DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
Retro

F1-Archív: „Hamilton nem marslakó”

Háromórás időmérő Brazíliában, Barrichello legyőzné Schumachert 2005-ben, Prost szerint első számúnak kellett volna kinevezni Alonsót a McLarennél: ezek voltak október 17. F1-es témájú hírei 2000 óta.

2022: Az F1-ben is még több évre tervez Lewis Hamilton, de a britnek a versenyzésen túlmutató tervei is vannak jelenlegi munkaadójával – egyelőre a fő cél azonban az újabb vb-cím. A hétszeres bajnok élete végéig a Mercedesnél akar maradni.

2021: Javában dúl Lewis Hamilton és Max Verstappen csatája, az indulatok egyre jobban fűtik a résztvevőket és a szurkolókat is. Ezen a napon Daniel Ricciardo tesz egy nyilatkozatot a végkimenetellel kapcsolatban: „Szerintem az emberek szeretik, ha egy-egy új arc bukkan fel néha, így talán Max volna a népszerűbb választás, mivel ez neki az első bajnoki címe lehetne, ami mindenki számára újdonságként hatna. Ez a végeredmény alighanem jóleső érzést hagyna maga után az emberekben. Hacsak valami extrém balszerencse fel nem üti a fejét, azt hiszem, az a srác, aki megnyeri végül a vb-címet, megérdemelten teszi majd mindezt.” 

2020: Lewis Hamilton rekordot jelentő 91. győzelme után felidézte csatlakozását a Mercedeshez, amellyel az első helyek közül 70-et ért el. Élete egyik legnehezebb telefonhívásának nevezte, mikor a McLaren akkori vezetőjét, Martin Whitmarsht tájékoztatta, távozni fog – reméli, azóta megbocsátott neki.

2019: A Ferrari motorja a riválisok figyelmének középpontjában, több csapat írt az FIA-nak, hogy tisztázzák, szabályos-e az alkatrész. Hivatalos óvás azonban valószínűtlen a Ferrarival szemben.

2018: Az FIA szabályosnak nyilvánította a Mercedes felnijét, miután a Ferrari állásfoglalást kért a testülettől. A fő kérdés az volt, mozgó aerodinamikai elemnek számít-e a kilyuggatott felni.

2017: Szaúd-Arábiában rendezik a 2018-as Bajnokok Tornáját: ez lesz az első nagy autósport-esemény az országban.

2016: A Force Indiát meglepetésként érte versenyzője, Nico Hülkenberg csatlakozása a Renault-hoz (ahova annak ellenére elengedték, hogy még egy éve maradt volna szerződéséből). Bob Fernley csapatfőnök-helyettes elmondta, nem fogják elkapkodni az utód kinevezését.

2015: A Mercedes F1-es tartalékpilótája, Pascal Wehrlein megnyerte a DTM bajnoki címét Hockenheimben. Ugyanezen a napon ugyanitt két Formula-3-as menetet is tartottak: az elsőben a Ferrari-akadémista Lance Stroll megszerezte első győzelmét, a másodikban Antonio Giovinazzi elsőséggel biztosította be a bajnoki ezüstérmet.



2014: Sokakkal ellentétben Daniel Ricciardót nem döbbentette meg a hír, hogy csapattársa, Sebastian Vettel elhagyja a Red Bullt a Ferrari kedvéért: érezte, hogy új kihívásba vágna bele, amíg még fiatal versenyzőnek számít.

2013: A középmezőny két tagja beszélt jövőjéről: Romain Grosjean elmondása szerint hosszabbítása a Lotusszal csupán formalitás, Adrian Sutil pedig valószínűleg marad a Force Indiánál 2014-ben.

2012: Első tesztjét teljesítette a Williamsszel Susie Wolff: a brit versenyzőnő a Marussiában súlyosan megsérült Maria de Villota előtt tisztelgett, elmondva nyilatkozatában, hogy a spanyol remek versenyző és kivételes nő.

2011: A Ferrari tempója vasárnap erős, a szombati időmérőn azonban javulni kell, ha győzni akarnak – mondta Fernando Alonso. Legutóbb Koreában a spanyol a hatodik rajtkockából ötödik lett, de csupán három másodpercre a másodiktól: más lehetett volna a helyzet, ha előbbről tud kezdeni.

2009: A megszakítások miatt három órára nyúlt esős időmérőn Rubens Barrichello szerezte meg a Brazil Nagydíj pole-pozícióját Mark Webber és Adrian Sutil előtt. Jenson Button csak 14. pozícióba kvalifikált, így elmondása szerint „pokoli futamra” lesz szüksége ahhoz, hogy megszerezze azt a pár pontot, amely a bajnoki cím bebiztosításához szükséges.

2008: A Kínai Nagydíjjal együtt – amelynek ma tartották pénteki edzésnapját – már csak két forduló maradt a szezonból, a bajnokság kimenetele pedig központi téma. Flavio Briatore megjósolta, hogy az éllovas Lewis Hamilton ismét el fogja dobni, akárcsak egy éve, így Felipe Massa lesz a bajnok. Briatore szerint Japánban láthattuk, hogy Hamilton nem tanult semmit: „Szólni kellene neki, hogy F1-es versenyző, nem marslakó. Nem Muhammad Ali. Csak egy fiatal, akinek még meg kell mutatnia, mit ér.” Az ugyanerről a témáról nyilatkozó Jacques Villeneuve szerint Robert Kubica érdemelné meg legjobban a vb-elsőséget.

2007: A négyszeres világbajnok Alain Prost szerint Ron Dennis hibát követett el azzal, hogy Fernando Alonsót nem első számú versenyzőnek nevezte ki a McLarennél. Prost szerint a csapatfőnök hibája, hogy hajlamos egyik pilótájával jobban szimpatizálni: ez volt a helyzet Sennával, majd Hakkinennel, most pedig Hamiltonnal.

2006: Az egyszeres futamgyőztes Felipe Massa fel fogja adni a Brazil Nagydíj nyerő pozícióját, ha ezzel csapattársát, Michael Schumachert segíti. A visszavonulásra készülő németnek feltétlenül nyernie kell a szezonzárón, hogy megszerezze nyolcadik világbajnoki címét.

2005: A Red Bull megszüntette amerikai tehetségkutató programját. A négy évig működő kezdeményezést sikeresnek nyilvánították, miután Scott Speed 2006-ban ülést kap a gyártó másodcsapatánál, így újra lesz versenyző az Egyesült Államokból a rajtrácson.

2004: Az idén ezüstérmet szerző Rubens Barrichello terve jövőre Michael Schumacher legyőzésével világbajnokságot nyerni. „Ez nem fantázia, ez realitás” – mondta.

2003: A Renault újratervezi V10-es motorját a hengerek által bezárt szöget csökkentve: az eddigi 106 fok szélsőségesnek számított, a motorgyártó inkább konzervatívabb elrendezést tervez.

2002: Luca di Montezemolo az F1 költségeire panaszkodott, mire Bernie Ecclestone a következőt javasolta: fizessen a Ferrari kevesebbet Michael Schumachernek. Információk szerint a Scuderia 300 millió dolláros éves büdzséjéből 46 millió kerül a világbajnokhoz.

2001: A Prost csapatnak valóban anyagi gondjai vannak, de nem igaz, hogy az összeomlás szélén állnának – mondta Alain Prost.

2000: Rubens Barrichello a bajnokság harmadik pozícióját célozza meg a szezonzárón: ehhez azonban nyernie kell, miközben David Coulthard nem szerez pontot az első hatban. A brazil számít a vb-címet már bebiztosító csapattárs, Michael Schumacher segítségére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: