DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
Túraautó

A DTM-esek sem értik az FIA pontrendszerét

2016-tól az F1-es üléshez szükséges szuperlicensz megszerzését egy pontrendszerhez kötik, amelynek egyik legszembetűnőbb részlete, hogy a DTM-et egyáltalán nem ismeri el.

A Formula-1-es ülésre pályázó versenyzőknek 40 FIA-pontot kell megszerezniük három év alatt, hogy megkaphassák szuperlicenszüket, amelynek feltétele emellett a 18 éves kor és közúti jogosítvány is. Pontok szerezhetők a formaautós utánpótlás-kategóriák (néhány kivétel itt is van, mint az AutoGP) mellett a WEC LMP1-es kategóriájában és az Indycarban, azonban egy szembetűnő kivétel a DTM, amely hiányzik a listából. Annak ellenére is, hogy a múltban több Formula-1-es versenyző ebből az irányból érkezett.

„Az elmélettel egyetértek. De kihagyni bizonyos bajnokságokat, főleg a DTM-et nagy tévedés volt” – mondta a Reutersnek a mezőny egy rutinos tagja, Gary Paffett, aki hosszú évekig szolgált a McLaren tesztpilótájaként. „Amikor megnyertem a bajnokságot 2005-ben, az a harmadik évem volt a DTM-ben, és jó esélyem nyílt arra, hogy F1-es ülést szerezzek 2006-ban. Most, ezzel a rendszerrel ez nem történhetett volna meg, mivel a három évem egyetlen szuperlicensz-pontot sem ért volna.”



Paffett végül egyébként sem jutott el a Formula-1-be, ellentétben Paul di Restával, aki 2011-ben, négy DTM-es szezon után került a mezőnybe. „Ez egy jó tanulóbajnokság azok számára, akik idejönnek. Egy gyártót képviselsz, nagyon magas teljesítményű, leszorítóerejű és motorerejű autókat vezetsz, és magas kvalitású pilóták ellen versenyzel” – beszélt a 28 éves skót. „Azt hiszem, a pontrendszerre még ráfér némi munka… meglehetősen sok csiszolgatás, úgy mondanám.”

A Mercedes új pártfogoltja Pascal Wehrlein, akit di Restához hasonlóan egy napon szeretnének a Formula-1-be juttatni. A német versenyző azonban az elmúlt két évet a DTM-ben töltötte, az eredeti tervek pedig úgy szóltak, idén is maradni fog: neki mindenképp meg kell hódítania egy új kategóriát a közeljövőben, ha célját el akarja érni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: