DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

MXoN: Közeleg a lettországi motokrossz-ünnep

Két hét múlva Lettországban rendezik meg a nemzetközi motokrossz-szezon fénypontját, a Nemzetek Motokrossza elnevezésű versenyt.

Idén a lettországi Kegumsban rendezik az országok közti éves motokrosszdöntőt, a Motocross des Nations, azaz Nemzetek Motokrossza, avagy az angol megnevezést lerövidítve MXoN néven ismert versenyt. A résztvevők, ahogy a megnevezés is mutatja, saját országukat képviselik a versenyen, s a legjobban szereplő csapat lesz a nemzetek bajnoka.



 

A Nemzetek Motokrosszát először 1947-ben a hollandiai Wassenaarban rendezték meg, ahol a brit hármas győzött. A versengés első 21 éve a szigetországiak komoly fölényét hozta, négy svéd és két belga győzelem mellett 15 brit siker született. 1967 óta viszont mindössze egyetlen alkalommal, 1994-ben nyertek a britek, az 1968 és 1980 közt időszakot a belgák és a svédek uralták, sikersorozatukat csak két a keleti blokkba tartozó ország tudta megtörni: a szovjetek kétszer, a csehszlovákok egyszer győztek.



 



 

A motokrossz a hetvenes években egyre fontosabbá vált a tengerentúlon, amit a nemzetek versengésének eredménylistája is jól mutat: 1981 és 1993 közt sorozatban 13 alkalommal győzött az amerikai csapat, melyet olyan nevek fémjeleztek, mint David Bailey, Rick Johnson, Jeff Ward vagy épp Mike Kiedrowski. 1994-ben a britek törték meg ezt a nagy sorozatot.



 

Az elmúlt két évtizedben valamivel változatosabbá vált a versengés, összesen hat ország tudott győzni a versenyen 1994 óta. Ezt az érát az amerikaiak és a belgák uralták, előbbiek kilenc győzelmet szereztek, közte hetet zsinórban 2005 és 2011 közt, utóbbiak pedig hatszor nyertek, ebből öt alkalommal minden idők egyik legjobb versenyzőjét Stefan Evertst a soraik közt tudva.



 

A tavalyi versenyen hiába nyert meg a háromból két futamot is a hétszeres világbajnok Antonio Cairoli, az olaszoknak így is csak a harmadik hely jutott, a csapattársak ugyanis nem tudtak felnőni az idei világbajnokságot is vezető 28 éves olasz versenyzőhöz. A győzelem a belgáké lett az amerikai csapatot megelőzve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: