DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
Retro

F1-Archív: Hamilton egyszeres világbajnokként ébred

Hamilton első vb-címét dolgozza fel, a Williams majdnem dobogós helyezést szerez, a Renault visszaszerezné Alonsót, nincs motorbeszállítója a Red Bullnak. Az elmúlt két évtized novemberi 3-ai hírei.

2022: A Mercedes számára fontosabb lenne egy futamot nyerni a szezon végéig, mint megelőzni a Ferrarit a konstruktőri vb-tabella második helyén - állítja Toto Wolff. Viszont a csapatfőnök arra számít, hogy Brazíliában nem lesznek annyira ütőképesek, mint Mexikóban...

2021: Toto Wolff szerint alaposan meg kell fontolni, milyen kedvezmények járjanak az új gyártóknak, akik a 2026-os motorszabályokkal lépnének be. A Mercedes-főnök hajlik az engedményekre, hogy az újoncok ne legyenek óriási lemaradásban, de kiemelte, nem szabad hagyni azt sem, hogy valaki megérkezzen és rögtön nyerjen, „mintha egy klub először szerepelne a BL-ben és mindjárt a trófeával távozna a döntőből.”

2020: Az AlphaTauri ülésének egyik esélyese, Yuki Tsunoda egy lépéssel közelebb kerül a szuperlicenszhez: holnap a csapat 2018-as autójával teljesíti a 300 kilométeres tesztet, amely feltétele a versenyzői engedélynek. Erre azért lehet szükség már most, hogy az istálló szabadedzésen autóba ültethesse a japánt.

f1-hamilton-bottas-2019



2019: 2019-ben éppen ezen a napon szerezte meg hatodik világbajnoki címét Lewis Hamilton. A brit pilóta jó stratégiával szinte végig vezetett az USA Nagydíjon, ám öt körrel a vége előtt csapattársa, Valtteri Bottas megelőzte, így elvitte előle a győzelmet - Hamiltont persze ez kevésbé érdekelte, hiszen így is bebiztosította újabb vb-elsőségét. A futamon egyébként Max Verstappen lett a harmadik, Charles Leclerc pedig a negyedik.

2018: Christian Horner csapatfőnök szerint nem elvárható, hogy a Red Bull igazolása, Pierre Gasly azonnal csapattársát, Max Verstappent szorongassa, de „nagy dolgokat” vár 2019-ben a franciától.

2017: Teljesen új autót épít a következő szezonra a Renault. A szabályok 2018-ra viszonylag stabilak maradnak, ám a francia márka úgy döntött, az idei év tanulságait csak egy alapjaiban újragondolt autóban tudják teljes mértékben hasznosítani.

hulk-2017-action-szingapur

2016: A Williams megtalálta Felipe Massa utódját. A visszavonuló brazil helyét a Ferrari egykori neveltje, a 18 éves Lance Stroll veszi át, aki a kisebb kategóriákban mutatott teljesítményével lenyűgözte a Williamst.

2015: Motor nélkül a Red Bull. Az energiaitalosok mindenáron szakítani akarnak jelenlegi motorpartnerükkel, a Renault-val, ám sem a Mercedes, sem a Ferrari nem kíván erőforrást szállítani egy közvetlen riválisnak, a Hondával zajló tárgyalásoknak pedig Ron Dennis vetett véget. A Red Bull tulajdonosa, Dietrich Mateschitz három hetet adott a vezetőségnek a probléma megoldására.

2014: „Apró hibákon” múlt a Williams dobogós helyezése az USA Nagydíjon. A csapat két pilótája, Valtteri Bottas és Felipe Massa a második sorból vágott neki az amerikai versenynek, ám a bokszkiállások során Daniel Ricciardo mindkettejüket átugorva elhappolta előlük a harmadik helyezést. A két martinis autót a negyedik és az ötödik helyen intették le.

williams-2014-usa-action

2013: Sebastian Vettel dominált az Abu Dhabi Nagydíjon. A szezonzáró futamon sorozatban hetedik győzelmét ünnepelhette a Red Bull pilótája, aki harminc másodperces előnnyel végzett csapattársa, Mark Webber előtt. Harmadiknak a mercedeses Nico Rosberget intették le.

2012: Lewis Hamilton maga mögé utasította a Red Bullokat az Abu Dhabi Nagydíj időmérőjén. A britet sorrendben Webber és Vettel követte, a negyedik helyre pedig nagy meglepetésre a williamses Pastor Maldonado kvalifikált. A venezuelai pilóta figyelmeztette riválisait, a versenyen a „maximumig” fogja nyomni.

2011: Romain Grosjean készen áll Robert Kubica helyettesítésére. A francia pilóta teljes szezonra kaphat lehetőséget a Renault istállójánál, ha az év elején ralibalesetet elszenvedő Kubica nem épül fe a 2012-es szezonkezdetre.

2010: Az FIA véglegesítette a 2011-es versenynaptárat. A világbajnokság 20 helyszínen áll majd rajthoz, a szezonnyitó az Ausztrál, a szezonzáró pedig a Brazil Nagydíj lesz. Májusban Törökországba, októberben pedig Dél-Koreába és Indiába is ellátogat az F1 mezőnye.

f1-2011-india-action

2009: Idén második helyen zárt, jövőre világbajnok lenne Vettel. A német a szezon utolsó három futamát megnyerte, ezért csapatának és saját magának is egyetlen célt tud elképzelni jövő évre, ami a végső győzelem. 

2008: Ma reggel világbajnokként ébredt fel Hamilton, aki még a sorsdöntő Brazil Nagydíj másnapján is nehezen hiszi el, hogy végül legyőzte Felipe Massát. Az újdonsült győztes egészen szolidan ünnepelte a sikert, saját bevallása szerint néhány pohár pezsgő mellett többnyire csak vizet fogyasztott.

hamilton-2008-portre-brazil

2007: A Renault visszaszerezné Fernando Alonsót. A spanyol két világbajnoki cím megszerzése után az idei évre a McLarenhez távozott, ám csapattársával, Hamiltonnal finoman szólva sem alakult felhőtlenül a kapcsolata. Ezt szeretnék kihasználni a franciák, Flavio Briatore szerint pedig már csak a szerződés hosszáról kell megegyezniük.

2006: Webber a Red Bull jó szerepléséért „imádkozik”. Az ausztrál jövő évtől csatlakozik a feltörekvő alakulathoz, ezért abban bízik, hogy 2007-ben az év meglepetése lehetnek. A Williamstől távozó pilóta úgy fogalmazott, a Red Bull idővel „világverő csapattá” is válhat.

2005: Nico Rosberget leszerződte a Williams. A húsz éves pilóta Webber csapattársa lesz, ők ketten hajtják majd a Cosworth-motoros Williamseket. Rosberg apja finn származása ellenére német zászló alatt csatlakozik a mezőnyhöz.

rosberg-2005-williams

2004: Kimi Raikkönen F3-as csapatot készül alapítani. Az F1-ben negyedik szezonját töltő finn saját menedzserével, Steve Robinsonnal állt össze, hogy a versenyzőneveldében saját maga is kivegye a részét.

2002: Eddie Irvine számára „már csak a Jordan maradt”. A brit pilóta 2000 óta a Jaguart erősíti, ám a megbízhatatlan autó miatt teljesen kiábrándult csapatából. Egyetlen lehetősége az, ha visszatér ahhoz a Jordanhez, amelynél 1993-ban F1-es karrierjét is kezdte. 

2001: Alonso tesztpilótaként szerződik a Renault-hoz. Az idén Minardinál debütáló húsz éves pilóta nagy lehetőséget kapott, azonban ennek ára van: a 2002-es szezont kénytelen lesz a partvonalról követni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: