DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Cél az A-döntő! -a Nemzetek Krosszára készül a Team Hungary

Magyar válogatottról írni motorsportban eleve öröm, hát még, ha a sportág olimpiájának beillő, legrangosabb nemzetközi versenyen képviselik hazánk nemzeti színeit. Idén szeptember 28-án immár 67. alkalommal kerül megrendezésre a Motocross of Nations (Nemzetek Krossza), ahonnan ezúttal sem hiányozhat a magyar csapat.

Tavaly a mieink a B-döntőbe jutva a 28. helyen végeztek a sportág olimpiájaként számon tartott rendezvényen, idén viszont már egyértelműen az A-döntőt veszik célba, amivel sok-sok magyar szurkoló álmát váltanák valóra.

 

A magyar csapat legtapasztaltabb tagja a korábban világkupa-futamot is nyert Németh Kornél, aki két klubtársával, az idehaza egyaránt a HTS KTM csapat színeiben versenyző Szvoboda Bencével és Déczi Balázzsal fogja képviselni hazánkat a tornán. Érdekesség, hogy Németh és Szvoboda a magyar bajnokságban éppen egymás ellen vívnak kiélezett küzdelmet az MX1 bajnoki címéért, de a Nemzetek Krosszára egységesen, egy csapatként készülnek, Déczivel egyetemben.

 

Felkészülésük részleteiről és a várható eredményekről Rákos Róbert motokrossz szakágvezetőt kérdeztük.

 



- Szűk másfél hete Nyáregyházán rendezték a motokrossz ob aktuális futamát. Az MX1-ben olyan klasszisok versenyeznek egymással, mint Németh Kornél és Szvoboda Bence? Hogyan alakult a legutóbbi versenyen kettejük párharca?

- Számomra is nagy meglepetés volt az idei év előkészületeiben, amikor a HTS csapatfőnöke, Horváth Lajos egy kategóriában nevezete a két nagyágyút. Bizony senki nem merte megtippelni, hogy ki jön ki jobban kettejük csatájából az év végére. Bence megpróbálkozott a kétütemű kategóriában az Európa-bajnokságon, de elmondása szerint jobban fekszik neki a 350-es motor. Ez látható is a teljesítményén. Már a kókai versenyen is nagyon szoros volt a küzdelem, de aztán Nyáregyházán az első futamban egy hatalmas Szvoboda-Kori párharcot láthattunk. Viszont a második futamban érződött Kornél tempója és győzni akarása, aminek nem volt ellenszere. Mindezt úgy, hogy gerincsérvvel küzd. Még négy futam van hátra, úgyhogy továbbra is nyitott az MX1 bajnoki címének sorsa. Számomra mindkét fiú fontos, úgyhogy azt kívánom, ez a párharc dőljön el a pályán, ne a boxban.

 

- Idén immár 67. alkalommal rendezik meg a Motocross of Nations (Nemzetek Krossza) nevű rendezvényt, amely a sportág olimpiájának is nevezhető. Idén 33 nemzet fiai mérik össze tudásukat. Meddig juthat el ebben a mezőnyben a magyar válogatott? Lát esélyt a tavalyi 28. hely túlszárnyalására?

- Ez a verseny az, amit a világ, sőt, a Factory csapatok is legjobban várnak. Nem beszélve a kis országokról, hiszen olyan kicsi nemzetek, mint Magyarország, is egy depóban sorakozhat a nagy csapatok mellé. A tavalyi évben is nagy elszántsággal és felkészüléssel mentünk ki, meg is volt minden esély arra, hogy kiemelkedő helyezést érjünk el, de sajnos a technika közbeszólt, és nem tudtuk az MX1-es kategóriát behozni a kívánt helyezésre. Így maradt a B-döntő, ami szinte lehetetlen küldetés, hiszen onnan csak egy pilóta jut tovább.  A tavalyi szomorú hétvége után a csapat újra nagy erőkkel vág neki ennek a versenynek, és nem titkolt cél az A-döntőbe jutás. Azt tudja mindenki, hogy a dobogós helyek csakis álmainkban szerepelhetnek, de a tisztességes helytállás és az A-döntőbe jutás a csapatnak már egy nagy jutalom lenne.

 

- Hogy áll a magyar csapat felkészülése? Milyen formában van a három kerettag, Németh Kornél, Déczi Balázs és Szvoboda Bence?

- Kornél és Bence nagyon jó formában van. Ők folyamatosan edzenek és készülnek, itthon és külföldön egyaránt. Déczi Balu a sérüléséből felépülve rengeteget edz, fizikális felkészüléseken vesz részt. A nyáregyházi versenyen már mutatott is egy kis ízelítőt abból a tudásból és gyorsaságból, amit szeretne még csiszolni. Mindhárom fiú felkészülését figyelemmel kisérem, és kértem őket, hogy a legjobb tudásuk szerint teljesítsenek a versenyeken.

 

- Ők hárman ugyanazon klub, a HTS KTM csapat színeiben versenyeznek. Szempont volt az, hogy a kerettagok lehetőleg együtt tudjanak edzeni és készülni a Nemzetek Krosszára? Miért éppen rájuk hármukra esett a választás? Személy szerint ön jelölte ki a keretet?

- Igen, személyesen én jelöltem ki a keretet, és hívtam fel a versenyzőket, hogy elfogadják-e a felkérést. Az első tárgyalások a Németh-Szvoboda-Hugyecz összeállításra épültek. Mindhárman el is fogadták a meghívót, és vállalták a küldetést. Sajnos az élet közbeszólt, és Erik kapott egy lehetőséget a Husqvarnától, mely szerint a 2015-ös évet az új csapatban kezdené. A csapat csak 350-es motort tudott volna neki biztosítani, így sajnos az MX2-es kategória még mindig nyitott kérdés maradt. Ide kellett keresni egy jó pilótát gyorsan. Több név felmerült bennem, sokat gondolkodtam, ki legyen az, és Déczi Balura esett a választásom, akit még aznap este felhívtam, és kb. 2 óra múlva visszahívott, hogy vállalja az MX2-es kategóriában való versenyzést. Hogy miért éppen őt választottam, ezért sok pofont kaptam, de a nyáregyházi motorozása kicsit talán válasz volt ezekre a negatív hangokra. Balu gyors, szívós, nagy rutinnal rendelkezik a nemzetközi futamokon és kellően kitartó. Emellett az egyik legrégebbi tagja az élsport kategóriának, így ezzel is szeretettem volna neki kedveskedni az elmúlt évek hazai szerepléséért.

- Az sem hátrány, ha egy összeszokott csapat és szerelők képviselik az országot. Hiszen ha 3 különböző technika vagy 3 különböző felfogású versenyző kerül egybe, abból már csapaton belül is súrlódások lehetnek. A csapatvezető személye nagyon meghatározó tud lenni, hiszen sok-sok problémát és feladatot kell megoldani ott kint és előtte idehaza is. Nagy Norbert személye nem ismeretlen a Youstreem előtt, és nagyon boldog volt, amikor felkértem a feladatra.

 

 - Tudjuk, idehaza nagyon népszerű a motokrossz, főleg a többi motorsporttal összevetésben. Mit gondol, Lettországba mennyi szurkoló fogja elkísérni a nemzeti csapatot?

- Sajnos a távolság miatt nem hiszem, hogy százasával jönnek ki a szurkolók, de nagyon bízom benne, hogy legalább egy kis mag kint lesz és buzdítja a fiúkat.  Mi ott leszünk, és Nektek magyar MX-szurkolók, megpróbáljuk megcsinálni azt, ami évtizedek óta nem sikerült.  Itt szeretném megköszönni a lehetőséget Horváth Lajosnak, a HTS csapatfőnökének és tulajdonosának, aki ha nem karolja fel a társaságot és nem ad lehetőséget arra, hogy részt vegyünk az MX Nations-on, akkor sajnos a szakág lehetőségeiből soha nem tudnánk részt venni a motokrossz olimpián.  Tudom és érzem, hogy idén sikerül valóra váltanunk azt, amiről már régóta álmodunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: