DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

A Pirelli a csapatok adataira vár

A szimulátorok segítségével hoz döntést hamarosan a Pirelli arról, milyen gumikeverékeket bocsát majd a csapatok rendelkezésére az idén újra versenynaptárba kerülő Mexikói Nagydíjon.

Már egy hónapot sem kell várnia a mezőnynek arra, hogy 22 évnyi szünet után újra F1-es autók lepjék el a mexikói aszfaltcsíkot. A pályát természetesen felújították, és a modern szabályoknak megfelelően átalakították, néhány kanyart is módosítottak rajta, ezért a Pirelli is csak a szimulátorból kinyert adatokra támaszkodhat majd, amikor arról kell döntenie, milyen gumikeverékeket szállítson a helyszínre.

 Pirelli



„Természetesen szükségünk van a csapatok szimulátoradataira” – mondta a gumigyártó motorsport-igazgatója, Paul Hembery. „A pálya különlegesen néz ki, egy viszonylag modern aszfaltcsík. Érdekes lesz, hogy az aszfalt milyen – Szocsiban láthattuk, hogy nagyon sima volt, így alig volt gumikopás” – nyilatkozta a szakember az orosz pálya 2014-es debütálásáról. Tavaly óvatosan bánt az abroncsok kiválasztásával a Pirelli, idén azonban éppen ezért változtattak – a lágy és a szuperlágy gumikat viszik magukkal.

Akár a november 1-jei tengerentúli nagydíjon is hasonló lehet a választás, ugyanis nincs olyan kanyar Mexikóban, amely túlzott terhelést jelentene a gumik számára. „A mexikói egy érdekes helyszín, de nem aggódunk. A szezon során sokféle pályával találkozunk, ahol különböző kanyartípusok vannak, mint a monzai 3-as forduló, az Eau Rouge vagy az első jobbos Barcelonában. Néha ezek a kanyarok határozzák meg azt, hogy mi legyen az aszfaltcsík további részén. Ám Mexikóban nincs semmi speciális, ami arra utalna, hogy problémás lesz a dolog.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: