DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hamilton: A rohamrendőröknek van ilyen

A címvédő Lewis Hamilton nincs elragadtatva a Szocsiban bemutatott legújabb fejvédő elemmel, szerinte ennél még az is jobb lenne, ha teljesen befednék az F1-es autók pilótafülkéit.

A britnek már a korábban tesztelt halo sem nyerte el a tetszését, de most mégis inkább arra szavazna, ha a másik választási lehetőség a Red Bull védőplexije. Hamilton a jelek szerint nem ismer középutat, de persze továbbra is a teljesen nyitott pilótafülkét preferálja minden veszélyével együtt, hiszen szerinte ha a sport bármilyen mértékben is eltávolodik ettől, azzal a rajongók F1 iránti lelkesedéséből is kitépnek egy darabot.

Dppi_00116003_396



„Nincs túl sok gondolatom ezzel kapcsolatban. Olyan, amilyen” - mondta, majd mégis hosszas eszmefuttatásba kezdett.

„Amikor beülök az autómba, tisztában vagyok a veszéllyel, így van ez már nyolcéves korom óta. Ezt a kockázatot hajlandó vagyok elfogadni, és hajlandó elfogadni minden egyes versenyző, aki valaha is versenyautóba ült. Az évek során már így is rengeteget fejlődött a biztonság, hiszen nem igazán láttunk haláleseteket. De úgy vagyok vele, ha már meg akarják ezt lépni, akkor zárják le teljesen a pilótafülkét, mint a vadászrepülőgépeknél, és ne csak ilyen félmegoldást alkalmazzanak.”

„Ez a plexi úgy néz ki, mintha egy... jézusom, egyszerűen szörnyű. Olyan, mint az a pajzs, amit a rendőrök használnak, a rohamrendőrök. Itt van ez a menő, elegáns, futurisztikus Formula-1-es autó, erre egy ilyen sz*ros rendőrségi pajzsot teszünk a tetejére. Persze a másik, az előzőleg kipróbált szénszálas elem is jó volt, de valószínűleg Fernando nem tudott volna kimászni rajta a melbourne-i balesete után. Mindenesetre jó látni, hogy az FIA komolyan veszi a biztonság kérdését.”

896453

„A biztonság egy olyan dolog, amin folyamatosan dolgozni kell, de szerintem csak addig a pontig, amíg ezzel nem befolyásolják az autók menő kinézetét és stílusát. Hiszen az egésznek épp az a lényege, hogy amikor a gyerekek a Formula-1-et nézik, azt gondolják ’hűha, ezek az emberek őrültek, hiszen bármelyik pillanatban meghalhatnak’. Mindig, amikor egy új F1-nézővel találkozok, az első mondatukban megemlítik, hogy mennyire veszélyes is, amit csinálunk, és ez nagy szerepet játszik abban, hogy az emberek csodálják a sportot. Ha ezt a veszélyt kivesszük, szinte ezek az emberek is képesek lennének ugyanezt megcsinálni.”

Miután ecsetelte véleményét az ESPN-nek, megkérdezték Hamiltont, hogy ő maga vajon elveszítené-e szeretetét az F1 iránt, ha a jövőben valamilyen fedél lenne a feje körül a pilótafülkében.

 

„Semmiképpen sem. Tudom, hogy nagyon nehéz megalkotni a tökéletes Formula-1-et. Ezeket az autókat vezetni mindig nagyszerű érzés, ezért nem tudom elképzelni, hogy valaha is kiszeressek a Formula-1-ből, hiszen mindig is ezt tartottam a világ legjobb sportjának” - nyugtatta meg a hosszú pályafutásában reménykedőket a brit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: