig a számukra valamiért kedvesebben csengő calvadosra fordították.

 idrinks.hu - 2019 november - Cikk4



A calvadost körüllengő kifinomult megoldások

A készítés során felhasznált almákat háromféle csoportba lehet besorolni. Akadnak köztük keserűbb, édesebb, illetve savanyúbb fajták is. Ez a fajta sokszínűség mindenképpen jót tesz a később majd palackokba kerülő nedű ízvilágának.

Egyébként az elkészítés menete minden esetben jól körülhatárolt szabályok mentén kell, hogy történjen. Ezek alapján Normandián belül három nagy calvados típus is létezik.

Az Apellation d’Origine Contollé az egyik leginkább elterjedt változatnak számít, pot still vagy column still desztilláció útján kerül előállításra, a lepárlást követően pedig egy vagy két esztendőn át tölgyfahordóban pihen.

A Calvados Pays D’Auge számít a legtekintélyesebbnek, amelynek kapcsán kiemelten fontos, hogy csakis Deauville környékén megtermett almát lehet felhasználni a készítéséhez.

A Calvados Domfrontains pedig leginkább a lágyabb, gyümölcsösebb körtés ízeket preferálók körében számít népszerű választásnak. Különlegessége, hogy legalább 30% körtebort is tartalmaz.

Néhány kihagyhatatlannak számító calvados

Ha szakértőket kérdeznek a világ legjobbnak tartott calvadosáról, akkor válaszként legtöbbször a Christian Drouin Selection Calvados-t szokás megemlíteni. Nemcsak a vibrálóan almás illata, hanem az ízében felfedezhető almahéj és a frissen őrölt bors miatt is egészen egyedi élménnyel ajándékozza meg a kóstolóját.

Szintén a legmagasabb minőséget képviseli a Calvados Boulard VSOP, amely szinte páratlan harmóniát testesít meg. De ugyanúgy a top kategóriába sorolhatjuk a Pére Magloire VSOP calvadost is, amelyből már-már ajándékkal ér fel minden egyes korty.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: