DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Dakar: Somfai a legjobb tíz közt!

Január 5-én, vasárnap kezdetét vette a világ legnehezebb és legnagyobb hagyományokkal bíró sivatagi tereprali-versenye, a Dakar Rali 2014-es kiírása. Amióta Dél-Amerikában rendezik a Dakart, ez lesz a legnehezebb verseny a rendezők szerint. Az első napon magyar szempontból rögtön történelmi jelentőségű siker született, hiszen az újonc quados, Somfai Mátyás a 9. helyen kezdett.

Rosario és San Luis között összesen 809 kilométert kellett teljesítenie a mezőnynek, ebből viszont "csak" 180 kilométer volt a mért szakasz. Így várható volt, hogy túl nagy különbségek egyik katagória tekintetében sem lesznek az élmezőnyben, és megnyerni biztosan nem lehet az első napon a Dakart, legfeljebb elveszíteni!

Ettől függetlenül voltak, akik nagyon bekezdtek, és úgy nekiestek a távnak, mintha egy egynapos sprintversenyről lenne szó, nem a világ legkeményebb kéthetes erőpróbájáról. Nekik volt igazuk, legalábbis a többségüknek, hiszen a nagymenők közül igazán komoly vesztese nem volt az első napnak.

A motorosok közül Olivier Pain ugyan bukott egy kisebbet, de ez nem vetette vissza teljesítményét, így is 16. az első nap végén. A nyitószakaszt a fiatal spanyol Joan Barreda nyerte a Hondával, aki már a tavalyi versenyen is több szakaszgyőzelemmel hívta fel magára a figyelmet, ám akkor még ahhoz nem bizonyult elég érettnek, hogy az összetett elsőségért harcba szálljon. Egy szakaszgyőzelme tehát már most is van, a többit meglátjuk.

Barreda mögött a 2. helyet a nagy visszatérő, Marc Coma kaparintotta meg, aki negyedik Dakar-győzelmére hajt. A rutinos spanyol KTM-es hátránya 37 mp. az első nap végén, de ami sokkal fontosabb, hogy fő riválisát, a Yamahához átnyergelő Cyril Despres-t 1 perccel verte az első napon. Nem nagy különbség, de talán árulkodó lehet a pillanatnyi formát tekintve, hogy melyikük javára döntött. A magyarok is sikeresen célba értek: Dési Jánost a 104., míg Saghmeister Gábort a 108. helyén jegyzik az első nap végén.   

Az igazi szenzációt azonban a quadosok tartogatták a mai napon, főként egy fiatal magyar versenyző, az élete legelső Dakar-indulásán rögtön egy fantasztikus 9. hellyel bekezdő Somfai Mátyás. Arról szakértőnk, és egyben Somfai csapattársa, Horváth Lajos "Laller" segítségével már beszámoltunk olvasóinknak, hogy milyen keményen készült a magyar pilóta erre a versenyre (körbeúszta és futotta a Balatont, félmaratont futott motoros ruhában stb.), és úgy tűnik, a kemény munka meghozta gyümölcsét. Messze még a cél, reméljük, kitart a végéig a lendület, a kezdés mindenesetre egészen remekre sikeredett.

A magyar versenyző mindössze 12 perccel és 50 másodperccel végzett a szakaszgyőztes chilei Ignacio Casale mögött, és a lengyel Rafal Sonik mellett egyetlen európai származású indulóként tudott beférkőzni a quados összetett első 10 helyezettje közé az első nap végén. Gratulálunk, és csak így tovább!

Közben már a leggyorsabb autósok is szállingóznak be a célba, de az ő eredményük még korántsem tekinthető véglegesnek, ezért róluk majd később, egy külön cikkben számolunk be, még szintén a mai nap folyamán, ahogy a kamionosok versenyéről is.
 
Az 1. szakasz végeredménye:

Motorosok: 1. Joan Barreda (spanyol, Honda), 2. Marc Coma (spanyol, KTM) + 37 mp., 3. Cyril Despres (francia, Yamaha) + 1 p. 40 mp., 4. Alain Duclos (francia, Sherco) + 1 p. 56 mp., 5. Paulo Goncalves (portugál, Honda) + 2 p. 25 mp., 6. Francisco Lopez (chilei, KTM) + 3 p. 24 mp., (") 104. Dési János (magyar, KTM) + 39 p. 31 mp., 108. Saghmeister Gábor (szerbiai magyar, KTM): 41 p. 45 mp.

Quadosok: 1. Ignacio Casale (chilei, Yamaha), 2. Marcos Patronelli (argentin, Yamaha) + 21 mp., 3. Lucas Bonetto (argentin, Honda) + 1 p. 17 mp., (") 9. Somfai Mátyás (magyar, E-ATV) + 12 p. 50 mp.

P1Race.hu

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: