DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek

TOP50 magyar autóversenyző – 8. hely: Nagy Dániel

16 éves koráig mindkét hazai suzukis sorozatot – az elsőleges túraautós-neveldéket – megnyerte Nagy Dani: így érthető, hogy fiatal kora ellenére már másfél éve világbajnoki résztvevő.

Nagy Dániel mindössze 13 éves volt, amikor először versenyzett – a többi magyar élvonalbeli túraautóshoz hasonlóan ő is Suzukival kezdte, és a két színvonalas magyar rendezésű bajnokságban edződött, melyekben egyaránt eljutott a bajnoki címig: a Suzuki Swift Kupát (mai Swift Cup Europe) 2013-ban, majd az RCM Cupot (most Hankook Racer Cup) 2015-ben nyerte meg.

Utóbbi esztendőben történt meg a bemutatkozás egy nagy, nemzetközi sorozatban, méghozzá olyan eredménnyel, amelyre szakmai körökben felkapták a fejüket: a Zengő Motorsport SEAT-jával kiváló harmadik helyet szerzett a TCR osztrák fordulójának időmérőjén, a futamokon azonban nem ért célba.



Még mindig csak 17 éves volt, mikor a Michelisz Norbert távozása után átalakuló, voksát magyar tehetségek mellett letevő Zengő WTCC-s versenyzőjének nevezte meg 2016-ra Ficza Ferenc mellett. A hiányzó motor miatt azonban sokáig csak nézőként követte a versenyeket: végül Portugáliában, a nehéz utcai pályán debütált a sorozatban a zöld-fekete Honda Civickel.

2017-ben is maradt a Zengő Motorsport versenyzője, és immár eredmények is érkeztek: Marokkóban leggyorsabb kört teljesített, Monzában 10. pozícióval első pontját szerezte, Kínában pedig 8. helyet ért el – ezt azonban utólag elvették, mivel minden Hondát kizártak a versenyről. Dani, akinek bátyja, Nagy Viktor világbajnok vízilabdakapus, erőfeszítései elismeréseként ebben az évben először került be a TOP50 magyar autóversenyző rangsorának legjobb tíz helyezettje közé.

Pályafutása mérföldkövei:

2011: Első autóverseny

2013: Bajnok, Suzuki Swift Kupa

2015: Bajnok, RCM Cup

2016: Bemutatkozás a WTCC-ben

2017: WTCC-pontszerzés

TOP50 eredmények:

2015: 18. hely

2016: 18. hely

2017: 8. hely

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: