DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

F1-Archív: Raikkönen F1-es szerződést kap

Raikkönen megérkezik a Formula-1-be, Frank Williams hosszú időre elkötelezi magát a királykategória mellett, Ecclestone pedig kritizálja Schumachert a visszatérése miatt. Ezek voltak december 7-e történései az elmúlt két évtizedben.

2022: Bejelentették, hogy a következő szezonban már hat nagydíjon rendeznek szombati sprintet: ezek helyszínei Baku, Spielberg, Spa, Katar, Austin és Interlagos lesznek.

2021: „Ha megnézzük az UFC meccseit, tudomásom szerint ott csak két szabály van, és azok az öv alatti találatokról, valamint a szemekről szólnak. Minden más megy magától. Ez most olyan, mintha a Formula-1-et a UFC-re nevezték volna át, ahol mindent lehet, amíg a stewardok közbe nem lépnek” – mondta David Coulthard az előző hétvégi dzsiddai futamról, ahol Max Verstappen és Lewis Hamilton mindent bevetve feszült egymásnak, a stewardok döntései pedig csak olajat öntöttek a tűzre.

f1-russell-bottas-mercedes-2020



2020: Bottas sok kritikát kap hétvégi teljesítménye miatt, amikor a Lewis Hamilton helyett beugró George Russell kis híján legyőzte őt az időmérőn, a futamon pedig csupán egy bokszutcai hiba és egy defekt miatt nem tudott elé kerülni. A finn úgy véli, nem kellene kritizálni őt. Perez eközben azon aggódik, hogy 2021-ben ülés nélkül maradhat.

2019: A néhai Niki Laudát tegnap az Év Személyisége díjjal tüntették ki a szezon végi FIA-díjátadó gálán, Párizsban.

2018: A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff meggondolta magát a glóriával kapcsolatban és kijelentette, nem bocsátotta volna meg magának, ha annak megvétózása katasztrófát idézett volna elő.

2017: Antonio Giovinazzit megnyugtatták a Ferrari-főnökök, hogy továbbra is a keretben marad, annak ellenére, hogy 2018-ra nem kapott ülést a Saubernél.

2016: Christian Horner bevallotta, az év elején attól félt, hogy a Red Bull még csak nem is lesz az első ötben a 2016-os F1-es konstruktőri bajnokságban. Végül a második helyen végeztek.

2015: Mika Häkkinen szerint nem lenne jó lépés a mclarenes Fernando Alonso részéről, ha egy évet kihagyna a Formula-1-ből. Ezt annak apropóján mondta el, hogy Ron Dennis, a múlt havi Abu Dhabi Nagydíjon felvetette annak lehetőségét, hogy a spanyol 2016-ban talán szabadságra kényszerül.

2014: George Russell nyerte a McLaren Autosport British Racing Drivers' Club Az év fiatal versenyzője díját, mindössze 16 évesen, mellyel minden idők legfiatalabb BRDC tagja lett. A Formula-4 bajnoka legyőzte a címvédő Sennan Fieldinget, a Formula Renault Eurocup éllovasát, Alexander Albont, az FR Northern European Cup-bajnok Ben Barnicoatot, a futamgyőztes Seb Morrist, valamint a brit Formula Ford második helyezettjét, Harrison Schottot.

2013: Daniel Ricciardo biztos benne, hogy 2014-től, a Red Bullban ülve bizonyítani tudja majd, ő nem csupán egykörös specialista.

2012: Bernie Ecclestone szerint Michael Schumachernek jobb lett volna, ha nem tér vissza a Formula-1-be első visszavonulása után. A német 2006-ban hagyta abba a versenyzést és 2010-ben tért vissza, azóta viszont összesen egyetlen dobogós helyezést szerzett. A 2012-es szezon végén másodszorra is elköszönt a királykategóriától.

2011: A Sauber a következő csapat, amely kilépett az F1-es csapatok szövetségéből (FOTA).

2010: Christian Horner csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Mark Webber nem tájékoztatta a csapatot vállsérüléséről, amit a Japán Nagydíj előtt szerzett.

2009: Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke optimista és hisz abban, hogy csapata jövőre jobb időket fog megélni a pályán és azon kívül is.

2008: Sebastian Vettelt választották az év újoncának az autosport.com olvasói a ma esti díjátadón Londonban. Jenson Button eközben kijelentette, reméli, hogy találnak egy vevőt a Honda F1-es csapatának, amelynek segítségével a következő szezonban a rajtrácson lesznek.

2007: Az FIA egy sor radikális költségcsökkentő intézkedést vezetett be az F1 számára 2008-tól, amely magában foglalja a szélcsatornák használatának korlátozását is.

2006: A McLaren jó úton halad, hogy jövőre a tervezettnél korábban törlessze az adósságait – állítja Ron Dennis csapatfőnök.

2005: Frank Williams csapatfőnök elkötelezte magát az F1 mellett, és be is jelentette, hogy megállapodott Bernie Ecclestone-nal. A Williams lett tehát a legújabb csapat, amely úgy döntött, hátat fordít a gyártók bajnokságának és 2008-tól csak a királykategóriára koncentrál.

2004: Juan Pablo Montoya egy hét után tért vissza a McLaren pilótafülkéjébe, és azonnal megfutotta a leggyorsabb kört az év utolsó nagy F1-es jerezi teszt első napján.

2003: Fernando Alonso Gregor Grant-díjat (Az Autosport Magazin alapítójáról nevezték el) kapott, amiért ő lett a legfiatalabb győztese az augusztusi Magyar Nagydíjnak. A Renault spanyol versenyzője ekkor 22 éves és 26 napos volt.

2002: A Formula-1 irányító testülete (FIA) közölte a sportágban részt vevő nagy autógyártókkal, hogy nem fogja szankcionálni az általuk szervezett rivális világbajnokságot, amelyet azért hoztak létre, hogy felkészüljenek arra az esetre, ha a kereskedelmi jogok tulajdonosai, a csapatok és az FIA között 2007-ben lejár a megfelelő megállapodás. Az FIA kijelentette, engedélyezik a bajnokságot, de nem az F1 helyettesítése céljából.

2001: Az FIA bejelentette, hogy felülvizsgálják a jövő évi F1-es világbajnokság számozási rendszerét, miután a csapatok felháborodtak, hogy nem a konstruktőri tabellán elfoglalt helyük szerint kapják meg a számokat. 

2000: A Sauber F1-es csapata ma megerősítette a 2001-es szezonra való felállását, miután a finn versenyző, Kimi Raikkönen megkapta a szükséges szuperlicenszet a mai monacói ülésen.

raikkonen-2001-dppi

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: