DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Egyéb

A cseh fiatalok álomkupéja - Škoda Atero

Az Atero már a harmadik autó a sorban, melyet a Škoda Academy hallgatói készítettek. A fiatalok így nemcsak aktívan részt vehettek a műszaki fejlesztésben, tervezésben és gyártásba, és ezzel kipróbálhatták az elméleti tudásukat a gyakorlatban, hanem a projektnek köszönhetően több új ismeretség, barátság született.

skodaatero02



A Škoda idén is folytatja a – még gyerekcipőben járó – hagyományt, s immár harmadik alkalommal mutatja be a Škoda Academy tanulóinak munkáját. A CitiJEt és a FUNSTAR tanulmányautó után a 26 fős csapat jobban elrugaszkodott a valóságtól, s a Rapid Spaceback alapjaira egy teljesen egyedi, de abszolút működőképes, kétajtós kupét tervezett.

skodaatero01

A 4,3 méter hosszú, kompakt Atero formáján nem látszik, hogy a Rapid Spaceback alapjaira épül. A gyökeres átalakulás részeként a tervezők hátrébb tolták a B-oszlopot, a C-oszlop pedig gyönyörű ívet rajzol a szépen lejtő tetővel együtt. Nyilván a csomagtér-fedél és a LED-es hátsó lámpák formája sem maradt változatlan, a dinamikus összképhez pedig a diszkrét méretű, ám pirosra fényezett légterelő, illetve az Octavia RS-től kölcsönvett kipufogórendszer két végcsöve is hozzájárul. A gépháztető sem eredeti, hat pár, LED-ekkel díszített légbeömlő díszíti, s a hűtőmaszk szegélye, valamint az első spoiler alsó ajka is vörösbe öltözött. A 18 colos, Turini könnyűfém felniket szintén vörös szoknyák kötik össze.

skodaatero

A Black Magic fényezésű gépház alatt a Škoda 1.4 literes, 125 lóerős TSi motorja lakik, s egy hétfokozatú DSG váltó kapcsolódik hozzá. Az Atero másik végében meg egy 1800 wattos hifi dübörög. Az 1700 mukaóra alatt elkészült Atero – leszámítva a piros díszítéseit – aakár a kereskedésekben is megállná a helyét, ám sajnos valószínűleg megmarad egyedi, múzeumi darabnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: