DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Retro

F1-Archív: Perez az Astonban versenyezne

Visszahoznák a kipörgésgátlót, Prost a Ferrarit kritizálja, Vettel beállítja Mansell rekordját, Ecclestone ötletel – F1-es hírcsokor az elmúlt két évtizedből, november 12-éről.

2022: George Russell levadászta Max Verstappent és megnyerte az interlagosi sprintfutamot, ezzel megszerezte a rajtelsőséget a másnapi F1-es Sao Pauló-i Nagydíjra. A hollandot még Carlos Sainz és Lewis Hamilton is megelőzte, a pole-ból startoló Kevin Magnussen a nyolcadik helyig csúszott hátra.

2021: Lewis Hamilton szerezte meg a pole-pozíciót a Sao Pauló-i Nagydíj szombati sprintfutamára. A brit több mint 4 tizedmásodperccel előzte meg legfőbb riválisát, Max Verstappent, míg a harmadik helyen Valtteri Bottas végzett a Mercedesszel. A hétszeres világbajnok azonban nem örülhet önfeledten az újabb rajtelsőségnek, mert az FIA delegáltjai egy DRS-sel kapcsolatos technikai szabálysértés miatt vizsgálják a 44-es rajtszámú autót.

2020: Romain Grosjean úgy gondolja, félelem nélkül tud majd versenyezni az oválpályákon, ha az IndyCarban kötne ki. A Haas már biztosan nem tart igényt a szolgálataira, így muszáj más lehetőségek után néznie.

f1-verstappen-albon-2019



2019: Többes bejelentést tesz a Red Bull: biztossá válik Alex Albon maradása Max Verstappen csapattársaként, és a Toro Rosso párosát, Pierre Gaslyt és Danyiil Kvjatot sem cserélik le.

2018: Ross Brawn szerint Max Verstappen megmutatta, képtelen kontrollálni az érzelmeit. A holland Esteban Oconnal keveredett lökdösődős konfliktusba, miután a lekörözött francia kilökte az első helyről.

2017: Sebastian Vettel a rajttal meg is nyerte a Brazil Nagydíjat. Valtteri Bottas nem élvezhette sokáig a pole-pozíció előnyeit, ami miatt bánkódott is a futam után, no és az sem volt ínyére, hogy a német most már kényelmes pontelőnyt épített ki vele szemben az egyéni bajnokság második helyén.

2016: Lewis Hamilton és Nico Rosberg küzdelméről szól a Brazil Nagydíj szombatja. A harmadik szabadedzésen még a németnél az előny, ám az időmérőn a címvédő elhappolja előle a pole-pozíciót. Kimi Raikkönen közben nem érti, hogyan keveredett a harmadik rajtpozícióba.

2015: Sergio Perez nagyon izgatott, hogy a közeljövőben az Aston Martin színeiben versenyezhet. A Force India ugyanis a partneri szerződés utolsó simításait végzi a brit márkával, és ezután névváltoztatásra készül.

2014: Érdekes ötlettel turbózná fel a Formula-1-et Bernie Ecclestone. A kisebb csapatoknak „szuper GP2-es” autókat adna, vagyis a nevelőszéria kasztniját egy jóval erősebb motorral.

2013: Christian Horner meglepetésekre számít Daniel Ricciardótól, aki a következő szezonban csatlakozik a Red Bullhoz.

2012: Ő és Fernando Alonso is megérdemelnék a világbajnoki címet – ezek Sebastian Vettel gondolatai, ahogy közeledik a végjáték a bajnokságban. Szerinte mindketten hasonló mértékben voltak balszerencsések is a szezonban.

2011: Sebastian Vettel beállítja Nigel Mansell rekordját az Abu Dhabi Nagydíj időmérőjén, miután egy szezonon belül megszerzi 14. pole-pozícióját is. A német egyáltalán nem lepődik meg a sikeren, amúgy is az élre várta magát.

2010: A szezon utolsó versenyhétvégéjén, Abu Dhabiban Sebastian Vettel és Lewis Hamilton kezd a legjobban, egy-egy edzéselsőséggel. Mindenki rendkívül optimista még, Hamiltont az sem zavarja, hogy egy megrovást is begyűjtött a bokszutcai vonal átvágásáért.

2009: Nem tetszik az FIA-nak, hogy információk szivárogtak ki a Briatore-ügyben. A Renault egykori csapatfőnökét még a 2008-as szingapúri botrány miatt tiltották el a sporttól.

2008: Mark Webber nem túl nyugodt az új csapattárs, Sebastian Vettel érkezése miatt. Úgy gondolja, a Toro Rossóval sikeres német nyomást fog helyezni a Red Bullra, teljesítménykényszert okozva nekik.

2007: Nagy bejelentést tesz a Honda: Ross Brawn az új csapatfőnökük! A Ferrari egykori kulcsembere elárulja, azért csatlakozott éppen hozzájuk, mert új kihívásokat keres a Formula-1-ben.

2004: Nevez a következő szezonra a Jordan. A Ford kiszállása után szenvedő alakulat nem adja fel.

2003: Alaposan lehordja a Ferrarit Alain Prost, akinek nem tetszik, hogy a maranellóiak ennyire Michael Schumacher szolgálatába állítják csapattársát, Rubens Barrichellót. Szerinte ha egyenlő feltételeket biztosítanának, nem lennének már most bajnokok.

2002: Megerősíti az Arrows, hogy partneri szerződést írt alá egy meg nem nevezett német befektetővel.

2001: Rubens Barrichello győzedelmeskedik egy gokartmaratonon. A Granja Viana 500 mérföldes versenyt nyeri meg, ami a brazil gokart klasszikus eseménye.

2000: Visszatérhet a kipörgésgátló. Az F1 technikai munkacsoportja anonim szavazáson jutott arra, hogy szeretnék viszontlátni az eszközt, amit még 1994-ben tiltottak be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: