DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Retro

F1-Archív: Hamilton hétszeres világbajnok

A Red Bull megvásárolta a Jaguart, Ron Dennis lemondott, Alonso először mutatkozott be a Ferrari pilótájaként, Vettel világbajnok lett, Hamilton pedig történelmet írt – mutatjuk válogatásunkat az elmúlt két évtized november 15-ei híreiből.

2022: Cáfolta a Ferrari azokat az olasz sajtóból származó pletykákat, miszerint Mattia Binotto csapatfőnököt a szezon végén az Alfa Romeót irányító Frederic Vasseur váltaná az istálló élén. Néhány htétel később aztán mégis valósággá vált ez a lépés...

2021: Max Verstappen szerint az elhasznált abroncsok játszottak szerepet abban, hogy lecsúszott a pályáról az interlagosi 4-es kanyarban a Lewis Hamilton elleni védekezés közben. A stewardok egyébként elismerték: nem nézték meg a holland belső kamerás felvételeit, amikor úgy határoztak, hogy nem büntetik a Red Bull-ost.

2020: Lewis Hamilton megnyerte a Török Nagydíjat, győzelmével pedig eldőlt: ő a 2020-as bajnokság egyéni világbajnoka. A brit utolérte Michael Schumachert, hétszeres világbajnokká vált, ezzel pedig történelmet írt.

hamilton-2020-torok-dppi



2019: A Red Bull pilótája, Alex Albon a leggyorsabb kört futotta meg a Brazil Nagydíj nyitóedzésén, amit a falban fejezett be. Christian Horner szerint a brit-thai versenyzőt nem lehet hibáztatni azért, mert hibázott az esős körülmények között, minden esetre viccelődött: ez egy drága szabadedzés volt.

2018: Lewis Hamilton motorja megsérült Abu Dhabiban, ez a hiba pedig az egész hétvégéjét veszélyeztetheti. 

2017: Jacques Villeneuve úgy véli, Lance Strollnak lassabb csapattársra van szüksége, hogy javítsa teljesítményét az F1-ben. A Force India eközben megállapodást köt, hogy a Mercedes védnöke, George Russell legyen a tartalékpilótájuk 2018-ban.

2016: Ron Dennis lemondott a McLaren Technology Group elnök-vezérigazgatói posztjáról.

2015: Nico Rosberg zsinórban második győzelmét aratta Brazíliában. A német csapattársa, Lewis Hamilton előtt ért célba. A duó ugyan a rajt után összetalálkozott, Rosberg keményen védte pozícióját, így sikerült elöl maradnia, onnantól kezdve pedig stabilan autózott az élen.

2014: A Le Mans-i 24 órás verseny háromszoros győztese, Andre Lotterer elmondta, újabb lehetőséget ajánlott neki az F1-es Caterham csapatnál, az Abu Dhabi Nagydíjra.

2013: „Sokféle időjárási körülményt láttunk ma, de arra számítunk, hogy a hétvége hátralévő részében a hőmérséklet emelkedni fog, ami megnehezíti a csapatok dolgát az abroncsok viselkedésének és ezáltal stratégiájának előrejelzésében. Úgy tűnik, hogy a pályán nagyobb a tapadás, mint tavaly, amikor az aszfalt vadonatúj volt. Az eddigiek alapján azt mondhatjuk, hogy egy kiállásos versenyre számítunk, de néhányan megpróbálkozhatnak kettővel is, ha úgy érzik, ezzel előnyhöz jutnak” – mondta Paul Hembery, a Pirelli motorsport-igazgatója.

2012: Lewis Hamilton cáfolja Martin Whitmarsh azon állítását, miszerint bánja, hogy jövőre elhagyja a McLarent és csatlakozik a Mercedeshez. A brit állítja, nagyon örül a döntésének.

2011: Valtteri Bottas elégedett volt köridejével az első tesztnapon a Williamsnél, annak ellenére, hogy sok időt veszített a sebességváltó problémája miatt. A finn a hetedik helyen zárta a napot Abu Dhabiban.

2010: Bejelentették, hogy Nico Hülkenberg elhagyja a Williamst, Rubens Barrichello viszont marad a csapatnál. Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke eközben arról beszélt, milyen fájdalmat érzett, amikor látta, ahogy Fernando Alonso elvesztette a világbajnokságot Abu Dhabiban. Mark Webber ugyanekkor csapattársa, Sebastian Vettel előtt tiszteleg, aki megnyerte azt. A Red Bull bebizonyította, hogy jelenleg ők a világ legjobb csapata.

2009: Fernando Alonso először mutatkozott be nyilvánosan a Ferrari pilótájaként a Ferrari World Finals eseményen, Valenciában.

2008: A brit Formula-3-as bajnokság második helyezettje, Steven Guerrero továbbra is kómában van egy közúti baleset miatt, amelyet csütörtök este szenvedett el Kolumbiában.

2007: A McLaren a londoni fellebbviteli tárgyalást követően ragaszkodott hozzá, hogy nem akarja megnyerni az egyéni bajnoki címet a tárgyalóteremben. „Amint azt a fellebbezés előtt világossá tettem, a csapat tisztázni akarta a szabályozási bizonytalanságot, amely az FIA felügyelőinek a 2007-es Brazil Nagydíjon hozott döntéséből fakad, és nem így akarta megnyerni a pilóták világbajnokságát” – nyilatkozta Ian Mill, a McLaren ügyvédje.

2006: A brit Anthony Davidson a Super Aguri csapatával versenyez a következő szezonban a japán pilóta, Takuma Sato mellett.

2005: Ralf Schumacher megvált menedzserétől, Willi Webertől – erről ezen a napon tett bejelentést a német pilóta.

2004: A Red Bull energiaital-gyártó cég megvásárolta a Jaguart, véget vetve a hónapok óta tartó bizonytalanságnak, amelyet a Ford kivonulása váltott ki a sportágból. Eddie Jordan eközben megerősítette, hogy csapata 2005-től Toyota motorokat fog használni, míg a Minardinál ugyanettől az évtől kezdve a Cosworth motoroké lesz a szerep.

2003: Mexikó azt reméli, hogy 2005-ben visszanyerheti helyét az F1-es világbajnokság naptárában egy erre a célra épített pályán, Cancún tengerparti üdülőhelyén.

2002: Az FIA elnöke, Max Mosley úgy véli, nem valószínű, hogy a slick gumik visszatérnek az F1-be, annak ellenére, hogy a legutóbbi jelentések azt sugallják, a csapatok hamarosan megegyeznek a változtatásról.

2001: Ma a motorsport világa végső búcsút vett egyik nagy karakterétől, Ken Tyrrelltől a Guildford katedrálisban tartott teltházas megemlékezésen. A brit autóversenyző a Tyrrell csapat és elődje, a Matra alapítója és csapatfőnöke volt, aki három világbajnoki címhez segítette hozzá Jackie Stewartot.

2000: Az eheti Autosport magazin beszámolói szerint Gary Anderson jövője a Jaguar Formula-1-es csapatánál kétséges lehet.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: