DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 26. vasárnap
Egyéb

A májtisztító kúrák tényleg hatékonyak?

A májtisztító kúrákat a legtöbben abból a célból alkalmazzák, hogy a szervezetet megszabadítsák a felhalmozódott méreganyagoktól. Ez a feltevés azonban nem tekinthető megalapozottnak, a szakemberek kétségbe vonják az efféle “tisztítóeljárások” hatásosságát.

Óvatosan a májtisztító eljárásokkal!

Egyre több veszélyt rejtenek azok a megkérdőjelezhető procedúrák, illetve termékek, melyek a máj megtisztításának lehetőségével csábítanak, ám fontos kiemelni, hogy ezek akár jelentős károkat is okozhatnak.

Amennyiben májprobléma gyanúja merül fel, kétesélyes tisztítókúrák helyett vegyük igénybe a CMC Déli Klinika elasztográfiás ultrahang vizsgálatát. Ezáltal felderíthetők a háttérben meghúzódó tényezők, rendellenességek. 

Májunk legfőbb feladata, hogy kiiktassa szervezetünkből a méreganyagokat, ezenkívül közreműködik az emésztésben az epetermeléssel. A túlterheltsége, megbetegedése esetén viszont a lebontó-méregtelenítő funkciója jelentősen csökken, ez pedig a következő tüneteket produkálhatja: viszketés, sárgaság, vizenyő, érelváltozások, hányinger, hasmenés, fáradékonyság. Ide soroljuk az epekövességet is.

deliklinika.hu - 2023 január - LinkMarketing - 2Az orvostudomány aktuális állása alapján kijelenthetjük, hogy a tisztítókúrák hatásossága nem bizonyított, az viszont köztudott, hogy a vegyi anyagokkal történő érintkezés hosszabb távon májkárosodást okozhat.

A károsító vegyi anyagok befolyása azonban más módon érvényesül. Példaként felhozható, hogy az alkohol esetében a májsejtek közvetlen károsodása történik, de akár a máj terhelése következtében szerkezeti torzulással is számolhatunk.

 

Kockázatos a “méregtelenítő” kúra?

Az egészségügyi szakemberek egyetértenek abban, hogy nincs szükség májtisztító kúrákra, sőt az efféle eljárások számos veszélyt rejthetnek magukban.

Az egészséges máj képes megszabadítani a szervezetet a méreganyagoktól, hiszen ez tekinthető legfőbb feladatának, tehát felesleges bármilyen más jellegű “tisztítás”. Egy rendellenesen működő májnál pedig a kiváltó okokat fontos felderíteni.

 

Mit fed a májtisztító kúra?

Például hashajtást, beöntést, juice diétát, olyan készítmények bevitelét, melyek “eltávolítják” a méreganyagokat. 

A veszélyességük pedig abban rejlik, hogy “májdiéta” révén hiányos táplálkozással bizonyos létfontosságú tápanyagok sem kerülnek a szervezetbe, ezáltal alultápláltság, hiánybetegségek alakulhatnak ki. A beöntések nem szakszerű módon végezve szintén jelentős kockázatot jelentenek az egészségre nézve. 

A legnagyobb baj pedig, hogy a májtisztító kúrák miatt nem történik megfelelő orvosi kezelés, vagyis a ténylegesen szükséges terápia elmarad, miközben az idő csak telik, az állapot pedig súlyosbodhat.

A májbetegségekben szenvedő pácienseknél speciális étrend válhat indokolttá, ebben azonban a szakemberek nyújtanak segítséget, a vizsgálatok és kezelési tervek mellett. 

Az egészséges életvitel és a rendszeres szakorvosi kontroll a célravezető út a máj egészségének fenntartásához, nem pedig a veszélyes hóbortok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: