DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Exkluzív: Miben segít egy sérült versenyző?

Szvoboda Bence Magyarországot képviselte volna a krosszmotorozás legnagyobb eseményén, a Nemzetek Motokrosszán Kegumsban - de az utolsó pillanatban közbejött egy komoly sérülés, ami keresztülhúzta terveit. A magyar versenyző ennek ellenére a csapattal együtt Lettországba utazott, hogy segítse és biztassa társait. A Formula.hu is itt beszélgetett vele.

Röviden beszélnél a balesetről, ami miatt nem tudtál itt versenyezni?

 

A cseh bajnokságban versenyzek egy másik csapatban, ott történt. Ritka baleset volt, nem jeleztek a pályabírók, és emiatt ráugrattam egy motorosra, egy körülbelül húsz méteres ugratón. Nem kell mondani, mekkorát estem. Az orvosok megnéztek, úgy állapították meg, hogy nincs törés. Emiatt nem röntgeneztek meg. Az első futamon elindultam, törött vállal, amit akkor még nem tudtam. Megcsináltam a futamot, az év végi összetettben harmadik lettem.

 

Csak ezután derült ki a sérülés?

 

Igen, így nem tudtam vállalni ezt a versenyt. Nagyon-nagyon sajnálom, jó formában voltam, rengeteget dolgoztunk a csapattal. Nagyon sajnáltam, hogy miattam majdnem meghiúsult az egész. Nem kell mondani, hogy ez nekem mekkora csalódás. Két részről is: meg szerettem volna felelni a HTS csapatnak, és magam miatt is. Rengeteg munkám tulajdonképpen más miatt veszett kárba. Ez egy ilyen év. Most még - idézőjelben - fel van kötve a kezem, két hetet még biztos kihagyok, de a csapatbajnokságon, Kőszárhegyen már szeretnék elindulni.

 

Az nem is volt kérdés, hogy el fogsz ide jönni?

 

Nem volt kérdés, mert a repülőjegyem és minden le volt szervezve, és a csapatvezető is úgy gondolta, hogy nekem itt a helyem, segíteni a csapatot. Megtettem minden tőlem telhetőt, remélem, hogy tudtam segíteni nekik. Idén sem voltunk szerencsések, de úgy gondolom, hogy most már egyre több tapasztalatunk lesz. Léptünk előre két helyet tavaly óta, reméljük, hogy jövőre akár négy helyet fogunk.

 



Déczi Balázs és Szvoboda Bence

 

Miben tudtál segíteni a csapatnak?

 

Ez egy érdekes dolog. Aki versenyez, az kívülről mást is meglát, például hogy működik a teleszkóp, milyen nyomokon mennek a srácok, és lehet, hogy segítettem nekik megtalálni olyan nyomokat, amik pár tizedet hoztak az idejükön. Vagy akár azt, hogy mit csináltak mások: látom az egész mezőnyt, a gyorsabbakat, és megpróbálom azt a technikát, elgondolást átadni nekik, amit ők használnak.

 

A B-döntőben Németh Kornél nagyot ment, a 10. lett. Te hogyan láttad ezt a versenyt?

 

Igen, Kornél kicsit más tészta Magyarországon. Rengeteg külföldi tapasztalata van, ilyen pályákon főleg. Nem olyan egyszerű eljönni Magyarországról, és itt teljesíteni a világ legjobbjaival szemben, akik 16 versenyen mennek mindenfelé. Sokféle körülmény éri őket, ami a magyarokat sosem. Mindenképp azt gondolom, hogy nagyon jól ment, egy kicsit jobb starttal simán az első öt helyért küzdhetett volna. De nem beszélünk arról, hogy mi lett volna ha, a tényeket nézzük. Mindent megtett a csapatért, nagyon örülök, hogy ilyen jól sikerült neki.

 

Említetted a csapatbajnokságot, a felépülésed után milyen program vár még rád a következő hónapokban?

 

Ez az utolsó versenyem, amire fel akarok készülni, és ott szeretnék teljesíteni. Utána jövő évről tárgyalok, van pár dolog, amit el kell még intézni, de versenyen nem hiszem, hogy indulni fogok.

 

 

A Formula.hu jelen volt a 68. Nemzetek Motokrosszán, amelyen 34 különböző ország háromfős csapata mérte össze tudását. Kegumsban készült helyszíni beszámolónkat ide kattintva elolvashatják. A magyar csapat a 26. helyet érte el, az ő értékelésük is megtekinthető.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: