DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A mérnökök nem félnek a magaslati levegőtől

Mexikóváros az F1-es naptár legmagasabban fekvő helyszíne, ezért komoly terhelést fognak kapni az erőforrások - a Williams és a McLaren mérnökei azonban nem tartanak a hétvégétől.

Nemrég a Renault pálya menti műveletekért felelős igazgatója, Remi Taffin ecsetelte, hogy a 2200 méteren fekvő Mexikóváros (melyhez képest az eddigi listavezető Interlagos eltörpül 800 méterével) milyen nehézségeket fog okozni az erőforrásoknak, külön kiemelve, hogy a hűtés és a turbó körüli teendőkre fognak nagyobb hangsúlyt fektetni.



A McLaren mérnökigazatója, Matt Morris hozzátette: „Ez a pálya fekszik a legmagasabban az összes közül, és komoly nyomás alá fogja helyezni az erőforrásainkat. A turbónak meg kell küzdenie azzal, hogy kevesebb oxigén áramlik be a belsőégésű motorba, így a csapatoknál az eddigieknél is fontosabb lesz a megbízhatóság.”

A Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley szerint csapatának komoly előkészületeket kellett tennie a Mexikói Nagydíj előtt. „Van némi eltérés abban, hogyan készítjük fel a motorokat, különös tekintettel az energia újraáramlására” - idézte a britet az Autosport. „Minden gyártó arra fog figyelni, hogy hogyan nyerjenek ki minél több hőenergiát.”

„Ha az olyan versenyeket vesszük alapul, mint Brazília, vagy Ausztria, úgy vélem, hasonló utat fogunk bejárni, mint ezeken a helyszíneken, csak most kicsit extrémebb a helyzet a másik kettővel szemben. Már hónapokkal ezelőtt le kell ülnünk, hogy mit fogunk tenni, és hogy hogyan fogjuk kezelni a magasságot mind a motor, mind pedig a karosszéria tekintetében. Megfelelő állapotban kell lennünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: