DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Retro

F1-Archív: Hamiltont kizárják hazugság miatt

Kaotikus Ausztrál Nagydíjak Alonso-győzelemmel és három piros zászlóval, Schumacher kételkedik a BMW-ben, Badoer a kezét töri – az elmúlt évek legérdekesebb április 2-i F1-es hírei.

2023: Háromszor is piros zászlóval kellett megszakítani a kaotikus Ausztrál Nagydíjat, amelyet Max Verstappen nyert Lewis Hamilton és az utolsó újraindítást követően kiforgatott Fernando Alonso előtt. Utóbbiért Carlos Sainzt megbüntették, míg a Haas ugyan óvott az újraindítási sorrend miatt, de a kérelmüket elutasították.

f1-2023-aus



2022: Stefano Domenicali F1-vezérigazgató nem tart tőle, hogy a harmadik amerikai verseny, a nemrég bejelentett Las Vegas-i Nagydíj felhigítaná az Egyesült Államokban rendezendő futamok értékét.

2021: Franz Tost rendkívül elégedett a Honda erőforrásával. Az AlphaTauri főnöke szerint a motor teljesítményben már nagyon-nagyon közel van a Mercedeséhez.

2020: A McLaren duója, Lando Norris és Carlos Sainz önként lemond fizetése egy részéről azért, hogy a koronavírus által anyagilag sújtott csapatot segítse. A fiatal brit közben a Virtuális GP mezőnyét is erősíti, mely szériát addig hívtak életre, amíg a valódi versenyzés el nem kezdődhet, és melyhez újoncként csatlakozik Charles Leclerc, Alex Albon és George Russell is. 

2019: Debütál az F1-ben Mick Schumacher: a hétszeres világbajnok Michael Schumacher fia a bahreini teszten ülhet autóba. A német fiatal 56 kört tesz meg a Ferrarival és a nap második legjobb időeredményét szállítja Max Verstappen mögött. Visszatér a mezőnybe a már visszavonult Fernando Alonso is, de a spanyol csak a 11. helyet szerzi meg, 1,4 másodperccel kap ki a másik McLarennel köröző Lando Norristól.

2018: Fernando Alonso a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon elért ötödik helye után úgy érzi, a McLaren-Renault hamarosan „elfelejtheti” a középmezőnyt, és rövidesen már a Red Bull-lal harcolhat. Majdnem igaza lett, de a várakozása egy évet csúszott és ő maga már csak kívülállóként élhette meg...

f1-archiv-0402-1

2017: Bár a melbourne-i nyitányon egyértelműen az övék volt a leglassabb autó, a Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn továbbra is úgy véli, hogy elérhető a pontszerzés a számukra a szezonban.

2016: Lewis Hamilton nyerte a Bahreini Nagydíj időmérő edzését, ráadásul meg is tarthatta a pole-pozícióját, amely azután került veszélybe, hogy a felügyelők bokszutcai tolatás miatt vizsgálták a britet, aki azonban megúszta mindezt egy megrovással.

2015: Christian Horner, a Red Bull főnöke szerint a Ferrari éppen azt az érzést adja meg Sebastian Vettelnek, amire neki szüksége van. A négyszeres világbajnok erre az évre igazolt át a Red Bulltól Maranellóba és már a második versenyén nyerni tudott - Horner szerint ez a Ferrari fekszik Vettelnek, jól érzi magát benne és gumikezelésben szinte verhetetlen.

2014: Munkába áll a Williamsnél Felipe Massa korábbi versenymérnöke, Rob Smedley, aki a grove-i gárdánál a teljesítményért felelős vezetőmérnök szerepkörét fogja betölteni.

2013: Valtteri Bottas egy interjúban elismerte, hogy meglehetősen frusztrálja csapata gyenge formája – a finn idén debütált az F1-ben a Williamsszel, s egyelőre többre számított ennél.

f1-archiv-0402-2

2012: Egy napjainkban is ismerősnek hangzó történet zajlik: a Mercedes speciális DRS-rendszert használ, a Red Bull pedig óvni szeretne, de egyelőre beéri azzal, hogy a szabályok egyértelműsítését, tisztázását követeli az FIA-tól. Ugyan az eszközt már kétszer is szabályosnak minősítették, de az energiaitalosokat ez nem tartja vissza, tovább ütik a vasat...

2011: A Lotus istálló az idei szezonban számos juniorversenyző pályafutását segíti majd: Alexander Rossi és Matt Parry mellett négy gokartos, Tanart Sathienthirakul, Max Klinkby-Silver, Weiron Tan, Senna Iriawan és Daim Hishamuddin is csatlakozott a gyár programjához.

2010: Megkezdődött a sepangi versenyhétvége, melynek mindkét szabadedzésén Lewis Hamilton volt a leggyorsabb, így kitűnő formában várhatja a holnapot. Erősnek tűnik a Mercedes is, Rosberg 3., Schumacher pedig 5. lett.

2009: Az FIA hivatalosan is megerősítette, hogy kizárták Lewis Hamiltont az Ausztrál Nagydíjról, miután bebizonyosodott, hogy hazudott a stewardoknak Jarno Trulli elengedésével kapcsolatban.

2008: Michael Schumacher nem hiszi, hogy a BMW harcban lehetne a Ferrarival és a McLarennel az idén – annak ellenére sem, hogy a német-svájci istálló pazar formában kezdte a szezont.

f1-archiv-0402-3

2007: Kimi Riakkönen visszafogottan nyilatkozik annak ellenére, hogy megnyerte első futamát a Ferrarival és a teszteken is parádés formát mutatott. A finn szerint rendben van, hogy jól kezdtek, de minden versenyen pontokat kell szerezniük, a csomagjuk pedig nem tökéletes - például a következő sepangi pályán is mindennek passzolnia kell, hogy sikeresek lehessenek. Kicsit lehűti a ferraris kedélyeket...

2006: Egy szenzációs verseny végén a világbajnoki címvédő Fernando Alonso ünnepelhetett Ausztráliában, miután nem kevesebb mint négy alkalommal járt a pályán a biztonsági autó, s számos drámát láthattunk, a pole-ból induló Button például 30 méterrel a cél előtt esett ki. A spanyol mellett Raikkönen és Ralf Schumacher állhatott még dobogóra. Ugyanezen a napon jelentették be, hogy a 22 új jelentkező közt, akik csapatot kívánnak indítani a Formula-1-ben, ott van Eddie Jordan is, aki az előző évben vált meg istállójától...

2005: Fernando Alonso nyerte a Bahreini Nagydíj első időmérő edzését, melyet 42 fokos hőségben rendeztek. A spanyol a toyotás Trulli és a hétszeres bajnoki Michael Schumacher követi. A 14-16. helyet egyaránt sokszoros futamgyőztes versenyzők foglalják el Coulthard, Barrichello, Villeneuve sorrendben.

2004: „Egyértelműen nagy elégedettségemre szolgál az, hogy néhány másik autó előtt lehetek. A két edzés közt elég sokat dolgoztunk az autón, sokat fejlődtünk, s remélem, hogy ez holnap is így marad” – nyilatkozta Baumgartner Zsolt, aki 25 résztvevőből 20. lett a bahreini hétvége pénteki napján.

f1-archiv-0402-4

 

2001: „Megláttam a kék zászlót, majd Juant is, így balra húzódtam. Ahogy megelőzött, visszasoroltam a külső ívre, ő viszont nagyon hamar fékezett. És ekkor megtörtént, semmit sem tehettem” – védekezett Verstappen a baleset kapcsán, mely kiejtette a versenyből az élete harmadik F1-es futamán a győzelem felé tartó Juan Pablo Montoyát.

1999: A Minardi versenyzője, Luca Badoer kezét törte a csapat fioranói tesztjén, amikor műszaki hiba miatt balesetet szenvedett. Az olasz pilóta úgy nyilatkozott, hogy részt tud majd venni a Brazil Nagydíjon, a csapat viszont tartalék után kutat – korábbi versenyzőjük, Shinji Nakano az egyik lehetséges jelölt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: