DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Egyéb

Hamiltont adókerüléssel vádolhatják

Alig egy napja kezdték kiszivárogtatni az úgynevezett Paradise-iratokat, és a négyszeres F1-es bajnok neve is felmerült a küszöbön álló offshore-botrányban.

Másfél évvel ezelőtt Nico Rosberg volt érintett a Panama-iratok nevet viselő kiszivárogtatási botrányban, a 2016-os szezon bajnokának azonban sikerült tisztáznia magát a jogsértés vádja alól. November 5-én, vasárnap újabb botrány pattant ki, amelyben számos nemzetközi szervezet és médiavállalat együttműködésében több mint 13,4 millió dokumentum került nyilvánosságra, színészek, énekesek, politikusok és sportolók offshore-pénzügyeit górcső alá véve.

 

Two day holiday before the greatest race weekend of the year!! #blessed #greatful #GodIsTheGreatest

Lewis Hamilton (@lewishamilton) által megosztott bejegyzés,

Az olyan hírességek, mint II. Erzsébet királynő, vagy Bono mellett az egy hete még negyedik világbajnoki címét ünneplő Lewis Hamilton neve is ott van a kiszivárogtatott anyagok között. Mindennek a brit F1-es pilóta 22 millió eurót (több mint 6,8 milliárd forintot) érő magángépe, egy vörös Bombardier Challenger az oka, melynek több cégen keresztül történő nyilvántartásba vétele 3,8 millió eurót takarított meg a versenyző számára, a France 2 tévécsatorna Cash investigation című műsora szerint.

A magángép hivatalosan egy Virgin-szigeteken bejegyzett cég tulajdona, amely bérbe adta azt egy másik, Man-szigeti vállalatnak, ez utóbbi viszont szintén továbbadta a bérleti jogot a szintén adóparadicsomnak található Guernsey-szigetén található társaságnak. Az adatok alapján mindhárom cég Hamiltonhoz tartozik, melyek hivatalosan mentesek az adófizetés terhe alól - feltéve, ha bizonyítani tudják, hogy a magángépet kereskedelmi, nem pedig magáncélokra használják.

A L’Equipe című francia lap a pilóta ügyvédeit idézte, akik szerint semmilyen jogtalanság nem történt a Bombardier-géppel kapcsolatban: „Egy adózó személy számára teljesen legális a bérbeadást választani az adásvétel helyett, ezzel is csökkentve az adó összegét. A legfőbb cél az ideális adózási feltételek megteremtése.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: