DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Gokart

Győzz le egy kétszeres Európa-bajnok ralist!

Egy kétszeres Európa-bajnok raliversenyzővel mérkőzhetnek meg azok, akik március 15-én kilátogatnak a miskolci Avalon Parkba – Bessenyey Zoltánnal a versenyről, valamint ralis karrierjéről beszélgettünk.

Hogy sikerült a tavalyi szezonja?

A 2015-ös szezon elején csatlakoztunk a Hell Racing Teamhez, az ő segítségükkel, valamint a Renault Hungária segítségével sikerült egy új versenyautót szereznem, egy Renault Clio R3T-t, mely a jelenleg elérhető kétkerékhajtású autók közül a legkomolyabb: 1,6 literes benzines turbómotor hajtja, hatsebességes szekvenciális váltója van, gyakorlatilag minden benne van, amit manapság 2WD-autóval el lehet érni, ami szabályos. A tavalyi évben az Európa-kupában, az ERT-ben versenyeztünk ezzel az autóval, ahol minden kategóriát figyelembe véve az abszolút ötödik helyen végeztünk, és mi voltunk a legjobbak a 2WD-ben. Emellett szintén 2WD-ben sikerült megnyernünk egy úgynevezett Central European Zone nevű sorozatot, mely egy 16 ország részvételével zajló Közép-Európa Kupa, melybe bizonyos versenyek számítanak bele. Próbáltuk úgy alakítani a szezonunkat, hogy mindkét bajnokságban eredményesek lehessünk, és ez sikerült is a 2WD-kategóriák megnyerésével.

bessenyey_kanari



Milyen célokat tűzött ki maga elé 2016-ra?

Azzal szembesültünk, hogy kétszeres kontinensbajnokként ideje lenne továbblépni, csakhogy a WRC3, a kétkerekes világbajnokság olyan pénzösszegeket emésztene fel, amire nincs meg a lehetőségünk, épp ezért most, 2016-ban a tervünk az, hogy az ERC-be térünk vissza, melyet sikerült már kétszer sikerült megnyernünk, s most harmadszorra is megpróbáljuk. Az idei bajnokság sokkal komolyabb lesz az eddigieknél, sokkal több pilóta sokkal komolyabb autókkal szerepel benne a korábbiaknál. Egyelőre azt jelenthetjük ki, hogy szeretnénk valahol a dobogón végezni, persze nem titok, hogy kétszeres bajnokként nyerni szeretnék, de látva az ellenfeleket ez nem lesz könnyű. Mindenesetre mindent megteszünk, a tízből hat futamon ott leszünk, ami reményeim szerint elég lehet egy szép eredmény eléréséhez. A csapat, a háttér változatlan maradt a tavalyi szezon óta, viszont új navigátor érkezett mellém Berendi Dávid személyében, egy nagyon komolyan felkészült fiatalember, aki éppúgy szeretne Európa-bajnok lenni, mint én, s a tréningeken azt látom, hogy mindent megtesz azért, hogy az álmunk valóra válhasson.

A hétvégi versenyről visszatérve pedig hamarosan újabb, egészen más jellegű programon vesz részt...

A Hell Racing Team tagjaként elég sokszor látogatok el az Avalon Parkban felépített Hell Kart Centerbe, így igen sok lehetőségem van az elektromos gokartokat próbálgatni. Többek közt a park megnyitásakor is ott voltam a WTCC-ből ismert Dusan Borkovictyal együtt, sőt a biztonsági film hangalámondása is tőlem származik, tőlem hallják a gokartba ülők, hogy hogyan vigyázzanak magukra, s hogyan lehetnek a leggyorsabbak. Mint tudjuk, az Avalon Park nagy energiákat fektet arra, hogy minél több versenyt szervezzen azoknak a fiataloknak, akiknek eddig még nem volt lehetőségük versenyautóban vagy legalább gokartban kipróbálni magukat. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a csapat engem választott ki arra, hogy ott legyek a fiatalokkal, akik azért érkeznek, hogy beteljesítsék életük álmát azzal, hogy a gokartversenyen megnyerjék annak lehetőségét, hogy igazi versenyautót vezethessenek.

bessenyey_kanari_2

Mi lesz a feladata Miskolcon?

A feladatom nem lesz túl bonyolult, a fiatalok ellen kell versenyeznem, s biztos vagyok benne, hogy súly-lóerő arányban jól el is fog verni pár srác, de ennek csak örülni fogok, hiszen egyáltalán nem kellemetlen ezt a dolgot megélnem. Ha valakinek tanács kell, örömmel adok, de azt mindenkinek látnia kell, hogy egy rali- és egy gokartverseny nagyban különbözik egymástól, szóval sokkal könnyebben adnék tanácsot fiatal ralisoknak, de megpróbálom a legtöbbet kihozni magamból.

Mit kell tudni a helyszínről?

Az Avalon Parkban található pálya Európa egyik legmodernebb gokartos létesítménye, 580 méter hosszú, s összesen hétfél módon kombinálható a vonalvezetése. Az alapján, amennyit mentem rajta, egy rendkívül élvezetes, jó szélességű, kiváló aszfaltminőséggel megáldott pálya. Az infrastruktúra kiváló, mind az időmérést, mind a gokartok számát tekintve, ahogy az a megoldás is, hogy az egyik garnitúra gokart folyamatosan töltődik, míg a másikkal lehet menni, azaz nincsenek a töltés miatti leállások. Számos remek kiegészítő van a pályán és a gokartokban, mint például hanggenerátor, ráadásul a szabadban vagyunk csodálatos környezetben, és olyan modern technikai segítségeket kapnak a versenyzők, mint a baleset vagy műszaki hiba esetén a pálya szélén futó sárga vagy piros fény, melyek a zászlójelzéseket helyettesítik. Lényeg, ami lényeg, mindig boldogan megyek le Miskolcra, s ez így lesz 15-én is.

A HELL Kart „Győzd le Bessenyey Zolit!” verseny felhívása

Az Avalon Parkban található HELL Kart & Event Centerben megrendezésre kerül a 2016. évi „Győzd le Bessenyey Zolit!” verseny, melynek részletes ismertetése az alábbiakban olvasható. Kérünk titeket, olvassátok el figyelmesen!

1. Verseny időpontja:

A verseny március 15-én kerül megrendezésre. A megjelölt napon 12 órától 16 óráig várjuk a nevezőket, hogy bebizonyíthassák, gyorsabbak, mint Bessenyey Zoltán kétszeres Európa-bajnok raliversenyző.

2. A verseny menete:

A nevezőknek lehetősége lesz részt venni egy 8 perces időmérő futamon, melyben legfeljebb 5 versenyző, illetve Bessenyey Zoltán versenyez. A cél minden futamban: jobb időeredményt elérni Bessenyey Zoltánnál. A győztesek minden esetben garantált nyereményekkel gazdagodnak!

3. Nevezési feltételek:

Minden 14. életévüket betöltött versenyzőt várunk. Nem feltétel a korábbi regisztráció a Hell Kart & Event Center-ben. Kizárólag helyszíni nevezésre van lehetőség! A futamokba való besorolás érkezési sorrendben történik. A nevezési díj: 2950,- Ft. (Amennyiben még nem volt nálunk, tagsági kártya díj felmerülhet, mely egyszeri 1000,- Ft) A futamok alatt sportszerű, szabályos versenyzést várunk! Szándékos ütközés, agresszív magatartás, a másik versenyző kiszorítása a pályáról szigorúan TILOS! Bárminemű szabálytalanság vagy inkorrekt magatartás esetén az elkövetőt versenyből való kizárással szankcionáljuk!

hell_gokart

4. Díjazás:

Minden jelentkező Hell Kart oklevelet kap emlékbe. Minden versenyző, aki legyőzi Bessenyey Zoltánt, garantált nyereményben részesül:

- Hell Kart ajándékcsomag (HELL KART & Event Center logóval ellátott sofőrkesztyű, nyakpassz)

5. Helyszín:

Avalon Park – Hell Kart & Event Center

3519 Miskolctapolca – Iglói út 15.

Kérdés esetén keresd kollégáinkat bizalommal a következő elérhetőségeken:

Szabó Bence: 0620/666-5403

A pálya honlapját ide kattintva találod.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: