DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

F1-Archív: Grosjean második születésnapja

F1-es autóba ül Alan van der Merwe, visszatér Kimi Raikkönen, Lewis Hamilton rosszul lesz a Pirelli-teszten. Ezek voltak a legfontosabb F1-es hírek az elmúlt két évtizedben, november 29-én.

2022: A Ferrari bejelentette, hogy Mattia Binotto lemondott a csapatfőnöki pozícióról, az év végén távozik a csapattól, amelyet négy évig vezetett, de több évtizeden át dolgozott náluk.

2021: Lewis Hamilton úgy érzi, olyannyira gyors ütemben fejleszti a Mercedes a jövő évi autóját, hogy egyelőre nincs értelme azt kipróbálnia a szimulátorban.

2020: Horrorisztikus baleset történik a Bahreini Nagydíj első körében. Az élő közvetítésben elsőre csak egy tűzgolyó látszik a mezőny végén, és végtelennek tűnő perceknek kell eltelnie, mire biztossá válik, a Haasszal a szalagkorlátba fúródó Romain Grosjean életben van. Miközben a sokkhatás alatt álló F1-es világ, élükön a pilótákkal a glóriát, illetve a pályabírók és az orvosi autó személyzetének munkáját áldja, az FIA a verseny folytatása mellett dönt. Nem sokkal az újraindítás után a fejre állt Lance Strollt kell menteni, de a futam végül mégis nyugodtan befejeződik, Lewis Hamilton győzelmével a két Red Bull, Max Verstappen és Alex Albon előtt.

2019: Valtteri Bottas remekül kezdi az Abu Dhabi Nagydíj hétvégéjét, mindkét szabadedzésen első lesz, még úgy is, hogy a délutáni gyakorláson Romain Grosjeannal is összeütközik. Közben a Williams a betegeskedő George Russellért aggódik, aki hősiesen próbál helytállni egészségi állapota ellenére.

2018: Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting szerint ha zéró tolerancia lenne érvényben a pályahatárokat illetően, az a Formula-1 megcsúfolása lenne.

2017: A következő szezontól visszatér a Formula-1-be az Alfa Romeo, a Sauber és a Ferrari partnereként. Mindeközben a maranellóiak elveszítik egyik legfőbb szponzorukat, a Santandert.

2016: Idő előtt befejezi a 2017-es Pirellik tesztelését Lewis Hamilton, miután nem érzi jól magát.

2015: A világbajnokságot ugyan nem nyerte meg, de győzelemmel zárja a szezont Nico Rosberg, aki diadalmaskodik az Abu Dhabi Nagydíjon, Lewis Hamilton és Kimi Raikkönen előtt.

2014: Carlos Sainz Jr egyáltalán nem aggódik a leendő csapattársa, Max Verstappen miatt. A két fiatal együtt debütál jövőre a Toro Rossónál, bár sokáig úgy tűnt, csak a hollandra tart igényt az istálló. A spanyolt ez a tény nem igazán zavarja, mert már úgyis mindegy.

2013: Pastor Maldonado lesz Romain Grosjean új csapattársa a Lotusnál 2014-ben. A venezuelai a Williamsnek kénytelen búcsút mondani.

2012: Sebastian Vettel Brazil Nagydíjon bemutatott kérdéses előzése tartja lázban az F1 világát. Bernie Ecclestone szerint egy komplett vicc volt a Jean-Eric Vergne elleni manőver, míg az FIA nem talált hasonló esetet, ami viszonyítási alapként szolgálhatna.

2011: Visszatér a Jégember. A Renault bejelenti, két évre leszerződtette Kimi Raikkönent, aki először még 2009-ben távozott a száguldó cirkuszból. A finn saját bevallása szerint abszolút motiváltnak érzi magát.



2010: A friss DTM-bajnok Paul di Resta már ki is tűzte maga elé a következő célt: az F1-be szeretne kerülni.

2009: A McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh kifejezetten örül annak, hogy Jenson Button és Lewis Hamilton rivalizálni kezdenek. Szerinte ez a csapatnak is lendületet ad. 

2007: Alan Jones és Mika Hakkinen biztosra veszi, hogy Michael Schumacher visszatér a száguldó cirkuszba. A német legenda épp az imént teljesített egy sikeres F1-es tesztnapot.

2006: Visszatér Mika Hakkinen, legalábbis egy teszt erejéig. A kétszeres világbajnok Barcelonában pattan majd újra F1-es autóba.

2005: Megvan a Red Bull új pilótája a 2006-os szezonra. A holland Robert Doornbos csatlakozik a gárdához.

2004: Három fiatalnak is tesztlehetőséget ad a BAR napokon belül. Adam Carroll, James Rossiter és egy bizonyos Alan van der Merwe is vezethet Jerezben.

2002: F1-es sztárparádé gyűlik majd össze egy jótékonysági koncerten. Damon Hill, Jackie Stewart és Emerson Fittipaldi is részt vesz a George Harrison emlékére rendezett esten.

2001: Új menedzserigazgató csatlakozik a Jaguarhoz. Günther Steiner december elején kezdi meg a munkát az istállónál.

2000: Gyára bővítésében látja a megbízhatósági problémák orvosságát Eddie Jordan. Legalábbis ezt magyarázva kezdett bele egy főhadiszállás-növelő gigaprojektbe.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: