DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

MotoGP futamelőzetes - Misano

A hétvégén megkezdődik a gyorsasági motoros világbajnokság idei szezonjának utolsó harmada, amelynek első felvonását a Marco Simoncelliről elnevezett misanói pályán rendezik. Természetesen a San Marinói Nagydíjon is az lesz a legfontosabb kérdés a MotoGP-ben, hogy vajon le tudják-e győzni a második vb-címe felé robogó Marc Marquezt.

Misano olyan a gyorsasági motoros világbajnokság számára, mint amilyen Imola volt hosszú ideig a Formula-1-nek: mindkét versenypálya Olaszországban található, mégis szinte kivétel nélkül San Marino Nagydíjáért versengtek rajta egymással a pilóták. A tragédiák okán is párhuzamba állítható a két aszfaltcsík: azt aligha kell bárkinek is mondani, hogy 1994-ben Imolában vesztette életét Roland Ratzenberger és Ayrton Senna, míg Misanóban négy éve Shoya Tomizawa távozott az élők sorából. Érdekesség, hogy utóbbi pályát mégsem róla nevezték el: 2012 óta a gyerekkorában a létesítmény mellett felnevelkedett, egy évvel korábban a Malajziai Nagydíjon hasonló körülmények között elhunyt Marco Simoncelli nevét viseli az aszfaltcsík.


 
Misano már a nyolcvanas és kilencvenes években is otthont adott gyorsasági motoros világbajnoki futamoknak, majd egy hosszabb szünetet követően 2007 óta folyamatosan vendégül látja a mezőnyt. Magyar szempontból kellemes emlékeink lehetnek a rendkívül kanyargós, s emiatt egyértelműen a legtechnikásabb pályák közé tartozó helyszínről, hiszen 2007-ben Hector Faubel verseny végi bukásával és saját maga második helyével óriási lépést tett a 125 köbcentis vb-cím felé Talmácsi Gábor, majd egy évvel később meggyőző fölénnyel meg is tudta nyerni a San Marinói Nagydíjat hazánk egyetlen motoros világbajnoka.

 



Marquez számít ezúttal is a legnagyobb esélyesnek, de a vb-címet még biztosan nem szerzi meg a hétvégén

 
Az idei MotoGP-futam esélyeit latolgatva nehéz bármi újat mondani, hiszen egyértelmű, hogy Marc Marquez az abszolút favorit. A semleges szurkolók szempontjából örömteli tény, hogy a spanyol motoros a hétvégén még semmiképp sem biztosíthatja be címvédését, hiszen jelenleg 89 pont az előnye csapattársával, az idén rajta kívül egyedüliként futamot nyerő Dani Pedrosával szemben, s mivel még öt verseny lesz hátra Misanót követően, 125 egység fölé kellene tornáznia a fórt. Igaz, könnyen előfordulhat, hogy két és fél hét múlva, Aragónban már második királykategóriás elsőségét ünnepelheti a repsolos, hiszen ahhoz csupán az kell, hogy 11 ponttal többet szerezzen a két futam során, mint Pedrosa, amely az idei év tendenciáit elnézve egyáltalán nem tűnik lehetetlen vállalkozásnak.


 
Mindenesetre a múltbéli eredmények alapján még abban is reménykedhetünk, hogy a hétvégén megszorítják Marquezt: Jorge Lorenzo az elmúlt három évben egyaránt nyerni tudott itt a Yamahával, ráadásul a legutóbbi futamon Silverstone-ban is sokáig tartani tudta a lépést honfitársával, így ha valahol, hát Misanóban esélye lehet arra, hogy megszerezze idei első sikerét. Természetesen hasonlóra pályázik kollégája, Valentino Rossi is, aki ugyanakkor a sorozatos dobogói ellenére is mintha kevésbé lenne elemében mostanában, mint a szezon első felében, de akár a szintén hazai pályán szereplő, s egyre jobb formába lendülő Andrea Dovizioso és a Ducati is okozhat kellemes meglepetést.

 

Az előző három szezonban Jorge Lorenzo állhatott a dobogó legmagasabb fokára Misanóban

 
Ami a két kisebb géposztály küzdelmeit illeti: a Moto2-es mezőnyből ezúttal is a Marc VDS Racing duója, a világbajnoki címért egymással csatázó Esteve Rabat és Mika Kallio küzdelmére lehet számítani. A finnek egyre égetőbb lenne spanyol kollégája előtt végezni, hiszen immár 17 pont a lemaradása, s ha nem kapja össze magát, Rabat futamgyőzelemnyi távolságba kerülhet tőle. Kettejük mellett az előző fordulók során is remek teljesítményt nyújtó Maverick Vinales lehet esélyes még a futamgyőzelemre.


 
Természetesen szokás szerint a Moto3-asoknál a legnehezebb jóslatokba bocsátkozni, hiszen akár 10-12 versenyző is küzdhet az elsőségért. Az összetett szempontjából ugyanakkor egyre inkább fogyatkozik az esélyesek listája: Romano Fenatinak az elmúlt helyszíneken látott teljesítménye alapján már csak matematikai esélye van, s Efren Vazquez is egyre inkább leszakad. A harc így Jack Miller, Alex Marquez és Alex Rins között zajlik majd feltehetően, de utóbbinak is győzelmekre van szüksége, hogy saját csapattársával és az ausztrállal tartani tudja a lépést.


 
A hétvégén tehát újabb izgalmas futamokra és látványos csatákra van kilátás a San Marinói Nagydíjon.

 

P1Race.com

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: