DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Egyéb

A rendszeres olajcsere 7 előnye

Az autó ma már nélkülözhetetlen eszköz a mindennapokban, így szeretnénk, ha mindig megbízható társunk lenne, amellyel zökkenőmentesen jutunk el A pontból B pontba. Ehhez azonban szükséges a folyamatos karbantartás, amelyek közül az egyik, hanem a legfontosabb elem a rendszeres olajcsere. Amennyiben a meghatározott időközönként, vagy futott kilométer után új és tiszta kenőanyagot kap az autó motorja, hosszú élettartammal hálálja meg. Ellenkező esetben járművünk megbízhatatlanná válhat, a motor felújítása súlyos költségeket emészthet fel.

Annak érdekében, hogy a jövőben a rendszeres motorolaj csere rutinná váljon, emlékeztetőül elhoztuk 7 előnyét, amely által a lehető leghosszabb ideig kitolhatjuk a motor élettartamát. Ebben segítségünkre volt a fekmester.hu az Eneos és Motul motorolajok szakértője.

motorolaj



1, Tisztán tartja a motort

A motorolaj fő feladatai közé tartozik, hogy kenést biztosítson a motor alkatrészeinek, valamint hűtse azokat. A motortérben történő áramlás közben azonban tisztító funkciót is ellát, ugyanis összegyűjti a port és egyéb szennyeződéseket, amelyeket az olajszűrő segítségével ejt csapdába. Az előírt csereperiódust túllépve a motorolajnak megváltozik a kémiai összetétele és ezen feladatait már kevésbé tudja ellátni, ezáltal a motor hosszú távon károsodik.

2, Kedvező üzemanyag fogyasztás

A friss és szennyeződésmentes motorolaj könnyedén áramlik a motortérben és hamarabb eljut a kenési felületekre. Ennek köszönhetően a motor extra erőkifejtés nélkül végzi a dolgát, amelynek eredménye a kedvező üzemanyag fogyasztás. Ezzel ellentétben az elhasználódott motorolaj nem biztosít megfelelő kenést, amely által nagyobb súrlódási erő lép fel, így megnövekszik az üzemanyag fogyasztás.

3, Hosszú motor élettartam

A már említett kenés és kopáscsökkentés, a hőelvezetés, valamint a tisztítás mellett a motorolaj feladata a fém alkatrészek korrózióvédelme, a tömítés és nem mellékesen a zajcsökkentés. Ezeket a feladatokat egy friss, 10-15.000 km-t futott kenőanyag maximálisan ellátja, ellentétben a szennyezett, megváltozott összetételű olajjal. Nem érdemes tehát 40-50.000 km-t várni a cserével, ugyanis a motor elkophat, üzemképtelenné válhat, amely súlyos százezrekbe is fájhat.

Fontos megjegyezni, hogy a hosszú élettartamot kizárólag a minőségi, jól ismert motorolaj márkák garantálják. Egy olcsó motorolaj is lehet minőségi, bár a feltűnően olcsónak alaposan járjunk utána.

Arra is figyeljünk, hogy nehogy hamisított legyen, ugyanis az utóbbi években hallhattunk már több kenőanyag hamisítási botrányról is. Az a legjobb döntés, ha midig szakember tölti be az olajat és, ha a legnépszerűbb márkák közül választunk. Ezek nem mások, mint például a Total, Castrol, Eneos, Mobil1 vagy a Motul, de a benzinkutak sajátmárkás termékei is jók lehetnek, mint például a Shell vagy a Mol.

4, Jobb motor teljesítmény

Az elöregedett motorolaj fokozatosan veszíti el kenőképességét, valamint szennyeződéssel van tele. Ennek köszönhetően a finomfuratok eltömődhetnek, az alkatrészek nagyobb igénybevételnek lesznek kitéve, így gyorsabban kopnak és károsodnak. Ez mind a teljesítmény csökkenéséhez vezethet.

Ezzel szemben a rendszeresen cserélt olaj megkíméli a motor alkatrészeit, tisztán tartja azokat, így kisebb igénybevételnek van kitéve, ezáltal pedig megmarad a már megszokott motorteljesítmény.

5, Védi a környezetet

A tiszta motorolaj tiszta kipufogógázt eredményez, amely kevésbé környezetszennyező. Ezzel ellentétben a koszos, szennyeződésekkel tele olaj nem csak a levegőt szennyezi, de egy olajcsere esetén, ha felelőtlen módon a talajba jut, az még inkább károsítja az élővilágot. Ráadásul a kormosabb kipufogógáz következtében a műszaki vizsga is meghiúsulhat.

6, Egyéb hibák is kiderülhetnek

Az olaj leeresztésével a motor esetleges hibáira is fény derülhet. Például a szokásostól eltérő színű kenőanyag vagy az abban szabad szemmel is jól látható fémforgácsok a motor rendellenes működésére utalnak. Ezt a további károsodás elkerülése érdekében érdemes a lehető leghamarabb szervizelni.

7, Érvényes marad a garancia

Az autókereskedők a garancia érvényességét a rendszeres szervizeléshez kötik, amelybe ugye beletartozik az olajcsere is. Általában a szakszervizekben történő olajcsere nem tartozik a legolcsóbbak közé, de ne hagyjuk, hogy egy ilyen apróság miatt érvényét veszítse a garancia.

Fontos tehát, hogy ne hanyagoljuk el az autónkat, ugyanis inkább adjunk ki többször kisebb összegeket, amelyekkel előre tudunk kalkulálni, minthogy egyben fizessünk ki akár egy motorfelújítást, amely akár 200-300.000 Ft vagy még magasabb összegbe is kerülhet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: