DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Büntetőpontok: Ericsson vezet Magnussenék előtt

A monzai hétvégén begyűjtött három büntetőpontjának köszönhetően Marcus Ericsson ""vette át a vezetést" ebben a tekintetben a Maldonado, Magnussen, Bianchi hármastól

Az idei szezontól kezdve a versenyzőket a különböző kihágásokért idő-, rajt-, illetve pénzbüntetés mellett büntetőpontokkal is sújthatják, s ha valaki 12 hónap alatt összegyűjt 12-t, az automatikus eltiltásban részesül a következő futamra. Az idei szezonban eddig hét versenyző kapott pontot, de egyelőre szerencsére nem úgy tűnik, hogy bárkit is fenyegetne az eltiltás réme.



 

A monzai hétvégén Marcus Ericsson az eddigi legnagyobb büntetést kapta, "holtversenyben" Pastor Maldonadóval, aki korábban szintén begyűjtött egy triplát, mint most a svéd versenyző, akit azért büntettek meg, mert nem lassított le egy dupla sárga zászlónál a harmadik szabadedzésen. A svéd pilóta korábban két pontot kapott, miután az időmérőn összeütközött Felipe Massával.



 



 

Az említett Maldonado Esteban Gutierrez felborításáért kapta a három pontot, majd még egyet begyűjtött, amikor a következő versenyen nekiment Ericssonnak. A venezuelain kívül Jules Bianchinak és Kevin Magnussennek is 4-4 pontja van. Az első kettőt egyaránt a Malajziai Nagydíjon gyűjtötték be, előbbi Maldonadóval, utóbbi Raikkönennel ütközött a futam első szakaszában. Magnussen ezt követően az Alonsóval szembeni belgiumi keménykedésért, míg Bianchi a Sutillal történt bahreini balesetért kapott 2-2- újabb pontot.



 

Valtteri Bottasnak és Adrian Sutilnak 2-2 pontja van, előbbi Ricciardo malajziai feltartásáért kapta, míg utóbbi Grosjeannal tette ugyanezt a bahreini időmérőn, ráadásul manővere veszélyes volt. Jean-Eric Vergne-nek is van már pontja, igaz, csak egy, ezt Hockenheimben kapta jogosulatlan előnyszerzésért: Grosjeant a pályát levágva előzte meg, majd nem adta vissza neki a pozíciót.



 

Büntetőpontok

Marcus Ericsson 5
Jules Bianchi 4
Pastor Maldonado 4
Kevin Magnussen 4
Valtteri Bottas 2
Adrian Sutil 2
Jean-Eric Vergne 1


 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: