DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

F1-Archív: A McLaren nem fellebbezhet

Alonso első tesztje a Toyotával, pozitív hír Bianchiról, először próbálta ki a mezőny a Pirelli gumikat, a Brawn nem engedi el Buttont, a Honda betársul a BAR csapatba. November 19. F1-es hírei.

2022: Verstappené a szezon utolsó pole-ja: világbajnokhoz méltón zárta az évadzáró F1-es Abu Dhabi Nagydíj időmérőjét a holland, aki Red Bull-os kollégája, Sergio Perez előtt húzta be a rajtelsőséget. A Ferrarik a második, a Mercedesek a harmadik sorban, Sebastian Vettel a 9. időt autózta F1-es pályafutása utolsó kvalifikációján.

2021: Elutasította az FIA a Mercedes felülvizsgálati kérelmét a Max Verstappen és Lewis Hamilton között történt brazíliai, büntetés nélkül maradt incidens kapcsán. A stewardok szerint ugyan valóban új és releváns bizonyíték volt a holland belső kamerás felvétele, viszont nem értékelték azt jelentősnek, így helyben hagyták az eredeti ítéletet, miszerint nem büntették a Red Bull-ost.

2020: Toto Wolff teljességgel elfogadhatónak tartja, hogy Lewis Hamilton sűrűn hallatja a hangját a szívéhez közel álló ügyekben. Megosztja az embereket, mondja a csapatfőnök, de inkább legyen így, mint hogy csak sodródjon az árral.

2019: Nico Hülkenberg nem megy az IndyCarba a következő szezonban. A szóbeszéd az Ed Carpenter Racinggel hozta szóba a Renault pilótáját, de a csapat kizárta a lehetőséget.

2018: Ez volt az első szezon, amikor a Haas ténylegesen fejlesztette az autót az év folyamán, ami kifizetődött a csapat számára – mondta el a vezető versenymérnök, Ayou Komatsu. A Haas ötödik pozícióban áll a konstruktőri versenyben.

2017: Fernando Alonso első LMP1-es tesztjét teljesítette a Toyotával, 113 kört jegyezve a bahreini pályán. A spanyol a Le Mans-i 24 órás megnyerését tűzte ki célul – a tripla korona részeként –, ezért jövőre egyidejűleg versenyezni fog az F1-ben a McLarennel és a WEC-ben a Toyotával is.



2016: Példaképét, Alonsót méltatja Carlos Sainz jr.: „Olyan, mintha öt-hat bajnoki címet is nyert volna. Az csak egy szám, hány vb-címe van. A paddockban mindenki egyetért azzal, hogy a történelem egyik legjobbja. Hogy ki lesz bajnok, függ az autótól is” – mondta el a Toro Rosso versenyzője.

2015: A Williams visszavonta fellebbezését Felipe Massa Brazil Nagydíjról való kizárása ügyében. A brazil nyolcadik pozícióját vették el a jobb hátsó abroncson mért, megengedettnél magasabb hőmérséklet miatt.

2014: Hét héttel suzukai balesete után pozitív hírek érkeztek Jules Bianchiról. A francia versenyzőt Japánból Nizzába szállították kórházba, és már nincs mesterséges kómában. Ugyanakkor öntudatánál sincsen, és állapota még mindig kritikus.

2013: Sergio Perez nem akarna sereghajtó csapatnál versenyezni, hogy megrekedjen a karrierje – mondta a jövő évi ülés nélküli mexikói, akinek egyetlen szezon után nincs maradása a McLarennél. A versenyző elismerte, nagyon nehéz olyan helyet találni, amely motiválja, hogy az F1-ben maradjon.

2012: A rivális csapatfőnökök – Christian Horner a Red Bulltól és Martin Whitmarsh a McLarentől – elfogadhatónak tartják a Ferrari szándékos rajtbüntetését, hiszen megfelel a szabályoknak. Az olaszok csak azért cseréltek sebességváltót Felipe Massa autójában, hogy Fernando Alonso egy helyet nyerjen a rajtrácson, és az austini pálya tiszta oldaláról indulhasson. Stefano Domenicali szerint erre feltétlenül szükség volt ahhoz, hogy a spanyol a hetedik helyről végül a dobogó harmadik fokára álljon.

2011: „Vakmerő, de elbukott kísérlet” – így jellemezte a Renault idei autóját, az R31-et az elülső kipufogó koncepciójával James Allison.

2010: Először próbálták ki a Formula-1-es mezőny tagjai az új gumiszállító, a Pirelli abroncsát. Abu Dhabiban, az első tesztnapon Felipe Massa leggyorsabb volt a Ferrarival a friss világbajnok Sebastian Vettel előtt. A McLaren tesztpilótája, Gary Paffett lett a harmadik, aki az állandó versenyzők helyett vezet.

2009: A Brawn GP nem engedi el Jenson Buttont idő előtt új csapatához, a McLarenhez: az istálló betartatja az idei világbajnokkal a december 31-ig érvényes szerződést.

2008: A barcelonai teszt utolsó napján is Sebastian Vettel volt leggyorsabb, új csapata, a Red Bull Racing autójával. Idei istállója, a Toro Rosso következett a második és harmadik helyen: Bourdais megelőzte Buemit – a két Sebastien versenyülésre pályázik a faenzai csapattal. Első teljes F1-es tesztnapját teljesítette Bruno Senna, aki a Hondával alig maradt el Jenson Buttontól.

2007: Az FIA fellebbviteli bírósága visszautasította a McLaren fellebbezését. A wokingi istálló azt a döntést támadta meg, hogy a Brazil Nagydíjon nem büntették a BMW és a Williams autóit, holott a technikai delegátus jelentése szerint üzemanyaghőmérsékleti eltérés miatt nem mentek át az ellenőrzésen. Csakhogy a McLaren ezt a döntést nem fellebbezhette volna meg – fellebbezési joga ilyenkor az érintett csapatoknak van, azaz a BMW-nek és Williamsnek –, óvást kellett volna benyújtani. Ezzel az érvvel utasították vissza a McLaren kérelmét, ami azt jelenti, hogy Lewis Hamilton nem léphet előre abba a pozícióba az egy hónappal korábbi verseny eredményében, amely világbajnoki címet érne számára.

2006: Az F1-ből nyáron távozó Juan Pablo Montoya NASCAR-bemutatkozása nagy balesettel ért véget, Homesteadben a 21. helyről esett ki a Dodge-dzsal az utolsó körökben.

2005: A BMW továbbra is tartja magát tervéhez, miszerint januárban bemutatja csapatstruktúráját és új autóját. A gyártó csak júniusban szerződött le a Sauberrel, ezért merült fel, hogy csúszhat a bemutató.

2004: A Honda betársul a BAR csapatba, a motorszállító a cég 45 %-os tulajdonrészét vásárolja meg. Egyúttal a csapatfőnök, David Richards elhagyja az istállót.

2003: David Coulthard menedzsere, Martin Brundle szerint korántsem eldöntött, hogy 2005-ben Juan Pablo Montoya váltja védencét a McLarennél. Ha igen, Coulthard akkor is a mezőnyben marad, állította a menedzser.

2002: Hírek szóltak arról, hogy Bernie Ecclestone megszünteti a Formula-1 Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban elérhető fizetős szolgáltatását, mivel az veszteségesnek bizonyult 1997-es bevezetése óta, és kizárólag szabadon fogható tévécsatornákon való közvetítésre koncentrál. A pletykát rövidesen cáfolták.

2001: A Benetton tesztpilótája, Mark Webber úgy véli, jó esélye van rá, hogy jövőre versenyzői ülést kapjon a Minardinál.

2000: Patrick Head, a Williams technikai igazgatója bevallotta, eredetileg a tesztpilótának, Bruno Junqueirának adta volna a csapat versenyzői ülését. Azután viszont képbe került Jenson Button, aki olyan meggyőzően teljesített, hogy a Williams őt választotta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: