DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Egyéb

Idén karácsonyra AIRSCARF-ot kér a Mercedes

Amellett, hogy a bíróság letiltotta az AIRSCARF nyakfűtés használatát, komoly kártérítésre is kötelezte a Mercedes-Benzt, hiszen minden ilyen extrával felszerelt autó után fizetnie kell a csillagos márkának.

mercedesairscarf01



Hosszú, közel 10 éves vita végére tett pontot a német bíróság, mely ítéletében kimondta, hogy a Daimler szabadalmi jogokat sértett a nyakfűtés opció kialakításával és használatával, mivel a technológiát 1996-ban Ludwig Schatzinger szabadalmaztatta. Érdekes, hogy a pert nem a feltaláló kezdeményezte, hanem a Német Szabadalmi Hivatal.

mercedesairscarf03

Az ítélet az AIRSCARF betiltása mellett arra is kötelezte a Mercedest, hogy az összes reklámból és promóciós anyagból is el kell távolítani ezt az opciót, illetve fel kell tárni a bíróság számára, hogy 1998 óta hány ilyen extrával szerelt gépkocsit adtak el. Majd ennek tükrében kártérítést kell fizetnie a feltalálónak.

mercedesairscarf

Az AIRSCARF 1998 óta szerepel a Mercedes-Benz opciós listáján, többek között lehetett rendelni az SLK, SLC, az SL modellekhez, valamint a C-, E- és S-osztály kabrió változataihoz is. Jó hír a kabriózás szerelmeseinek, hogy az AIRSCARF szabadalmi jogai idén december 25-én lejárnak, így utána újra használhatja a Mercedes-Benz az opciót. A bírósági döntés kizárólag a Németországban eladott autókra vonatkozik.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: