Steward
Gobodics Tamás
Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2018. május 25. péntek
F1

Nem mindenkit lepett meg a Haas hatodik helye

Az egészen más körülmények között bemutatkozó Manor egykori F1-es csapatvezetője inkább azon csodálkozott, hogy a nagy tőkével és Ferrari-támogatással érkező Haas milyen hátul végzett az időmérőn.

A mezőny újonc alakulata Romain Grosjean révén hatodik helyen ért célba az Ausztrál Nagydíjon, ami fantasztikus eredmény egy nulláról induló istállótól. Mégsem nyűgözött le mindenkit az amerikaiak bravúros debütálása. John Booth, a Manor korábbi vezetője – alakulata 2010-ben még Virgin néven mutatkozott be a sorozatban, egészen más körülmények között, mint a Haas, és azóta mindössze egyszer tudott pontot szerezni – az új csapat mögötti támogatás mértékére mutatott rá.

„Nyilvánvaló, hogy a Formula-1-ben a teljesítmény az elérhető költségvetéssel áll kapcsolatban. Ne értsenek félre, nagyszerű munkát végeztek, de úgyszintén nagyon egészséges pénzügyi hátterük van, a dolgaikat pedig úgy rendezték, hogy sokkal könnyebb legyen a bemutatkozásuk” – idézi Booth szavait a motorsport.com oldal.

„Miután a Ferrarival két éven át szoros kapcsolatban álltak, úgy gondolom, egészen egyértelmű volt, hol fognak kikötni. A legnagyobb meglepetést a rajthelyük (19. és 20. pozíció) okozta” – mondta a jelenleg szintén Manor néven WEC-csapatot irányító Booth, aki azt is felidézte, mennyire eltérő helyzetben mutatkozott be az ő egykori csapata: „Teljesen más volt, amikor a Formula-1-hez csatlakoztunk, Max Mosley azt mondta, 30 millió dollárból működhet a csapat. Nem éppen így történt.”

Ami a Haast illeti, az istálló a remek eredmény után sem bízza el magát, és nem reménykedik hasonló helyezésekben a további versenyeken. „A tervünk működik, de nem leszünk hatodikak minden hétvégén, ezért óvatosnak kell lennünk az elvárásokkal” – mondta Günther Steiner, az alakulat csapatfőnöke.

„Azt hiszem, sikerült megmutatnunk, hogy új csapatként ki lehet kötni a középmezőnyben. Nem lettünk utolsók Ausztráliában, ami az egyik célunk volt, és nem hiszem, hogy az évet utolsóként fogjuk zárni. De nem leszünk arrogánsak a korai siker miatt, eljönnek azok a versenyek is, amikor alul fogunk teljesíteni” – jövendölte Steiner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?