DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Kiderült: Brawn szovjet stratégiával uralta az F1-et

Hamarosan lehull a lepel a modernkori F1 legnagyobb stratégájának tartott Ross Brawn titkairól. Könyvének novemberi megjelenése előtt a szakember elárulta, egy versenycsapat sikerre vezetése és egy háború megnyerése ugyanazon elveken alapul.

Mint korábban már beszámoltunk róla, „Total competiton” címmel idén ősszel kerül a brit könyvespolcokra az a kiadvány, amit a három csapattal is bajnoki címet nyerő Ross Brawn, valamint a Williams korábbi elnöke, Adam Parr közösen írtak, és amelyben a Formula-1-ben használt stratégiák eddig titkolt rejtelmeibe avatják be az olvasókat.

A Motorsportnak nyilatkozva a korábban már egy másik F1-es témájú könyvet is kiadó Parr most elárulta, hogy ő vetette fel az ötletet Brawnnak, miután hasonlóságokat vélt felfedezni az ő F1-es gondolkodása és a hadászatban alkalmazott stratégiák között.

CnQLG0BWgAATCoL



„Én kerestem meg Rosst az ötlettel, mivel nagy hatással volt rám a munkája az F1-ben töltött éveim során. Ross éppen egyéves pihenőjére készült, amikor én 2006 végén a Williamsnél kezdtem. Mire egy év múlva visszatért a Hondával, már nagyon sokat megtudtam róla. Ezt követően csodálattal figyeltem, ahogy módszeresen végigdolgozta 2008-at és 2009-et, rendkívüli sikereket kovácsolva egy olyan időszakból, amely a legtöbb csapat számára katasztrófával végződött volna” - utalt a Brawn GP rövid, de annál sikeresebb fennállására.

„Megfigyeltem, hogy ösztönös stratégiával dolgozott. Az F1-ből való távozásom után is kapcsolatban maradtunk, és miután befejeztem a PhD-met, úgy éreztem, érdekes lenne egy könyvet írni arról, hogy hogyan dolgozott.”

Maga Brawn azt mondja, hogy nem volt tisztában a hadászattal meglévő párhuzammal, de közösen felfedezték, hogy egy az első világháború után a szovjetek által kifejlesztett stratégiai hozzáállás sok ponton egyezést mutat azzal a gondolkodásmóddal, amit ő alkalmazott hosszú Formula-1-et pályafutása során.

Dppi_00113004_303

„Adam azt mondja, hogy meglátása szerint én a katonai stratégákéhoz hasonló filozófiával állok hozzá az F1-hez” - kezdte a Mercedestől visszavonult szakember. „Azt kell mondanom, hogy tényleg sok metódust átvettem, de nem tudatosan. Sohasem olvastam utána a katonai stratégiáknak, szóval nem voltam képben a háború művészetével és hasonló dolgokkal.”

„A hadsereg felépítése és a háborúk megnyerése egy több ismeretlenes egyenlet, amelyben szerepe van a politikának, a pénzügyeknek, a morálnak és a technikai képzettségnek is sok egyéb mellett. Ha pedig ránézünk az F1-re, azt mondhatjuk, hogy az is ugyanígy működik.”

„A lényeg az, hogy az F1-es sikerhez stratégiai szemléletű gondolkodásra van szükség - és erről beszélünk a könyvben. Abban bízunk, hogy az írást nem csak az F1 rajongói fogják élvezettel olvasni, hanem azok az emberek is, akik az élet más területein próbálnak korlátozott erőforrások mellett komplex kihívásoknak megfelelni.”

A Total competiton idén novemberben, a Simon&Schuster kiadó gondozásában került a könyvespolcokra Nagy-Britanniában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: