DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 18. szerda
Retro

F1-Archív: A riválisok is Vettelt ünneplik

Montoya újoncként legyőzi Schumachert, 26 autósra duzzad a mezőny, a Williams egy szintre helyezi magát a Ferrarival, a legfiatalabb futamgyőztest méltatják az élmenők – ezek voltak szeptember 15. F1-es hírei.

2023: Alexander Albon iránt több csapat is érdeklődik, ám ő maradna a Willismnél, ugyanakkor nem biztos benne, hogy a grove-i alakulatnál sikeres lehet-e. „Meg akarom adni az esélyt magamnak arra, hogy győzelmekért és dobogókért harcolhassak. A kérdés pedig az, hogy ezt a csapatot el tudjuk-e juttatni erre a szintre...?”

2022: A Scuderia F1-es sportigazgatója, Laurent Mekies szerint a 2022-es gyorsabb autójuk bizonyítja, hogy jó irányba haladnak, de nem tagadta: dolgozniuk kell azon, hogy kiszűrjék a hibákat a többi területen.

2021: A háromszoros F1-es világbajnok Sir Jackie Stewart komoly kritikát fogalmazott meg a monzai ütközés után a vb-éllovas Verstappenről. „Verstappennek a vártnál tovább tart, hogy éretté váljon” - fogalmazott Stewart.

2020: Többen is kritizálták az FIA-t a mugellói Toszkán Nagydíj után, hogy az első biztonsági autós fázist követő újraindításnál túl későn kapcsolta le a lámpáját a safety car, ezzel pedig a show-t jobban szem előtt tartották, mint a biztonságot, Michael Masi versenyigazgató azonban kikérte magának a feltételezést.

2019: Valtteri Bottas úgy érzi, még nagyon sok benne a kiaknázatlan potenciál. A pilóta egyelőre csak rövid időszakokra jelentett kihívást csapattársa, Lewis Hamilton számára, de szerinte ez a korral – és a fejlődésbe fektetett energiával – folyamatosan változni fog.

2018: Meglepetésre Lewis Hamilton szerezte meg a Szingapúri Nagydíj pole-pozícióját. A Mercedes pilótája mögé Max Verstappen kvalifikált, miközben a pályán eddig otthonosan mozgó Ferrarik Sebastian Vettel, Kimi Raikkönen sorrendben csak a harmadik és ötödik pozíciót szerezték meg.

 2018-ham-singapore



2017: Egy eseménydús nap a Szingapúri Nagydíjon: a Red Bull-os Daniel Ricciardo mindkét pénteki szabadedzésen a leggyorsabbnak bizonyult, Nico Rosberg Robert Kubica menedzsere lett, a Toro Rosso három évre aláírt a Hondával, Carlos Sainz pedig a Renault-hoz szerződött Jolyon Palmer helyére.

2016: Jenson Button egy mondatban említette az F1-et és a Pokémont. A brit pilóta azt szeretné, ha a sorozat új tulajdonosaként a Liberty Media olyan népszerűvé tenné a fiatal generáció számára az F1-et, mint az anime.

2015: A Williams biztos benne, hogy a legújabb fejlesztési csomagjával a Ferrarival kerül egy szintre. A csapat az utóbbi évek legsikeresebb időszakát éli, miután Felipe Massa az Olasz Nagydíjon dobogóra állhatott.

 2015-williams-action

2014: Merész lépésre szánták el magukat a csapatok, amikor azzal álltak Bernie Ecclestone elé, hogy túl magasnak tartják a nagydíjak jegyárait. Toto Wolff elmondása szerint a sorozat egyre csökkenő nézettsége miatt muszáj volt leülniük az F1 tulajdonosával, hogy megoldást találjanak a népszerűséget érintő problémára.

2011: Mark Webber feladta a világbajnoki küzdelmet. A Red Bull ausztrál pilótája úgy érzi, már nincs reális esélye elkapni a tabellán vezető, idén nyolc futamgyőzelemmel rendelkező csapattársát, Sebastian Vettelt.

2010: Fernando Alonso szerint a Ferrari most már bárhol gyors tud lenni. A vörösök spanyol pilótája azt követően tett ilyen magabiztos kijelentést, hogy a csapat az utóbbi négy futamon minden riválisánál több pontot szerzett, így óriási lendülettel vág neki a szezonhajrának.

2009: A Lotus érkezésével hosszú ideje nem látott méretűre, 13 csapatosra duzzadt az F1 2010-es mezőnye. 

2008: Az F1 legfiatalabb futamgyőztesét méltatják az élmenők. Az Olasz Nagydíjon aratott meglepetésgyőzelmével Sebastian Vettel a Ferrari és a McLaren elismerését is kivívta.

 vettel-2008-monza

2007: A Ferrari kibérelte a Belga Nagydíj első rajtsorát. Kimi Raikkönen 17 ezredmásodperccel teljesített jobb kört csapattársa, Felipe Massánál. Közvetlenül mögéjük a McLarenek sorakoznak fel Fernando Alonso, Lewis Hamilton sorrendben.

2006: A következő szezontól a Renault lesz a Red Bull motorszállítója. Az egyelőre nem derült ki, hogy az anya- vagy a fiókcsapat cserélné-e le a most használt Ferrari-erőforrásokat.

2005: Nico Rosberg kész azonnal rajthoz állni a Williams autójával. A hírek szerint a csapat vele pótolná a kerékpáros sérülés miatt kiesett Nick Heidfeldet.

2004: Két bejelentés is belefért ebbe a napba: Jarno Trulli a Toyotához, Jacques Villeneuve pedig a Sauberhez való átigazolásáról tett bejelentést.

 trulli-toyota-2004

2003: Gerhard Berger szerint itt az ideje véget vetni a Ferrari uralmának. A BMW frissen távozó motorsportfőnöke arra kéri a szurkolókat, buzdításukkal segítsék a Williams istállóját a vörösök legyőzésében.

2002: A Ferrari Rubens Barrichello, Michael Schumacher sorrendben újabb érzelmes kettős futamgyőzelmet szerzett Monzában. A csapatnak ez volt a szezon során a hetedik dupla győzelme.

2001: Külön ligában autózva szerezte meg az Olasz Nagydíj pole-pozícióját Juan Pablo Montoya. A Williams-BMW újoncát a két Ferrari követte Rubens Barrichello, Michael Schumacher sorrendben. Ez volt a szezon első nagydíja, amit Schumacher nem az első rajtsorból kezdett meg. Eközben a figyelem a Champ Carra szegeződött, ahol Alex Zanardi egy horrorisztikus balesetben mindkét lábát elveszítette.

2000: Az Egyesült Államokból igazolt csapatfőnököt a Jaguar istállója – közölte az Autosport az akkor még nem hivatalos információt. Bobby Rahal a Champ Car korábbi vezérigazgatójaként érkezik a brit alakulathoz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: