DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Egyéb

Zanardi háromszoros paralimpiai bajnok!

Az autóversenyzés és a kézi kerékpározás hőse, Alessandro Zanardi a riói paralimpián is felért a csúcsra, miután hatalmas felzárkózást bemutatva megnyerte a 20 kilométeres versenyt.

A ChampCar 2001-es lausitzringi futamán baleset következtében mindkét lábát elveszítő olasz 2007-ben kezdett el kézi hajtású kerékpárral versenyezni. Azóta hat világbajnoki aranyérmet és két londoni paralimpiai bajnoki címet szerzett, az idei játékokra pedig azzal a határozott céllal utazott el Rio de Janeiróba, hogy tovább növelje ezt a számot.

zanardi (1)



Az olasz 2012-ben még a H4-es kategóriában nyerte meg az egyéni indításos-, valamint a mezőnyversenyt, idén pedig már a H5-ös mezőny tagjaként szállt harcba.

A mai napon, szerdán a 20 kilométeres egyéni indításos versenyt rendezték Zanardiék számára, amelynek féltávjánál a 49 éves olasz még 18 másodperces hátrányban volt a tempót diktáló ausztrál Stuart Tripp mögött. Zanardi azonban remekül hajrázott a verseny második felében, és végül 2,74 másodperces előnnyel a leggyorsabb résztvevőként ért be a célba, 28 perc 36 másodperces idővel.

Az olasz ezzel immár háromszoros paralimpiai bajnoknak mondhatja magát, és lehetősége van arra, hogy pénteken aranyérmeinek számát egy újabbal gyarapítsa, hiszen egy másik számban, a H2-H5 vegyes váltóban is rajthoz áll a háromfős olasz csapat tagjaként.

Zanardi sikerének további érzelmi töltetet ad, hogy éppen holnap, szeptember 15-én lesz a 15. évfordulója sorsfordító lausitzringi balesetének. Az olasz azóta többszörösen is példát mutatott a világnak küzdeni akarásból, hiszen nem csak parasportolóként, de egy számára átalakított autóval négyszeres WTCC-futamgyőztesként is letette a névjegyét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: