DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Ron Dennis elárulta, ki volt az eddigi legjobb versenyzője

A Formula-1 egyik legsikeresebb csapatvezetője, Ron Dennis a Japán Nagydíj hétvégéjén felfedte, ki volt az eddigi legkiválóbb versenyző, akit a McLarennél alkalmazott.

Dennis az 1980-as évek elején vette át a wokingi istálló irányítását, ahol 2008 végéin csapatfőnökként tevékenykedett az évek során pedig rengeteg sikerben volt része. Niki Lauda, Alain Prost, Ayrton Senna, Mika Hakkinen és Lewis Hamilton révén öt pilótát juttatott világbajnoki címekhez, és rajtuk kívül is olyanokkal dolgozhatott együtt, mint Nigel Mansell, Kimi Raikkönen, Fernando Alonso vagy Jenson Button.

 

Bár a sportban sokan Sennát tartják minden idők legjobbjának, Dennis mégsem az ő nevét mondta ki, amikor a SkySports kommentátora, Martin Brundle (aki egyébként szintén versenyzett a McLarennél) arra kérte, nevezze meg az alkalmazásában álló valaha volt legnagyszerűbb pilótát.

 

"Ha tényleg csak egy versenyzőt kell mondanom, akkor Mika Hakkinent választom. Egyszerűen szupergyors és elképesztően lojális volt" - közölte a 67 éves szakember, és kijelentését alátámasztotta azzal a nappal, amikor a finn az 1996-os előszezonban visszatért a csapathoz az előző év végén elszenvedett súlyos adelaide-i balesete és többhetes kórházi ápolása után.

 



 "Volt egy varázslatos pillanat, amikor a fejsérülése után visszatért. Hónapokon keresztül nem ült az autóban, és ekkor elutaztunk Paul Ricardba egy tesztre. Michael Schumacher már három napja tesztelt ott, és Mika már a harmadik körében két tizeddel gyorsabb volt, mint Schumacher a három nap alatt."

 

"Ez megmutatta, hogy van egy dolog, amivel a karrierje egy pontján minden egyes versenyzőnek szembe kell néznie: a félelem."

 

A sikeres 1980-as és 90-es évek után az új évezredben a McLarennek kevesebb babér termett, 1998 óta nem nyertek konstruktőri címet és az elmúlt 15 évben csak Hamilton 2008-as egyéni elsőségének örülhettek. A csapat azonban jövőre új korszakra készül legnagyobb sikereik kovácsa, a Honda visszatérésével, így Dennis bizakodva tekint a jövőbe.

 

"Különleges kiváltságnak érzem, hogy ilyen sok bajnokkal együtt dolgozhattam, osztozhattam a sikereiken és láthattam őket győzni a McLaren autóiban. Nagyszerű volt. És a jövőben ismét meg fog történni!" - hangsúlyozta szokásos sejtelmes arckifejezése mellett.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: