DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Egyéb

Töltés vezeték nélkül: A kényelem új fokozata

Valljuk be őszintén: a vezetékekkel sok baj van. Elvesznek, csomók keletkeznek rajtuk, megtörnek, és még lehetne folytatni a sort. Éppen ezért minden gyártó törekszik arra, hogy a lehető legtöbb területen használhassa a vezetek nélküli technológiákat. Például a mobiltelefonok töltésénél…

A legújabb készülékek már alapból rendelkeznek indukciós töltési lehetőséggel, azaz Qi kompatibilitással (angolul inductive power standard), így ha ilyen telefonunk van, már csak annyi a dolgunk, hogy vásárolunk hozzá egy megfelelő eszközt, mint például amilyet a Samsung forgalmaz az S és a Note szériájához, de tulajdonképpen bármelyik másik modernebb telefonhoz is használható.

wireless_show-flagship_phones_nybm310_48666423



Ha valakinek a telefonja esetleg nem képes a Qi-vételre, akkor sincsen probléma, ugyanis sok mobilhoz kapható egy speciális töltőmatrica, amit az eszköz hátlapjára, vagy az akkumulátorra kell ragasztani, így az alkalmas lesz az energia vezeték nélküli fogadására. Ilyen készülék például az LG G3.

Ha esetleg egyik megoldás sem működik, akkor érdemes kipróbálni egy tokot, amely közvetlenül a telefon töltőnyílásába csatlakozik, és képes felfogni az áramot, ám ezek jóval kevesebb készülékhez érhetőek el, mint a matricák.

Az IKEA bútorgyártó céget olyannyira megihlette a különleges lehetőség, hogy az utóbbi időben piacra dobtak egy kollekciót, melyben asztalok és lámpák találhatók, bennük a vezeték nélküli töltés lehetőségével. Ezeket akár már a jövő bútorzatának is nevezhetjük.

Igy muködik _Qi-transmit-coil-1

 

Egy biztos: ahogy telik az idő, a Qi-technológia is megszokottá, mindennapossá fog válni az emberek életében, de azt is be kell ismerni, hogy még fejlesztenivaló is bőven akad ezen a téren. Az áttöréshez például szükség lenne a nagyobb támogatottságra a régebbi készülékek körében, de a hatótávolság növelésére is jobban koncentrálniuk kell a fejlesztőknek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: