DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 19. csütörtök
Retro

F1-Archív: Nem ünnepelheti meg a vb-címet Hamilton?

Nem lesz New Jersey Nagydíj, Rosberg boldog, hogy legyőzte hétszeres bajnok csapattársát, Massa nem él piszkos trükkökkel, Prost védi Schumachert és ellenzi a tankolást. Ezek voltak október 19. Formula-1-es hírei.

2022: Kivizsgálta az F1-es Japán Nagydíj elején történt traktorincidenst az FIA, amely arra jutott, hogy procedurális hibák vezettek ahhoz, hogy már akkor pályára küldték a beavatkozó gépet, amikor még Pierre Gasly a bokszból visszatérve a mezőny után érkezett. A Motorsport Világtanács ülésén egyúttal a rajthelybüntetések kiosztásának sorrendjét és mikéntjét is tisztázták azok után, hogy Monzában órákig tartott a rajtfelállás összeállítása a rengeteg hátrasorolás miatt.

2021: „Biztos vagyok benne, hogy Mick sok olyan részletről tudna beszámolni, amiről én is szívesen tudnék. Mit evett a versenyek előtt, hogyan koncentrált, hogyan vette a kanyarokat, miként edzett, gyakorlatilag mindenről. Talán majd olyan 20 év múlva, egy pohár vörösbor mellett, mindent megkérdezek tőle. Most biztos vagyok benne, hogy nem akarná megosztani velem az apja titkait” ─ mondta Nyikita Mazepin, akinek Michael Schumacher volt a példaképe, ezen a ponton pedig Mick Schumacher a csapattársa.

2020: Már ezen a napon, öt futammal a vége előtt reális esély van rá, hogy a Mercedes bebiztosítja konstruktőri vb-címét - a Portugál Nagydíjra készül a mezőny, a címvédő pedig 180 pontos előnnyel vezet a Red Bull előtt. 

2019: A Ferrarinak nem keményebben, hanem jobban kellene dolgoznia, ha meg akarja törni a Mercedes évek óta tartó dominanciáját - véli a Scuderia pilótája, Sebastian Vettel.

vettel-mercedes-dppi-2019



2018: Sebastian Vettel szerint a piros zászló alatti deltaidőt előíró szabályok rosszak: a német háromhelyes rajtbüntetést kapott az USA Nagydíjra, amiért nem lassított elegendő mértékben a szabadedzésen.

2017: Fernando Alonso meghosszabbította szerződését a McLarennel 2018-ra. A spanyol állítja, hogy nemcsak egy, hanem több évre köteleződött el.

2016: Sajtóhírek szerint Ron Dennis alulmaradt a McLaren tulajdonosai között zajló csatában, ezért hamarosan elhagyja a cég elnöki és vezérigazgatói pozícióját.

2015: Bernie Ecclestone, aki nem szereti a hibrid motorszabályokat, szíve szerint összetépné és újraírná a szabálykönyvet, amelybe a rajongóknak is beleszólási jogot adna. Az F1 vezetője szerint manapság a sorozat nem is a versenyzők, hanem a mérnökök bajnoksága.

2014: Toro Rossót tesztelhet a DTM bajnoka, Marco Wittmann. A lehetőséget a BMW szervezte meg, amelynek egyik partnere a Red Bull.

2012: Nem lesz New Jersey Nagydíj jövőre: az előzetes versenynaptárban is szereplő eseményt 2014-ig halasztják az építkezés fennakadásai miatt.

2011: A Red Bull a szezon végéhez közeledve is bevethet új alkatrészeket: Adrian Newey pontosított, csak abban az esetben fognak így tenni, ha nem árulnak el 2012-es titkokat a rivális csapatoknak.

2010: „Kétarcú szezon” – így jellemezte első évét a Mercedesnél Nico Rosberg. A német a címvédő istálló színeiben (az előző évi Brawn GP váltott identitást) nem harcolhatott futamgyőzelmekért, csupán három dobogós helyezést szerzett, az viszont nagyon boldoggá teszi, hogy sokkal erősebben szerepelt csapattársánál, Michael Schumachernél.

2009: Michael Schumacher gratulált Jenson Buttonnak és Ross Brawnnak a két világbajnoki cím megszerzéséért. „Azért, amit el sikerült érniük idén, teljes tiszteletem érdemlik meg. Ha azt nézzük, min mentek keresztül, akkor tudatosul bennünk, milyen hihetetlen sztori az övék: csupán egy évvel ezelőtt azt hitték, mindennek vége.”

2008: Lewis Hamilton a McLarennel domináns futamgyőzelmet szerzett Felipe Massa és Kimi Raikkönen Ferrarijai előtt a Kínai Nagydíjon. Így a világbajnoki cím favoritjaként, hétpontos előnnyel Massa előtt készülhet a szezonzáróra.

2007: A Brazil Nagydíj pénteki edzésnapján Kimi Raikkönen volt a leggyorsabb az első szabadedzésen, Lewis Hamilton diktálta a tempót Fernando Alonso előtt a másodikon – ők hárman a vb-cím esélyesei. Napvilágot látott egy különös hír: állítólag az FIA arra utasította a kémbotrány szereplőjét, a McLarent, hogy ne engedje Hamiltont túlzottan ünnepelni, ha ő nyerné a világbajnokságot. Ron Dennis annyit elismert, figyelmeztették őket, hogy tartsák tiszteletben a nagydíj leintését követő időszakra vonatkozó szabályokat, az FIA viszont cáfolta a hírt.

2006: Felipe Massa megígérte, Brazíliában segíteni fogja ferraris csapattársát, Michael Schumachert, hogy ő szerezze meg a világbajnoki címet. Attól viszont elhatárolódott, hogy piszkos trükkökhöz nyúljon.

2004: A négyszeres világbajnok Alain Prost szerint nem Schumacher hibáztatható azért, hogy nem élvezetes a mai F1. A francia a tankolás nagy ellenzője: „Néztem a Japán Nagydíjat, és nagyon érdekes volt az első 14 kör. Aztán jöttek a bokszkiállások, és már senki nem tudta követni” – mondta.

2003: Ötvenezren látogattak el Mugellóba, ahol a Ferrari a 2003-as bajnoki címeket ünnepelte meg. A versenyzők és tesztpilóták, Michael Schumacher, Rubens Barrichello, Luca Badoer és Felipe Massa bemutatóztak, valamint Maseratikkal versenyeztek is.

2001: Ralf Schumacher azt javasolta csapatának, a Williams-BMW-nek, alkalmazzanak csapatutasításokat, ha el akarják kerülni a versenyzők közötti további baleseteket. A BMW sportigazgatója, Gerhard Berger szerint elég szerencsétlen az időzítés, hisz ezek a csapatutasítások az elmúlt futamokon Juan Pablo Montoyának kedveztek volna, a németnek hátul kellett volna maradnia.

2000: Schumacher arra célzott, segítheti csapattársát, Barrichellót Malajziában, hogy a brazil futamot nyerjen, valamint harmadik legyen a világbajnokságban – ezzel visszafizetné a kölcsönt Kanadából, ahol Barrichello lassított le, hogy ő győzhessen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: