DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
Retro

F1-Archív: Hamiltont motiválta a pfujolás

Hamilton két győzelme között három hónap telik el, Vettel két ezredmásodperccel nyer hazai időmérőt, az élen álló Raikkönen kiesik - íme július 24-e F1-es hírei az elmúlt húsz évből.

2023: Viccelődéssel ütötte el a két érintett, Max Verstappen és Lando Norris az F1-es Magyar Nagydíj után a herendi porcelán összetörését.  „Nem is tudom. Nem tudom. Max túlságosan is közel tette a széléhez!” – mutatott Norris a mellette ülő győztesre, aki megjegyezte, hogy legközelebb elviszi onnan a serlegét. „Igen, csak fogd. Nem tudom… Leesett, azt hiszem. Nem az én problémám, az övé!”

2022: Max Verstappen domináns sikerét hozta az F1-es Francia Nagydíj, miután Charles Leclerc még a verseny korai szakaszában hibázott és a falba ütközött az élen haladva a Ferrarival.

2021: Furának találta a sprintkvalifikációt Mattia Binotto. A Ferrari csapatfőnöke szerint bőven van még javítani való a Brit Nagydíjon kipróbált új kvalifikációs formátumon, a szakember számára pedig időbe fog telni, amíg megszokja a sprintfutamokat.

2020: A súlyos balesetet szenvedő Alessandro Zanardi néhány napja átkerült egy rehabilitációs központba, azonban a súlyosan megsérült olasz ex-F1-es sportoló „instabil állapotára” hivatkozva visszaszállították a milánói kórházba.

2019: Már rég bekopogtathatott volna a Formula-1 ajtaján Naoki Yamamoto, Japán jelenlegi egyik legjobb autóversenyzője azonban már 30 is elmúlt, és nagyon is jól érzi magát hazája bajnokságában. A hírek szerint most a Red Bull és a Honda mozdíthatja őt ki a komfortzónájából.

2018: Lewis Hamilton motivációt talált abban, hogy a nézők fújoltak rá Németországban. A brit világbajnok a Német Nagydíjon műszaki hiba miatt a top tízen kívül rajtolt, ám egy óriási felzárkózást bemutatva végül megnyerte a futamot. Utólag elárulta, az ellenszurkolói megnyilvánulások között felemelő érzés volt látni egy maroknyi embert, aki őt támogatta.

ham-2018-hockenheim1



2017: Fernando Alonso masszív büntetésekkel készítette elő a Magyar Nagydíjat. A McLaren pilótája az eggyel korábbi, Brit Nagydíjon teljesen friss hajtásláncot kapott autójába, így minden esélyt megragadt arra, hogy a csapatnak jól fekvő hungaroringi vonalvezetésen kiemelkedő eredményt érjen el.

2016: Lewis Hamilton nyerte a Magyar Nagydíjat csapattársa, Nico Rosberg előtt, így átvette a brit vezetést a ponttáblázaton német ellenfelétől. A rajtrácson a Mercedes bérelte az első sorrendet, ám jobb rajtjának köszönhetően a hátulról induló Hamilton szerezte meg a vezetést, majd végig ő irányította a futamot. A dobogó harmadik fokára a Red Bull-os Daniel Ricciardo fért fel.

2015: Legyen szó szabadedzésről, időmérőről vagy futamról, ebben az időszakban a Hungaroringen is a Mercedes volt a mérce. 2015-ben Hamilton az első szabadedzésen hat, a másodikon 3,5 tizedet adott a leggyorsabb nem Mercedes autónak.

ham-2015-hungaroring1

2014: Kölcsönös a tisztelet Fernando Alonso és Daniel Ricciardo között. A páros a Német Nagydíjon kemény, ám sportszerű meccset vívott egymással, amit követően Alonso Ricciardo hihetetlen munkáját dicsérte, az ausztrál pedig megtiszteltetésnek érezte a spanyol szavait, és arról beszélt, máskor is szívesen ringbe szállna vele.

2013: Max Mosley korábbi segédje lehet Jean Todt kihívója az FIA elnöki választása során. David Ward saját bevallása szerint nem vágyik az elnöki székre, ám azt sem szeretné, ha Todt kihívó nélkül maradna.

2012: A Ferrari elnöke szárnyai alá vette a nehéz időszakot megélő Felipe Massát. A brazil pilóta óriási, 131 pontos hátrányban van csapattársa, Fernando Alonso mögött, így jelentős nyomás nehezedik rá, ám Stefano Domenicali biztosította őt a százszázalékos támogatásról.

2011: Három hónap után újra futamot nyert Lewis Hamilton. A McLaren pilótája az eseménydús nürburgringi futamon aratott diadalt, miután maga mögé utasította a pole-pozíciós Mark Webbert és a második helyről rajtoló Fernando Alonsót is. 

2010: Sebastian Vettel hajszállal, mindössze két ezredmásodperccel nyerte meg a Német Nagydíj időmérőjét. Fernando Alonso hiába tűnt az egész időmérő során a legesélyesebbnek a pole-ra, Vettel hazai pályán borsot tört spanyol riválisa orra alá. A harmadik helyre Alonso csapattársa, Felipe Massa lett.

vet-alo-mas-2010-nemet

2009: A McLaren otthon érzi magát a Hungaroringen. A Magyar Nagydíj első szabadedzését Heikki Kovalainen, a másodikat pedig Lewis Hamilton húzta be, miközben az idén hat futamgyőzelmet jegyző Jenson Button számára egy top tizes helyezés és csak nehezen jött össze.

2008: Max Mosley pert nyert az ellen az újság ellen, amely megszellőztette az FIA-elnök náci témájú orgiáinak történetét. A News of the World-öt Mosley magánélet megsértése miatt beperelte, a bíróség pedig igazat adott neki, így a kétes ügyekbe keveredett Mosley 60 000 angol font kompenzációt kap.

2007: Lemaradása ellenére Kimi Raikkönen nem adja fel világbajnoki reményeit. A finn a legutóbbi, Európai Nagydíjon műszaki hiba miatt az első helyet volt kénytelen feladni, így hét versennyel a vége előtt közte és az éllovas Lewis Hamilton között közel két futamgyőzelemnyi, 18 pontos rés tátong.

2007-rai-action1

2006: Flavio Briatore jövőre is az F1-ben látja Michael Schumachert. A 37 éves német világbajnok szerződése idén lejár a Ferrarival, ám a Renault jelenlegi, Schumacher egykori csapatfőnöke kételkedik a pilóta visszavonulásában.

2005: Hiába tűnt az abszolút favoritnak, Kimi Raikkönen pontok nélkül távozott a Német Nagydíjról, miután a 35. körben hidraulikai hiba miatt megállt McLarenje. Két hónappal ezelőtt a másik németországi versenyen, az Európa Nagydíjon a Nürburgringen szintén az élről esett ki: akkor futóműve az utolsó kör elején vibráció miatt eltört. A finn mindkét alkalommal önkéntelenül átadta legnagyobb riválisa, Fernando Alonso kezébe a győzelmet, s Hockenheimben egyben a bajnoki vezetést is.

rai-but-2005-hockenheim

2004: Hazai pályán szerzett újabb pole-pozíciót Michael Schumacher. A német ferraris Hockenheim közönsége előtt 3,5 tizedes előnnyel nyert Juan-Pablo Montoya előtt. Őt a BAR-Hondás Jenson BUtton követte.

2002: Niki Lauda szerint Michael Schumacher a legnagyobb. A ferraris német a Francia Nagydíjon bebiztosította ötödik világbajnoki címét, erre reagálva Lauda úgy fogalmazott: "Ő az élő példa arra, mit csinálnak a németek a legjobban. Ő a legnagyobb."

2001: Narain Karthikeyan világbajnoki címről álmodik. A fiatal indiai pilóta néhány hónappal ezelőtt kapott egy tesztlehetőséget a Jaguar csapatától, amelyen fellelkesedve Karthikeyan meglehetősen magas célt, a vb-címet tűzte ki maga elé.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: