DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Exkluzív: Hűvös levegő, forrósodó hangulat - Indul az MXoN

Sűrű felhőzet és 11 Celsius-fok, azaz tipikus szeptemberi lettországi viszonyok fogadták pénteken a hétvégi Nemzetek Motokrossza résztvevőit, de a várakozás izgalmát a borús időjárás sem törhette le. A Formula.hu a helyszínről követi az eseményeket.

Pénteken a pályán még nem zajlott akció Kegumsban, a lett főváros, Riga közelében található krosszlétesítményben, a nemzeti csapatok azonban már kivétel nélkül berendezkedtek sátraikban, és a helyszínnel való ismerkedést is megkezdték. Ma került terítékre az 1540 méteres pálya bejárása, amely a versenyzők többségének tetszését elnyerte, a motorosok interjúkat adtak a média képviselőinek, majd délután következett a hivatalos sajtótájékoztató. Megmutatták magukat a Monster lányai is - igaz, a hideg még rajtuk is kifogott, nem bírták sokáig kabát nélkül.



 



 

A nemzeteket képviselő csapatok főhadiszállásai a pálya külső oldalán sorakoznak, terjedelmes betonplacc helyett a helyszínt az erdőszél biztosítja, hatalmas fenyők és nyárfák nyújtanak takarást. A csapatok összeszerelhető műanyag és üvegpaloták helyett sátrakban és kamionokban töltik idejüket. A Formula.hu felkereste a Németh Kornél, Déczi Balázs és Hugyecz Erik által alkotott magyar hármast, velük hétvégi elvárásaikról beszélgettünk.



 



 

A 68. Nemzetek Motokrosszán 34 különböző ország motokrosszosai vesznek részt, minden országból egy-egy versenyző az MXGP, az MX2 és az Open kategóriában. Szombaton rendezik a három kategória kvalifikációs futamait, a 34-ből 19-en jutnak tovább a vasárnapi döntőbe, a többiek a B-döntőben próbálkozhatnak, s ennek győztesei lesznek a döntők huszadik résztvevői. A végeredmény a három döntő eredményének kombinációjából születik majd meg.



 

A tavalyi, Németországban rendezett eseményt Belgium, az Egyesült Államok és Olaszország zárta az élen: ők az idei rendezvénynek is nagy esélyesei. A belgák tudják, címvédő bajnokként nehéz dolguk lesz, ha ismételni akarnask. Különösen úgy, hogy újonc is van a csapatban, az MX2-ben szereplő Julien Lieber. "Kicsit ideges vagyok, először jöttem ide. Jó a motorom, magabiztos vagyok vele. Mindent bele fogok adni a sikerért" - mondta a fiatal versenyző.



 

Itt épp az ausztrál Chad Reed nyilatkozik a sajtónak, akinek határozottan tetszik a pálya



 

Az Egyesült Államok a Nemzetek Motokrosszának legsikeresebbje, 22 győzelemmel, amelyek közül az utolsót 2011-ben szerezték. "Azon leszünk, hogy ismét elhódítsuk a trófeát" - szögezte le a csapat menedzsere, Roger De Coster. Mindenképpen fontos kihívó lesz Olaszország, amelynek soraiban ott van Antonio Cairoli, a nyolcszoros motokrossz-világbajnok. "Mindenki tudja, hogy jó eredményre várunk. Természetesen a dobogó legmagasabb fokát szeretnénk" - hangzik a csapat célkitűzése.



 

A résztvevő országok listája és a teljes versenyzői felállások ITT érhetők el.



 

A Formula.hu természetesen a szombati és vasárnapi programról is beszámolóval jelentkezik, kiegészülve a magyar versenyzők eredményeivel és értékeléseivel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: