DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
Retro

F1-Archív: Vettel a legfiatalabb világbajnok

Verstappen sennai magasságokban, Schumacher nyugdíjasként is a leggyorsabb, a Red Bull felvásárolta a Jaguart – az elmúlt két évtized legérdekesebb november 14-i F1-es híreiből csemegéztünk.

2022: A Sao Pauló-i Nagydíj után egy múltbeli esetet emleget a paddock: állítólag azért nem engedte el Max Verstappen a csapattársat, mert Monte-Carlóban a mexikói szándékos ütközéssel akadályozta őt az időmérőn. Körüljártuk a feltevést, amelyben több buktatót találni.

2021: Lewis Hamilton a 10. rajtkockából aratott nagy győzelmet a Sao Pauló-i Nagydíjon. Nyolc ellenfelet hamar átlépett a szárnyaló Mercedesszel, Max Verstappent azonban nagy harc árán győzte le. A britet 5000 eurós pénzbírságra büntették, amiért kicsatolta biztonsági övét a levezető körön.

2020: Óriási meglepetésre Lance Stroll szerezte meg a pole-pozíciót az esős-csúszós pályán isztambuli időmérőn, megelőzve Max Verstappent és saját Racing Point-os társát, Sergio Perezt, miközben a vb-címre hajtó Lewis Hamilton közel öt másodperces (!) hátránnyal csak hatodik lett.

archiv-1114-1-2020



2019: Toto Wolff Mercedes-főnök állítja: a szezon egyes pontjain akár 50 lóerős is lehetett a Ferrari motorerőfölénye. Eközben a Scuderiánál szereplő Sebastian Vettel szerint „nem profi”, hogy Verstappen kvázi csalásra utalgatott velük kapcsolatban.

2018: Bár még semmi sem hivatalos, úgy hírlik, a Porsche volt LMP1-es főnöke egy Formula-1-es csapatnál kaphat komoly vezetői szerepet. Mint később kiderült, valóban a McLarennél lett csapatfőnök.

2017: Wolff úgy véli, Valtteri Bottasnak „gyilkosabb” hozzáállásra lenne szüksége az F1-ben. Mindezt azok után fogalmazta meg a csapatfőnök, hogy a finn már a rajtnál elveszítette a vezetést a Brazil Nagydíjon.

2016: Christian Horner, a Red Bull csapatvezetője Michael Schumacher és Ayrton Senna esőben nyújtott teljesítményeihez hasonlította Max Verstappen interlagosi produkcióját, miután holland a hajrában néhány kör alatt zárkózott vissza a dobogóra egy kerékcsere után.

archiv-1114-2-2016

2015: Zsinórban ötödik pole-ját szerezte Nico Rosberg Interlagosban, miután a brazil forduló időmérőjén minimális különbséggel maga mögé utasította mercedeses kollégáját, a már újból világbajnok Lewis Hamiltont.

2014: Bernie Ecclestone, az F1 nagyura szerint a sportágnak nincs szüksége arra, hogy megpróbáljon fiatal rajongókat megnyerni magának, mivel a szponzorok számára úgysem ők jelentik a célközönséget.

2013: A McLaren bejelentette, hogy Kevin Magnussen lesz Jenson Button csapattársa 2014-ben Sergio Perez helyett – aki elismerte, hogy a kirúgásának kései időzítése nehéz helyzetbe hozta őt. Eközben a Lotus pedig arról döntött, hogy Heikki Kovalainen ugrik be Kimi Raikkönen helyére az évad utolsó két nagydíján, amelyet hátműtét miatt hagy ki a 2007-es világbajnok.

2012: Bár közel jár ahhoz, hogy zsinórban harmadszor is vb-t nyerjen, Sebastian Vettelt még mindig éretlen versenyzőnek tartja Jacques Villeneuve: a kanadai erősebb pilótának látja az ellenfél Fernando Alonsót.

2011: Horner szerint Vettel megmutatta, milyen csapatjátékos, amikor az Abu Dhabi Nagydíjon elszenvedett kiesése után is a csapat vezetőivel maradt a bokszfalon a verseny során.

archiv-1114-3-2010

2010: Vettel nyerte az évadzárót Abu Dhabiban, s ezzel minden idők legfiatalabb világbajnokává avanzsált. Pedig csak az összetett harmadik helyén állt a futam előtt, de Alonso egy stratégiai hiba folytán csak hetedik lett a Ferrarival.

2009: Olajat öntött a tűzre a következő évi ülését övező pletykák kapcsán a világbajnok Jenson Button, aki meglátogatta a McLaren gyárát. Később valóban aláírt a wokingiakhoz.

2008: Fontolgatják a Kínai Nagydíj szervezői, hogy érdemes-e szerződést hosszabbítaniuk az F1-gyel, mivel elég magasak a futamrendezés költségei.

2007: Akárcsak előző nap, ismét a visszavonult hétszeres világbajnok, Michael Schumacher volt a leggyorsabb a Ferrarival a barcelonai teszten. A német elmondta: magát is meglepte, hogy ennyire gyors volt.

archiv-1114-4-2007

2006: A McLaren nem fontolgatja, hogy Mika Hakkinent szerződtesse Fernando Alonso csapattársaként a 2007-es idényre – pedig a pletykák arról szóltak, hogy a finn esetleg visszatérhet öt év kihagyás után.

2005: Gil de Feran sportigazgató szerint a BAR-Honda jövőre elkezdhet futamokat nyerni, miközben pilótája, Button kapcsán meggyőződése, hogy elég tehetséges ahhoz, hogy egyszer világbajnok legyen.

2004: Dietrich Mateschitz, a Red Bull tulajdonosa egy lapnak nyilatkozva elismerte: felvásárolták a Jaguar Racing F1-es csapatát.

2002: A Ferrari főtervezője, Rory Byrne elhintette, hogy elképzelhető, hogy az idei domináns F2002-essel vágnak neki a következő szezonnak, mivel az új autóval a várakozásaik szerint csak februárra fognak elkészülni.

2001: Giancarlo Fisichella szerint meglepő, hogy a McLaren a mindössze egyetlen F1-es idényt maga mögött tudó Kimi Raikkönent választotta a szabadságra menő Mika Hakkinen pótlására.

2000: A Benetton megerősítette, hogy a Formula3000-ban szereplő Mark Webber lesz jövőre a tesztversenyzőjük az F1-ben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: